Arseniu in sange

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Nici un zacamant de minereuri metalice nu a fost sau nu este exploatat exclusiv pentru arseniu; de regula, arseniul se obtine ca subprodus, crescand valoarea economica a diferitelor tipuri de mineralizati in care se gaseste.

Compusii arseniului au numeroase aplicatii industriale: pesticide, produse farmaceutice, sticla, ceramica si metalurgie. Folosit ca element de aliere mareste duritatea aliajelor. Arseniul este folosit cu mare succes si in electronica datorita proprietatilor semiconductoare si fotoconductoare, similare siliciului si germaniului. In pirotehnie se foloseste pentru producerea focurilor albe (cel indian). Trisulfura de arseniu este pigmentul vopselei de ulei numite galben regal. Aceasta se mai foloseste in tabacarie, pentru ignifugarea lemnului2;4.

Arsina (hidrogen arsenios) reprezinta un compus gazos generat in rezervoarele metalice avand impuritati de arsen, care depoziteaza acizi.

Arseniul este absorbit cu usurinta pe cale intestinala si este excretat in principal prin urina.

Expunerea acuta prin ingestia de compusi arsenicali sau inhalarea de arsina determina simptome gastrointestinale severe (hemoragice), icter, insuficienta renala si colaps, cu mare potential letal2;4.

Intoxicatia cronica cu arseniu este dificil de diagnosticat. Pot sa apara dureri abdominale, diaree, hiperpigmentare, hiperkeratoza, neuropatii periferice, encefalopatie1;2.

Expunerea cronica prin inhalare, in cazul muncitorilor care lucreaza in topitorii, a fost asociata cu un risc crescut de cancer pulmonar2.

Recomandari pentru determinarea arseniului

-arseniul in sange: monitorizarea expunerii acute sau recente (timp de injumatatire redus);

-arseniul in urina: monitorizarea expunerii cronice2;4.

Pregatire pacient – pacientul trebuie sa evite consumul oricarui aliment ce contine fructe de mare 72 ore inaintea recoltarii (aceste alimente cresc semnificativ nivelul arseniului urinar).

Specimen recoltat  1) sange venos; 2) urina din 24 ore; 3) o proba de urina spontana3;4. 

Cauze de respingere a probei – specimen coagulat3;4.

Recipient de recoltare – 1) vacutainer pentru metale ce contine EDTA ca anticoagulant; 2) vas de 2-3 litri si pahar de plastic de unica folosinta, pentru urina, pe care se noteaza cantitatea totala de urina din 24 ore; nu se folosesc conservanti ; 3) eprubeta pentru urina3;4.

Cantitatea recoltata – 1) cat permite vacuumul; 2), 3) aproximativ 10 mL3;4.

Prelucrare necesara dupa recoltare – nu este necesara3.

Stabilitate proba – probele de sange si urina se mentin la temperatura camerei sau la frigider pana in momentul lucrului3;4.

Metode – plasma cuplata inductiv cu spectrometrie de masa (ICP/MS); spectrometrie cu absorbtie atomica (AAS)3.

Valori de referinta

Arseniul in sange3:                    Arseniul in urina3:

< 2.3 μg/L.                                   <25 μg/L (expunere ambientala);

                                                    Expunere profesionala5: LBT = 50 μg/g creatinina;                

                                                    LBT= limita biologica tolerabila.                         

Factor de conversie4: μg/L x 0.0133 = μmol/L;μmol/L x 75.2 = μg/L.                   

Bibliografie

  1. Frances Fischbach. Appendix G: Minerals in Human Nutrition. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 7 Ed., 2004: 1144-1145.
  2. Jill C.Merill, et al. Metals. In Principles and Methods of Toxicology. Taylor & Francis, 4th Edition, 2001, 663- 665.
  3. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  4. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Arsenic, Blood and Urine. www.labcorp.com. 2010. Ref Type: Internet Communication.
  5. Norme generale de protectie a muncii. Ministerul Muncii si Solidaritatii sociale. Nr. 508/2002.