De ce dezinfectantele pe bază de alcool sunt încă cele mai bune pentru evitarea germenilor?

Stiri

Stâlpii de la metrou alunecoși într-un mod misterios, un coleg care strănută exact în fața ta sau deschiderea sezonului de gripă sunt motive suficiente pentru a fi recunoscător că ai o sticlă de dezinfectant pe bază alcool la îndemână. Cu toate acestea, într-o eră a super-bacteriilor care devin rezistente la antibiotice și teama de a fi prea curat este o altă posibilitate, așa că apare întrebarea dacă folosirea constantă a dezinfectantului nu face mai mult rău decât bine.

Elaine Larson, profesor de epidemiologie la Școala de Sănătate Publică Columbia Mailman și Școala de Asistente Medicale, ne asigură că nu este așa. “Super- bacteriile nu provin din produsele antiseptice topice”, declară Larson. “În primul rând, ele provin din utilizarea antibioticelor sistemice”.

Michelle Barron, profesor la Universitatea de Medicina din Colorado, specializată în boli infecțioase, a afirmat că: “Mâinile noastre sunt contaminate de lucrurile pe care le atingem. Rolul dezinfectantului este să vă curețe mâinile de bacterii, viruși și germeni în general. Creșterea numărului de super- bacterii vine ca urmare a folosirii excesive a antibioticelor.  Nu există nicio dovadă convingătoare că utilizarea excesivă a unui dezinfectant pentru mâini ar putea compromite cumva răspunsul imun . Pare de fapt a fi o extrapolare greșită ideea că “prea curat” poate compromite sistemul imunitar al copilului. “Ucideți organismele pe care le luați din mediul înconjurător”, a spus Larson, nu bacteriile normale, care se dezvoltă pe piele.

Un studiu recent a ridicat întrebări legate de utilizarea frecventă a dezinfectantului pentru mâini, pe bază de alcool, în spitale. O lucrare din 2018, scrisă de Timothy Stinear, cercetător la Institutul Doherty pentru Infecție și Imunitate din cadrul Universității din Melbourne, a constatat că bacteria E. faecium devine “mai tolerantă” la dezinfectantul de mâini, pe bază de alcool, în medii spitalicești. “Orice mediu în care repetăm aceeași acțiune, cu aceleași substanțe chimice, din nou și din nou, duce la dezvoltarea unor bacterii și microorganisme care pot supraviețui cel mai bine în aceste condiții și care vor ajunge să domine acel mediu”, a afirmat Stinear.

În prezent, însă, acest lucru nu trebuie să descurajeze publicul larg să utilizeze produsele, a spus Larson. “Ceea ce știm acum este că dezinfectantele pe bază de alcool sunt cele mai rapide și cele mai bune.”

Conceptul de dezinfectare a mâinilor cu antiseptice este o inovație medicală care datează de la începutul anilor 1820, când medicii au început să-și umezească mâinile cu cloruri lichide pentru a ajuta la limitarea răspândirii bolilor contagioase. Dar, până în anii 1990, purificarea antiseptică fără apă a devenit o practică larg acceptată în spitalele din S.U.A. În 2002, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a publicat un ghid de igienă care a recomandat folosirea dezinfectanților în locul săpunului și a apei în spitale.

Comparativ cu apa și săpunul, dezinfectanții sunt o alternativă convenabilă atunci când ești în mișcare și pot fi și mai eficienți în general. Dacă ai făcut aceeași spălare de 15 secunde cu dezinfectant pe bază de alcool, comparativ cu o spălare făcută cu săpun și apă, “alcoolul e doar mai puternic”.

Există câteva puncte importante  pe care consumatorii dezinfectantelor pe bază de alcool ar trebui să le știe. În primul rând, efectele dezinfectării mâinilor sunt de scurtă durată. Se rezumă literalmente pentru acel moment și apoi, în momentul în care atingi ceva îți recontaminezi mâinile. De aceea, rezistența la nevoia de a vă atinge ochii, de a vă zgâria nasul sau de a vă pune degetele în gură sau în degete este o altă practică importantă pentru păstrarea bacteriilor și a virușilor la distanță.

Uneori, apa și săpunul sunt preferabile. În timp ce dezinfectanții de mâini pe bază de alcool ucid mai mult de 99% dintre germenii care infectează oamenii, nu ucid sporii de bacterii, cum ar fi C. difficile, a declarat Jennifer Lighter, specialist epidemiolog și specialist în boli infecțioase pediatrice la Lagone Health din New York University. Asta înseamnă că ori de câte ori cineva se confruntă cu probleme gastro-intestinale, spălarea mâinilor este o necesitate.

Ce se întâmplă cu produsele care reflectă tendințe de sănătate mai largi, cum ar fi cele care adaugă parfumuri pe bază de plante, sau uleiuri esențiale, sau sunt promovate ca fiind naturale? Doar asigurați-vă că lista ingredientelor oricărui produs conține între 60 și 80% alcool etilic, care reprezintă intervalul ideal pentru eficacitatea produsului. (“Alcoolul este și el natural”, a subliniat Larson.) Produsele fără alcool, pe care le-a studiat cercetarea CDC, sunt mai puțin eficiente la uciderea germenilor, acestea folosind o variantă de ingrediente active antiseptice, cum ar fi clorura de benzalconiu. “Dezinfectanții pe bază de alcool, natural sau nu, sunt siguri sau mai siguri decât orice altceva pentru a vă curăța mâinile”, a spus Larson. “Cu excepția cazului în care îi folosiți atât de des, încât pielea voastră este afectată, nu găsesc  nici un motiv sau dezavantaje să îi folosesc.”

Articol preluat de pe Washington Post, AICI.