N-acetyl-Beta-D-glucozaminidaza

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale si recomandari pentru determinarea N-acetil-beta-D-glucozaminidazei

N-acetil-beta-D-glucozaminidaza (NAG) este o enzima lizozomala prezenta abundent in celulele tubului contort proximal. Are o greutate moleculara de 130 kDa; din acest motiv este imposibila filtrarea sa prin membrana glomerulara. Excretia urinara a enzimei este relativ constanta, cu variatii diurne minime si se produce ca urmare a procesului fiziologic de exocitoza.

In mod normal cantitatile excretate in urina sunt reduse, acestea devenind semnificative in afectiunile tubulare renale. Determinarea activitatii NAG urinare constituie astfel un test neinvaziv si un indicator sensibil de afectare renala in urmatoarele conditii clinice: tratamente cu aminoglicozide, valproat sau alte medicamente nefrotoxice, intoxicatii cu metale grele, sindrom nefrotic, diabet zaharat, inflamatii sau infectii ale tractului urinar, urolitiaza, nefrocalcinoza, reflux vezico-ureteral, hipertensiune arteriala, tubulopatii ereditare, boala Wilson, sindrom Sjőgren evaluarea functiei renale dupa transplant2;4.

Pregatire pacient – nu este necesara1.

Specimen recoltat – o proba de urina spontana (preferabil prima urina de dimineata)1.

Recipient de recoltare – eprubeta pentru urina1.

Cantitatea recoltata – 10 mL1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – nu se adauga acizi sau conservanti1.

Stabilitate proba  7 zile la 2-8ºC1.

Metoda – nefelometrica1.

Valori de referinta   < 6.3 U/L; <5 μg/0.1 g creatinina1.

Interpretarea rezultatelor

Cresterea activitatii NAG in urina este un indicator al disfunctiilor renale aparute ca urmare a inflamatiilor, infectiilor sau actiunii nefrotoxice a unor medicamente.

NAG este de asemenea considerat un marker aditional in diagnosticul pielonefritei si a leziunilor tubulo-interstitiale3.

Bibliografie

1.Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

2.Lothar Thomas. Urinary Proteins. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed., 1998, 382-399.

3.Mohkam et al. Urinary N-Acetyl-Beta-D-Glucosaminidase as a Diagnostic in Acute Pyelonephritis. In Iranian Journal of Kidney Diseases 2008; 2(1):24-28.

4.Sylva Skálová. The Diagnostic Role of Urinary N-acetyl-β-D-glucosaminidase (NAG) Activity in the Detection of Renal Tubular Impairment. In Acta Medica (Hradec Králové) 2005;48(2):75–80.