Examen microscopic exsudat faringian pentru fuzospirili

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale

Angina Vincent este o infectie acuta necrotizanta a faringelui determinata de o combinatie de bacili fusiformi (Fusiformis fusiformis – bacil Gram negativ) si spirochete (Borrelia vincentii). Aceleasi microorganisme sunt implicate si in producerea gingivostomatitei.

Tabloul clinic include odinofagie unilaterala care creste in intensitate in decurs de cateva zile si poate fi asociata cu otalgie de aceeasi parte. Pacientul prezinta de obicei o halena fetida.

La examenul faringelui se constata prezenta unei ulceratii amigadaliene bine circumscrise a carei baza este cenusie si sangereaza rapid la atingere. Se poate asocia de asemenea si o limfadenopatie submandibulara.

Diagnosticul de angina Vincent se stabileste pe baza examenului frotiului efectuat din exsudatul faringian si colorat Gram care pune in evidenta prezenta bacililor Gram negativi fusiformi si a spirochetelor, in contextul unei reactii inflamatorii1;2.

Recoltarea probei

– se aseaza pacientul pe scaun cu fata spre sursa de lumina, gatul in usoara extensie si ceafa sprijinita de spatar;

– se deprima baza limbii cu apasatorul si se preleva un tampon simplu, de la nivelul zonei ulcerate, din care se vor efectua extemporaneu doua frotiuri pentru examenul microscopic, in vederea diagnosticarii anginei Vincent.

Metoda – examen microscopic3.

Valori de referinta – absenti fusospirili pe lamele examinate3.

Bibliografie

  1. Betty A. Forbes, Daniel S. Sahm, Alice S. Weissfeld. Upper respiratory tract infections and other infections of the oral cavity and neck . In Diagnostic Microbiology, eleventh ed., 2002, 57: 900–902.
  2. Dumitru Buiuc. Diagnosticul de laborator al infectiilor tractusului respiratir superior si cavitatilor conecte. Dumitru Buiuc, Marian Negut . InTratat de Microbiologie Clinica, Edit. Medicala 1999, 12: 214–225.
  3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.