Beta 2 microglobulina β2-M

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Beta 2 microglobulina (β2-M) este o proteina cu masa moleculara de 11,8 kDa, ce constituie lantul usor al antigenelor complexului major de histocompatibilitate (HLA) clasa I, fiind, prin urmare, prezenta in membrana tuturor celulelor nucleate. La persoanele sanatoase, beta 2 microglobulina este sintetizata la o rata relativ constanta in timpul proceselor de regenerare celulara, principala sursa de producere fiind limfocitul. Rinichiul reprezinta calea esentiala de eliminarea a β2-M, la acest nivel avand loc filtrarea glomerulara si reabsorbtia tubulara. Timpul de injumatatire la persoanele sanatoase este de 40 minute.

Deoarece limfocitul este principala sursa de sinteza, toate afectiunile caracterizate prin proliferare limfocitara, cum ar fi: infectiile virale, bolile imune, mielomul multiplu, leucemiile limfocitare cronice, limfoamele Hodgkin si non Hodgkin sunt asociate cu cresteri ale nivelului plasmatic de β2-M. In afectiunile ce asociaza o activare exagerata a raspunsului imun celular ca bolile autoimune, mononucleoza infectioasa, episoadele de reject de transplant se inregistreaza, de asemenea, valori ridicate ale β2-M.

Concentratia plasmatica a β2-M poate creste in infectiile acute sau reactivate cu citomegalovirus, ca urmare a activarii limfocitelor T supresoare sau citotoxice. 

Pacientii cu SIDA, in special cei cu infectii oportuniste, prezinta o valoare ridicata a β2-M in ser. Nivelul plasmatic al  β2-M este un marker util pentru monitorizarea terapiei cu  medicamente antiretrovirale, deoarece concentratia sa plasmatica scade, ca raspuns la tratamentul cu AZT. Utilizarea acestei masuratori impreuna cu numaratoarea limfocitelor CD4 este o modalitate eficienta de a calcula probabilitatea ca o persoana infectata cu HIV sa dezvolte SIDA in urmatorii trei ani. Cu toate ca unele studii indica un nivel crescut al β2-M in LCR la pacientii HIV pozitivi cu afectare neurologica, acest lucru nu ofera informatii ce ar putea fi utile in stabilirea unui tratament adecvat.

Determinarea β2-M este un bun indicator atat in monitorizarea evolutiei bolii cat si in evaluarea rezultatelor tratamentului, deoarece nivelul seric al proteinei se coreleaza direct cu activitatea limfocitelor3;4;5;6. 

Recomandari pentru determinarea beta 2 microglobulinei  monitorizarea evolutiei si evaluarea terapiei in mielomul multiplu, boala Hodgkin, limfomul non-Hodgkin si leucemia limfatica cronica; monitorizarea progresiei infectiei cu HIV; detectarea episoadelor de reject dupa un transplant allogenic de maduva hematogena; detectarea infectiei incipiente cu CMV; monitorizarea functiei renale dupa transplant4. 

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate)2.

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare  se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C2.

Volum proba – 1 mL ser2.

  

Cauze de respingere a probei  specimen intens hemolizat2.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 7 zile la 2-8°C; timp indelungat la -20°C sau la -70°C2.

Metoda – imunochimica cu detectie prin chemiluminiscenta (CLIA)2.

Valori de referinta  0,9 – 2,0 mg/L2.

Interpretarea rezultatelor

Concentratia serica a β2-M, precum si excretia ei urinara ofera informatii importante doar in prezenta manifestarilor clinice, fiind un marker fidel pentru evaluarea stadiului si prognosticului bolii.

In leucemia limfatica cronica nivelul seric al β2-M creste proportional cu stadiul bolii; astfel intr-un studiu clinic pacientii netratati prezinta valori plasmatice ce variaza intre 2–2,8 mg/L in stadiul 0; 2,7–5,3 mg/L in stadiile I si II si, respectiv, 4,4–16,9 mg/L in stadiile III si IV. Formele cu grad scazut de malignitate se caracterizeaza prin nivele ce nu depasesc 5 mg/L. Pe de alta parte 71% din remisiunile complete se intalnesc la pacientii cu valori ale β2-M sub 3 mg/L4.

In limfoamele non-Hodgkin cu celula mare β2-M impreuna cu lactat dehidrogenaza (LDH) constituie markeri predictivi pentru absenta recaderilor si supravietuire. Astfel, niveluri crescute ale ambilor markeri (β2-M > 3 mg/L) se asociaza cu remisiuni si supravietuire de scurta durata1.

In cazul bolnavilor cu limfom Hodgkin valorile plasmatice ale β2-M se coreleaza cu incarcatura tumorala si prognosticul bolii; astfel 5-32% din pacientii in stadiile I si II si 43-71% din cei din stadiile III si IV prezinta nivele  >3 mg/L. Valoarea concentratiei serice a β2-M este un factor important in evaluarea evolutiei bolii, lucru demonstrat intr-o serie de studii clinice, ce dovedesc ca un procent mic de pacienti cu remisiune completa au nivele plasmatice mai mari de 3 mg/L4.

In mielomul multiplu β2-M este cel mai valoros factor prognostic disponibil de rutina, fiind inclus in sistemul international de stadializare a acestei afectiuni. Acesta depinde atat de incarcatura tumorala cat si de functia renala. Niveluri crescute de β2-M constituie un marker predictiv pentru decesul precoce, precum si pentru esecul tratamentului cu doze mari. Formulele care corecteaza concentratia β2-M pentru efectul prezentei insuficientei renale nu au imbunatatit valoarea sa predictiva; valoarea β2-M este prognostica si la pacientii cu functie renala normala. Totusi dupa doi ani de supravietuire concentratiile initiale de β2-M isi pierd valoarea prognostica1 

Bibliografie

  1. Greer J, Foerster J, Lukens J, Rodgers G, Pareskevas F, Glader B. Hematologic malignancies. In Wintrobe`s Clinical Hematology, 11th ed, Lippincott Williams & Wilkins, 2004, 2156-2157, 2409.
  2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Beta 2 microglobulin, serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  4. Lothar Thomas. Beta 2 microglobulin. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed., 1998, 685-688.
  5. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories. Reference Laboratory Services for Health Care Organizations. Test Catalog. Beta 2 microglobulin, serum. ww.mayomedicallaboratories.com 2010. Ref Type Internet Communication.
  6. Richard A. McPetersen, Matthew R. Pincus . Diagnosis andManagement of Cancer Using Serologic Tumor Markers. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods- Sauders Elsevier 21-Ed 2007, 1360.