Disfunctia erectila

Boli

Disfunctia erectila este o disfunctie sexuala si reprezinta incapacitatea persistenta sau recurenta a unui barbat de a obtine si mentine o erectie suficienta pentru a realiza sau finaliza actul sexual. Disfunctiile erectile sunt frecvente si se pot trata in aproximativ 95% din cazuri. In Romania, Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania arata ca prevalenta disfunctiei erectile peste varsta de 35 ani este de 25% din populatia generala, unul din patru barbati suferind de disfunctie erectila.

Disfunctia erectila poate aparea la orice varsta, iar dupa 35 – 40 de ani frecventa este mai mare. La tineri, cauza este cel mai probabil de natura psihogena, in timp ce la barbatii in varsta, cauza este mai degraba una organica.

Disfunctia erectila poate fi depistata chiar si de barbatul in cauza, prin analizarea de catre acesta a actului sexual si a erectiei, daca este multumit de durata si de intensitate.  Aceasta afectiune sexuala poate avea doua cauze principale: psihogene (80% dintre disfunctiile erectile) si organice. Cele organice pot fi la randul lor de mai multe tipuri: vasculare (afectarea afluxului de sange), neurologice (referitoare la corpii erectili ai organului sexual masculin) si hormonale. 

Trebuie cunoscut faptul ca nici circumcizia si nici abstinenta nu reprezinta cauze ale aparitiei disfunctiei erectile. Dificultatea orgasmului nu poate fi considerata o disfunctie erectila, ci o disfunctie sexuala. Actul sexual presupune mai multe etape si orice afectare a acestor etape intra la categoria disfunctiilor sexuale.

Disfunctiile erectile pot fi si efecte secundare ale unor boli. Bolile asociate sunt hipertensiunea arteriala, depresia, diabetul zaharat, boli neurologice sau ca urmare a unor interventii chirurgicale (cancer prostatic, coloana vertebrala lombara) sau chiar tratamente pentru cancer (radioterapia) si traumatisme locale. De cele mai multe ori, disfunctia erectila ca efect a unor boli este trecuta cu vederea. Pentru a trata global afectiunea, trebuie consultat, pe langa medicul urolog, un medic cardiolog, endocrinolog si psiholog. Diabetul are efect inclusiv asupra nervilor (neuropatie diabetica), putand determina o disfunctie erectila mixta de cauza vasculara si nervoasa.

O alta cauza a disfunctiei sexuale poate fi reprezentata si de administrarea unor medicamente antidepresive, antihipertensive si a altor medicamente pshihoactive.

Fumatul, consumul de alcool si obezitatea sunt cauze majore ale aparitiei disfunctiei erectile si ale agravarii acesteia. Obezitatea afecteaza in dublu sens: direct (e dificil ca barbatul supraponderal sa aiba un act sexual satisfacator), dar si indirect, ca factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Disfunctia erectila este o problema ce trebuie discutata de cuplu, comunicarea si sprijnul reciproc sunt esentiale. Partenera trebuie sa-si incurajeze partenerul sa se prezinte la urolog si chiar sa il insoteasca. Discutia privind problemele disfunctiei erectile trebuie duse pe 3 planuri: medic urolog, psiholog (daca afectiunea este de natura psihogena) si cuplu. Trebuie sa existe o intelegere globala a problemei si este extrem de important pentru barbatul care sufera de disfunctie erectila sa aiba sprijinul partenerei si sa participe impreuna cu ea la sedintele de terapie psihologica. Ceea ce trebuie inteles de catre cuplu este faptul ca afectiunea este tratabila. In cazul netratarii, ea poate evolua in timp cu repercusiuni asupra vietii de cuplu. Disfunctia erectila nu este nociva, decat daca impiedica pacientul sa aiba viata sexuala pe care si-o doreste.

Inaintea inceperii unui tratament trebuie luati in calcul toti factorii cauzatori. Urologul trebuie sa discearna daca este vorba de o disfunctie psihogena (stres, eductia, inhibitii legate de religie, de mediul in care are loc actul sexual) sau somatica. De cele mai multe ori este necesara consultarea unui psiholog in paralel cu medicul urolog.

Pentru a afla daca disfunctia erectila la tineri este de natura psihologica sau nu, este recomandata rigiscanarea. Rigiscanarea este o metoda care releva prezenta erectiei in timpul somnului. Daca exista erectie in timpul somnului, atunci cauzele sunt psihologice si nu organice.  

Cei mai multi medici prefera sa inceapa tratamentul cu pilule de sildenafil citrat in cazul in care este vorba de disfunctie erectila de natura organica. Pastilele “albastre, galbene” sunt utile in masura in care se adreseaza disfunctiilor erectile cu cauza vasculara. Explicatia este ca disfunctia se agraveaza o data cu varsta pentru ca vasele incep sa imbatraneasca, devin mai putin elastice, ducand la o erectie slaba sau inexistenta. Medicamentele de acest fel dilata aceste vase, permitand sangelui sa circule mai bine si sa se produca erectia. Pentru ca aceste medicamente sa fie administrate, este necesar avizul urologului si al cardiologului. Exista situatii cand este necesara o revascularizatie a penisului, prin protezare. Protezarea peniana este o metoda extrem de eficienta, cu rate de succes de peste 90%, dar din pacate aceasta operatie este deosebit de costisitoare.

In tratamentul disfunctiei erectile trebuie luate in calcul cateva schimbari principale in modul de viata al pacientului, pe langa tratamentul medicamentos sau psihologic. Acestuia ii este recomandat sa renunte la fumat, sa renunte la kilogramele in plus in cazul in care obezitatea este un factor determinant, sa reduca cantitatea de alcool, sa elimine factorii de stres si sa faca miscare fizica, dar nu inainte de a consulta un medic cardiolog .