Laborator Synevo
Informatii generale
C1 inhibitor esteraza (C1-INH) este o proteina polimorfa inalt glicozilata care apartine familiei inhibitorilor de serin proteaze numiti serpine. Contine un singur lant polipeptidic cu 478 aminoacizi si are o masa moleculara de ~105 KDa.
C1-INH este un inhibitor major al factorului XII activat, de asemenea inactiveaza plasmina, factorul XI si kalicreina si constituie singurul inhibitor al componentelor complementului C1r si C1s. Astfel, aceasta proteina controleaza nivelul activarii C3 prin impiedicarea formarii C3 convertazei (C4bC2a).
Pe de alta parte, C1-INH reprezinta un reactant de faza acuta, productia sa fiind stimulata de interleukina-6, interferonul-α si interferonul-γ1.
Deficitul de C1-INH conduce la o activare inadecvata a fractiunii C1 si la eliberarea consecutiva din C2 a unui peptid cu activitate asemanatoare kininei care creste permeabilitatea vasculara. Acest deficit se traduce clinic prin aparitia angioedemului (ereditar sau dobandit)4.
Angioedemul ereditar este o afectiune cu transmitere autozomal-dominanta. Cea mai obisnuita forma de boala (tipul I, 85% dintre pacienti) este caracterizata printr-o sinteza redusa de C1-INH (cu 70-95% fata de valorile normale) asociata cu scaderea fractiunilor C4 si C2. In tipul II de boala, mai rar, se sintetizeaza o varianta de proteina anormala, astfel ca activitatea C1-INH este redusa, insa la determinarea antigenului (proteinei) se obtin valori in intervalul de referinta sau chiar crescute; C2 si C4 sunt de asemenea scazute. Conform unor studii mai noi, bradikinina ar fi principalul mediator al angioedemului6.
Din punct de vedere clinic nu se poate face o distinctie intre cele 2 tipuri. Boala debuteaza in copilarie sau adolescenta cu episoade recurente de tumefieri subcutanate si/sau submucoase, nedureroase, nepruriginoase si necomprimabile. Episoadele sunt autolimitate; se remit de obicei in decurs de 2-5 zile. Atacurile sunt variabile ca frecventa, severitate, durata, localizare; factorii declansatori sunt insufucient cunoscuti. Cel mai frecvent sunt afectate extremitatile, fata, organele genitale, tracturile respirator si gastrointestinal. Atacurile intestinale sunt adesea asociate cu voma si diaree; cele laringiene pot conduce la obstructii respiratorii cu potential letal. Atacurile recurente se produc continuu in decursul vietii si pot afecta zone multiple sau pot progresa de la o zona la alta. Terapia de lunga durata a angioedemului ereditar include administrarea de androgeni atenuati de tipul danazolului si stanozolului care cresc concentratiile serice de C1-INH normal in ambele tipuri de boala3;6.
Exista si forme dobandite de angioedem asociate cu deficit de C1-INH descrise mai ales la pacienti varstnici cu boli limfoproliferative, boli autoimune (in special lupus eritematos sistemic si hipereozinofilie), diverse neoplazii, caracterizate prin dezvoltarea de anticorpi anti-C1-INH. Uneori episoadele de angioedem pot preceda aparitia bolilor limfoproliferative. Alte forme de angioedem dobandit sunt: angioedemul alergic (mediat de histamina mastocitara eliberata in urma unui mecanism ce implica IgE), angioedemul indus de inhibitorii enzimei de conversie (frecventa 0.1-0.5% la pacientii hipertensivi tratati cu aceste preparate care cresc nivelul seric de bradikinina), angioedemul pseudoalergic (indus de inhibitorii de ciclooxigenaza) si angioedemul idiopatic (diagnostic de excludere; ex. angioedemul ce insoteste uneori urticaria cronica)3;5;6.
Recomandari pentru determinarea C1- INH (activitate) – diagnosticul si monitorizarea angioedemului ereditar4.
Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial2.
Specimen recoltat – sange venos2.
Recipient de recoltare – vacutainer cu citrat de Na 0.105 M (1/9) (capac bleu/verde)2.
Cantitate recoltata – cat permite vacuumul 2.
Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat, coagulat sau un vacutainer care nu este plin; probe care nu au sosit la laborator congelate2.
Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa plasma prin centrifugare cat mai repede dupa recoltare, iar proba va fi imediat congelata la -20°C; probele recoltate in afara punctelor laboratorului vor fi transportate in recipientul destinat probelor congelate2.
Stabilitate proba – plasma este stabila 1 luna la -20°C; nu decongelati/recongelati2.
Metoda – cromogena2.
Valori de referinta – 70-130%2.
Interpretarea rezultatelor
Obtinerea unor valori scazute (<10-35%) este sugestiva pentru angioedemul ereditar (ambele forme). Pacientii cu angioedem dobandit vor asocia la nivelul redus de C1-INH o valoare scazuta de C1q 4.
Bibliografie
- Francesco Dati & Erwin Metzmann. The Complement System. In Proteins Laboratory Testing and Clinical Use, Media Print Taunusdruck GmbH, Frankfurt am Main; 2005, 29.
- Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
- Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Complement C1 Esterase Inhibitor, Functional. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
- Mayo Clinic/Mayo Medical LaboratoriesTest Catalogs and Guides. Test Catalog: C1 Esterase (C1ES) Inhibitor Functional Assay, Serum. Ref type: Internet Communication.
- Mihai Patrasescu. Angioedemul ereditar – o problema medicala potential severa. In Stetoscop nr.68, 2007.
- Terry W. Du Clos, Carolyne Mold. Complement and complement deficiencies. In Clinical Immunology. Principles and Practice, Mosby, Elsevier, Third Edition, 2008, 318-319.