Fundatia Renasterea
Descriere generala
Cancerul de san este cea mai intalnita boala cu caracter malign la femei si a doua cauza de deces provocata de cancer (intrecuta doar de cancerul pulmonar in 1985). Cancerul de san este de trei ori mai intalnit decat alte afectiuni ginecologice cu caracter malign puse la un loc. Incidenta cancerului de san a crescut constant de la 1:20,in 1960, la 1:8 femei in ziua de azi.
Societatea Americana de Lupta Impotriva Cancerului estimeaza ca numarul cazurilor de femei diagnosticate cu cancer de san este in continua crestere. Cauzele acestui fapt inca nu se cunosc.
Cancerul de san nu este o boala de care sufera exclusiv femeile. La fiecare 100 de femei cu cancer de san, un barbat va dezvolta boala. Societatea Americana de Lupta Impotriva Cancerului estimeaza ca un numar de 1.500 de barbati vor dezvolta boala in acest an. Evaluarea barbatilor care sufera de cancer de san este similara cu cea a femeilor, incluzand si mamografia.
Incidenta cancerului este mica in primii 20 de ani de viata, creste in mod gradat atingand un palier la varsta de 45 si creste dramatic dupa varsta de 50 de ani. 50 % din cazurile de cancer de san sunt diagnosticate la femeile peste 65 de ani, acest lucru indicand necesitatea unei supravegheri atente de-a lungul vietii unei femei si a unei examinari timpurii.
Cancerul de san este considerat o boala heterogena, acest lucru insemnand ca se manifesta diferit de la femeie la femeie, in functie de varsta si in functie de grupul social din care provine femeia respectiva. In general, cancerul de san este o boala mai agresiva in cazul femeilor. Studiile de autopsie arata ca 2% din populatie prezinta un cancer nediagnosticat atunci cand mor. Femeile mai in varsta prezinta in mod tipic o forma de cancer mai putin agresiva decat cele tinere.
Factori de risc
Menstre timpurii sau menopauza intarziata: Prima menstra inainte de varsta de 12 ani si menopauza dupa 50 reprezinta un risc ridicat de dezvoltare a cancerului de san.
Diete bogate in grasimi saturate: Tipul de grasimi este important. Grasimile monosaturate precum uleiul de canola si uleiul de masline se pare ca nu cresc riscul de a dezvolta cancer de san, cum este cazul grasimilor polisaturate: uleiul de cereale (porumb) si carnea.
Cazurile de cancer de san din familie: Pacientii cu un istoric pozitiv in ceea ce priveste cancerul de san prezinta un risc mai ridicat in a dezvolta boala. Totusi, 85% din femeile cu cancer de san au un istoric familial negativ!
Istoricul familial include numai rudele apropiate: mama, surori si fiice. Daca un membru al familiei a fost diagnosticat cu cancer in perioada de post-menopauza (are 50 de ani sau mai mult), riscul pe viata este crescut cu doar 5%. Daca membrul familiei se afla in perioada de pre-menopauza, riscul pe viata este de 18.6%. Daca membrul familiei se afla in perioada de pre-menopauza si a avut un cancer bilateral, riscul pe viata este de 50%.
Sarcina intarziata sau lipsa sarcinii: Sarcinile dinaintea varstei de 26 de ani sunt intr-o oarecare masura protective. Calugaritele prezinta o incidenta mai ridicata a cancerului de san.
Consumul moderat de alcool: Mai mult de doua bauturi alcoolice zilnic.
Terapia de inlocuire a estrogenului : Majoritatea studiilor arata ca luarea de estrogen o perioada mai lunga de 10 ani poate conduce la o usoara crestere a riscului de dezvoltare a cancerului de san. Totusi, aceste studii indica faptul ca beneficiile asociate cu luarea de estrogen cum ar fi reducerea riscului de aparitie a osteoporozei, a bolilor de inima si acum, mai recent, tratarea bolii Alzheimer si a cancerului de colon, sunt de departe mult mai mari decat o usoara crestere a riscului dezvoltarii cancerului de san ce poate fi asociat cu terapia de inlocuire a estrogenului.
Femeile care au un istoric pozitiv de cancer de san in familie precum si hiperplazie intraductala atipica ar trebui sa fie extrem de precaute. Femeilor care sufera de cancer de san nu le este administrat inlocuitorul estrogenului. Nu exista studii stiintifice care sa justifice aceasta practica. Totusi, pana cand aceste studii vor fi disponibile, prin conventie, femeile renunta la estrogen.
Cancer de san anterior: Pacientele care au avut cancer la unul dintre sani prezinta un risc ridicat de dezvoltare a cancerului la celalalt san. Acest risc este de 1% pe an sau de 10% pe durata unei vieti. Motivul de atenta supraveghere dupa diagnosticul cu cancer de san este nu numai de a detecta din vreme eventuala recidiva a bolii, dar si de a detecta cancerul de san de sanul opus.
Femeile: Simplul fapt de a fi femeie creste riscul de aparitie a cancerului de san. Totusi, pentru fiecare 100 de femei cu cancer de san, un barbat va dezvolta boala.
Iradierea terapeutica, de exemplu pentru boala Hodgkins (cancerul ganglionilor limfatici): Pacientele care au fost supuse la radioterapie in zonz pieptului prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de san la aproximativ 10 ani dupa tratament si vor trebui supravegheate prin efectuarea de mamografii timpurii.
Obezitatea moderata: Relatia dintre cancerul de san si obezitate este mult mai complexa, insa este asociata cu un risc crescut.
Semnele initiale
- Un nodul care este detectat si care de obicei este izolat, solid, si de cele mai multe ori, nedureros.
- Pielea sanului din zona subratului se umfla si are o infatisare neobisnuita.
- Venele de la suprafata pielii devin mai proeminente pe acel san.
- Mamelonul sanului isi modifica orientarea, dezvolta o schimbare rapida in textura pielii si are o secretie alta decat cea obisnuita (lapte).
- O adancitura care se poate observa pe suprafata sanului.
Sanii femeilor pot dezvolta diferite tipuri de noduli, dar numai un mic procent dintre acestia sunt maligni.
In timp ce istoria de cancer in familie poate creste riscul aparitiei acestei boli, totusi majoritatea cazurilor de cancer de san sunt diagnosticate la femeile care nu au astfel de cazuri in familie. Daca aveti o istorie familiala de cancer de san, ar trebui sa discutati acest lucru cu doctorul dvs.
Metode de autoexaminare a sanului
- Examinari clinice ale sanului la fiecare trei ani in intervalul de varsta cuprins intre 20-39 ani, si dupa acest interval acest lucru sa se faca anual.
- Auto- examinari lunare ale sanului incepand cu varsta de 20 de ani. Cautati orice schimbare aparuta la sanul dvs.
- Efectuati mamografii incepand cu varsta de 40 de ani.
- Mamografii o data la 1-2 ani pentru femeile intre 40-49 ani, in functie si de ce a fost descoperit anterior.
- Mamografii anuale pentru femeile de peste 50 ani.
- Un calendar personal in care sa inregistrati auto-examinarile, mamografiile si vizitele la doctor.
- Dieta saraca in grasimi, exercitii regulate si fara fumat sau alcool.
Cum se face o auto-examinare la san
LA DUS, cu pernutele degetelor, palpati usor fiecare zona a ambilor sani. Folositi mana dreapta pentru examinarea sanului stang, mana stanga pentru sanul drept.
Controlati orice nodul, proeminenta sau ingrosare. Observati cu atentie orice schimbare la sanii dvs.
IN FATA UNEI OGLINZI, vizualizati sanii cu bratele pe langa corp. Apoi, ridicati bratele cat mai sus, deasupra capului.
Cautati orice schimbare in conturul fiecarui san, o umflatura, incretitura a pielii sau modificari ale mamelonului. Apoi asezati palma pe solduri si apasati ferm pentru a flexa muschii pieptului. Sanul stang si drept nu se vor potrivi exact (la putine femei se intampla lucrul acesta).
IN POZITIA CULCAT, asezati perna sub umarul drept si bratul drept sub cap. Cu degetele de la mana stanga, apasati sanul drept usor in miscari circulare, miscand vertical sau circular, acoperind intregul san. Apasati fie usor, fie cu intensitate medie, fie ferm. Strangeti mamelonul, controlati secretiile sau eventualii noduli. Repetati acesti pasi pentru sanul stang.
Miturile cancerului
MIT: Descoperirea unui nodul la san inseamna ca aveti cancer.
ADEVAR: 8 din 10 noduli sunt benigni, sau necancerosi. Daca descoperiti la san un nodul persistent sau orice schimbare aparuta in textura sanului, este foarte important sa va vada un doctor imediat. De multe ori frica le impiedica pe femei sa se supuna unor controale medicale riguroase. Uneori femeile se feresc sa-si faca controale din teama a ceea ce ar putea descoperi. Aveti singure grija de propria sanatate prin auto-examinari lunare, vizite regulate la doctor, si mamografii programate in mod regulat.
MIT: Barbatii nu fac cancer de san.
ADEVAR: 1% din pacientii diagnosticati cu cancer de san il reprezinta brbatii. Chiar daca procentul barbatilor cu cancer de san este mic, totusi si barbatii ar trebui sa-si faca auto- examinari lunare si sa semnaleze eventualele modificari medicului lor.
MIT: O mamografie poate provoca extinderea cancerului de san.
ADEVAR: Examinarea cu raze X a sanului se numeste mamografie. Razele X si presiunea asupra sanului din partea aparatului cu care se efectueaza examinarea nu provoaca dezvoltarea celulelor canceroase. Nu va lasati influentati de experientele altor oameni si faceti-va mamografie! Luati decizia tinand cont de recomandarile doctorului dvs. si intrebati-l orice vreti sa stiti despre mamografie.
MIT: Avand cazuri in familie de cancer de san inseamna ca va veti imbolnavi de cancer.
ADEVAR: Chiar daca femeile care au in familie cazuri de cancer de san se incadreaza intr-un grup cu risc crescut, majoritatea femeilor diagnosticate cu cancer de san n-au prezentat asftel de cazuri in familie. Daca aveti o mama, fiica, sora sau bunica care au avut cancer de san, ar trebui sa va faceti un control la sani. Femeile cu mame sau bunice care au avut cancer de san, ar trebui sa faca o mamogafie cu 5 ani inainte de varsta la care mamele sau bunicile au fost diagnosticate cu aceasta boala.
MIT: Cancerul de san este o boala transmisibila.
ADEVAR: Nu puteti sa luati cancerul de san de la altcineva sau sa-l transmiteti altcuiva. Cancerul de san este rezultatul unei dezvoltari necontrolate a celulelor din propriul organism.
MIT: Daca stiti ca prezentati modificari la nivelul genelor BRCA1 sau BRCA2 inseamna ca puteti preveni aparitia cancerului de san.
ADEVAR: Intre 5 si 10 procente dintre persoanele bolnave de cancer de san sunt purtatoare de gene BRCA1 sau BRCA2 mutante. Alterarile acestor gene predispun la cancer de san. Daca sunteti purtatorul unor astfel de gene, ar trebui sa fiti supravegheat indeaproape de medicul dvs. Purtatorii unor astfel de gene prezinta un risc ridicat de a se imbolnavi de cancer de san, risc care nu dispare pe parcursul intregii vieti.
Pentru informatii despre cancerul de san sunati gratuit la linia roz 08008 300 300