Consultanta de mediu si importanta ei in protectia mediului inconjurator

Stiri

Protectia mediului este o nevoie din ce in ce mai acuta, care apasa intreaga noastra societate. Din pacate, impactul pe care il au actiunile noastre asupra mediului inconjurator se resimte puternic si ne poate pune in pericol calitatea vietii.

Este motivul pentru care guvernele lumii au inceput sa caute solutii pentru a reduce impactul activitatilor economice si deopotriva impactul activitatilor private asupra mediului.

Reglementarile din domeniul protectiei mediului sunt complexe iar obligatiile pentru persoane fizice si pentru companii devin din ce in ce mai stricte si mai serioase. Cei care aleg sa nu respecte aceste reglementari pot ajunge sa plateasca amenzi usturatoare.

Ce trebuie sa faca o firma pentru protectia mediului?

Nu tuturor firmelor le sunt impuse reguli pentru protectia mediului. In general, firmele care trebuie sa respecte reguli  stricte sunt cele care prin activitatea lor au un impact major asupra mediului inconjurator. Aceste firme, indiferent de numarul de angajati, de cifra de afaceri si de alte particularitati trebuie sa angajeze specialisti consultanta mediu care sa le ofere indrumare si sa ii ajute sa respecte legea.

Exista doua optiuni prin care poate fi angajat un consultant de mediu:

  • Angajarea propriului responsabil de mediu;
  • Externalizarea serviciilor catre o firma specializata;

Cel mai adesea, cea de-a doua optiune este mai atractiva, deoarece atrage costuri mai mici si pune la dispozitia companiilor specialisti din mai multe domenii ce sunt conturate in jurul ocrotirii pediului inconjurator.

Atat responsabilul de mediu intern, cat si consultantul de mediu angajat prin externalizarea serviciilor au rolul de a verifica conformarea legislativa a companiei, de a identifica nevoia de a obtine anumite acte ( acord de mediu, autorizatii de mediu, aviz de gospodarire a apelor, etc), de a verifica respectarea tuturor cerintelor impuse pentru obtinerea autorizatiilor si de a instrui angajatii privind problemele de mediu. De asemenea, reprezentantul de mediu trebuie sa identifice cat mai multe solutii pentru a proteja mediul inconjurator.

Care sunt cele mai importante solutii pentru protectia mediului?

  1. Managementul apelor. Apa este viata pentru absolut toate fiintele de pe Pamant. Poluartea apelor poate pune in pericol viata, ceea ce face managementul apelor sa fie o obligatie pentru cei care lucreaza cu apa;
  2. Managementul deseurilor. Unul dintre scopurile principale ale consultantilor de mediu este acela de a diminua cantitatile de deseuri generate si evacutate in mediul inconjurator. Din fericire, exista solutii prin care deseurile pot fi administrate corect;
  3. Adoptarea consumului de energii regenerabile. Din ce in ce mai multe companii trebuie sa adopte energia regenerabila, care poate sa scada cheltuielile si impactul asupra mediului;
  4. Implementarea unor sisteme de management integrat, pentru eficientizarea intregii activitati;

Protectia mediului ar trebui sa ne preocupe pe toti iar consultantul de mediu ar trebui sa devina o persoana la care sa aiba acces absolut toata lumea. De calitatea mediului inconjurator depinde intreaga noastra viata, asadar, acest aspect este important sa fie tratat cu maxima seriozitate.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.