Laborator Synevo
Informaţii generale şi recomandări pentru determinarea fibronectinei fetale
Naşterea prematură sau naşterea înainte de termen este definită de către OMS ca iniţierea spontană a travaliului şi expulzia fătului înainte de săptămâna 37 de sarcină. Această condiţie clinică este o cauză majoritară de morbiditate şi mortalitate perinatală. Printre consecinţele grave se numără sindromul de detresă respiratorie şi hemoragia intraventriculară în perioada neonatală urmate în cazurile de supravieţuire peste vârsta de 1 an de sechele neurologice, susceptibilitate crescută faţă de infecţii, retard de dezvoltare şi probleme afective.
Condiţiile clinice asociate cu naşterea înainte de termen includ: antecedentele de naştere prematură, diabetul zaharat, astmul bronşic, abuzul de droguri, pielonefrita, rasa africană, tulburările de nutriţie, greutatea redusă înainte de sarcină, îngrijirea prenatală inadecvată, efortul fizic intens, stres-ul individual crescut, anemia, fumatul, infecţiile. Cu toate acestea, în 50% din cazuri nu poate fi identificat niciun factor de risc.
Simptomele naşterii premature sunt reprezentate de contracţii uterine, modificarea secreţiei vaginale, sângerări vaginale, dureri lombare, disconfort abdominal, senzaţie de presiune în pelvis sau crampe. Adesea însă simptomele sunt uşoare, ceea ce face dificilă predicţia acestei complicaţii obstetricale. Totuşi, identificarea gravidelor având risc crescut de naştere prematură este critică deoarece administrarea antenatală de corticosteroizi reduce dramatic morbiditatea şi mortalitatea infantilă. Din acest motiv sunt necesari markeri predictivi atât pentru a preveni tratamentul nenecesar cât şi pentru a îmbunătăţi starea fătului.
Ghidul ACOG (American College of Obstetrics and Gynecology) recomandă utilizarea fibronectinei fetale (fFN) şi/sau măsurarea ecografică a lungimii colului uterin (cel mai bine împreună) pentru excluderea naşterii premature la gravidele simptomatice. fFN constituie singurul marker biochimic aprobat FDA cu valoare predictivă în ceea ce priveşte riscul de naştere prematură. Prezenţa fFN în secreţiile cervico-vaginale în intervalul 22-34 săptămâni de gestaţie la femeile simptomatice se asociază cu un risc crescut de naştere prematură. Cu toate acestea, testul are o valoarea mai mare atunci când se obţine un rezultat negativ indicând o mare probabilitate ca sarcina să se menţină pe o perioadă de încă cel puţin 2 săptămani.
fFN – izoformă a fibronectinei – este o proteină a matricei extracelulare asociată cu membranele bazale. Din punct de vedere chimic este o glicoproteină complexă cu greutatea moleculară de ~ 500 kDa având rol în adeziunea celulară. Studiile imunohistochimice ale placentei au arătat că fFN este exprimată la nivelul matricei extracelulare ce defineşte joncţiunea corio-deciduală (între decidua maternă şi membranele fetale), iar cercetătorii au speculat că ar deţine un rol în procesul de implantare. În condiţii normale fFN poate fi detectată în secreţiile cervico-vaginale în primele 22 săptămâni până când membranele fetale fuzionează complet cu decidua maternă. După săptămâna 35 fFN reapare în secreţiile cervico-vaginale ca urmare a separării membranelor fetale de deciduă în porţiunea inferioară a segmentului uterin şi a faptului că, datorită glicozilării mai intense, îşi pierde proprietăţile adezive. Astfel, prezenţa fFN în secreţiile cervico-vaginale în intervalul 24-34 săptămâni constituie un marker pentru naşterea prematură, deşi valoarea predictivă pozitivă a testului nu este mare. În schimb valoarea predictivă negativă este > 95%, ceea ce permite excluderea naşterii premature la gravidele simptomatice.
Într-un studiu publicat în 2006 A. Skoll şi colaboratorii au raportat următoarele performanţe ale testului:
- Valoare predictivă negativă 97.4% şi 91.4% la pacientele simptomatice în ceea ce priveşte continuarea sarcinii peste 7 zile de la testare şi, respectiv, după săptămâna 34, ceea ce conduce la reducerea intervenţiilor terapeutice nenecesare.
- Valoare predictivă pozitivă 37.5% la pacientele simptomatice pentru instalarea travaliului în decurs de 7 zile şi de 53.1% pentru naşterea înainte de săptămâna 34.
Conform studiilor efectuate utilizarea rezultatelor negative pentru fFN în stabilirea deciziei medicale de a nu interna în spital pacientele cu suspiciune de naştere prematură este cost-eficientă prevenind spitalizările şi administrările de tocolitice nenecesare.
FDA a aprobat utilizarea fFN şi la pacientele asimptomatice în intervalul 22-30 săptămâni de sarcină pentru aprecierea riscului de naştere prematură. La această categorie de paciente valoarea predictivă pozitivă a testului este de numai 13%, însă valoarea predictivă negativă este foarte mare (99.5%).
Contraindicaţii ale testării fFN:
– Dilataţie cervicală > 3 cm;
– Membrane rupte;
– Cerclaj cervical;
– Sângerări vaginale moderate sau masive;
– Placentă previa (parţială sau completă);
– Act sexual în ultimele 24 ore;
– Sarcini multiple.
Recoltarea probei
Proba va fi recoltată obligatoriu înaintea oricărei examinări digitale sau manipulări a cervixului/tractului vaginal.
Cu ajutorul tamponului steril inclus în kit-ul de recoltare se vor preleva secreţii din fundul de sac vaginal posterior. Se vor efectua mişcări blânde de rotire a tamponului timp de 10 secunde pentru a permite absorbţia secreţiilor cervico-vaginale. Încercările ulterioare de a satura tamponul pot invalida testul. După recoltare vârful tamponului va fi imersat în tubul de testare ce conţine un 1 mL tampon de extracţie a fFN. Axul tamponului va fi fixat în orificiul de la nivelul capacului după care tubul va fi închis etanş şi etichetat. Este preferabil ca proba să fie recoltată într-unul din cabinetele Synevo; dacă acest lucru nu poate fi realizat, proba va trebui să ajungă în decurs de 2 ore la laborator.
Stabilitate probă – testul va fi efectuat în maxim 2 ore de la recoltare1.
Metodă – imunocromatografică1.
Valori de referinţă – fibronectină fetală: negativ1.
Limite şi interferenţe
Stabilirea deciziilor terapeutice pentru prevenirea naşterii premature nu trebuie să se bazeze în exclusivitate pe un rezultat fFN pozitiv datorită valorii predictive pozitive reduse a testului.
Testul nu se recomandă a fi efectuat în screening-ul de rutină al pacietelor asimptomatice cu risc scăzut.
Contaminarea tamponului de recoltare sau a secreţiilor cervico-vaginale cu lubrifianţi, săpunuri, dezinfectante sau creme poate interfera fizic cu absorbţia probei pe tampon. Săpunrile sau dezinfectantele pot interfera cu reacţia antigen-anticorp.
Bibliografie:
- American College of Obstetricians and Gynecologists. Management of preterm labor. ACOG Practice Bulletin No. 43. Obstet Gynecol. 2003;101:5:1039-47.
- Alison Woodworth. Fetal Fibroenectin – a Markerfor Predicting Preterm Birth. In Clinical Laboratory News, October 2008: vol.34, no.3. American Association for Clinical Chemistry.
- Amanda Skoll et al. The Evaluation of Fetal Fibronectin Test for Prediction of Preterm Delivery in Symptomatic Patients. In JOGC, March 2006.
- Laborator Synevo. Referinţele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2012. Ref Type: Catalog
- Laboratory Medicine Practice Guidelines for the Evaluation of the High-Risk Pregnancy. In Laboratory Medicine Practice Guidelines. Reference Type: Internet Communication, 2006.