Anticorpi anti-proteinaza 3 c-ANCA

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Antigenul proteinaza 3 (PR3) este o serin-proteaza de 29 kDa care se gaseste in neutrofilele umane sub forma unui triplet proteic. Prezenta anticorpilor anti-PR3 este asociata in mod specific cu granulomatoza Wegener – o vasculita autoimuna care afecteaza in principal rinichii si plamanii. Nivelul anticorpilor se coreleaza cu activitatea bolii, fiind crescut in puseele de activitate si scazut in perioadele de remisiune3.

In imunofluorescenta indirecta ce foloseste ca substrat neutrofile umane fixate cu etanol acesti anticorpi dau o fluorescenta citoplasmatica difuza (aspect c-ANCA)4.

Recomandari pentru determinarea anti-PR3

  • evaluarea pacientilor suspectati de vasculita sistemica;
  • monitorizarea evolutiei bolii si a raspunsului terapeutic in granulomatoza Wegener;
  • confirmarea rezultatelor ANCA pozitive obtinute la imunofluorescenta indirecta (in special aspect c-ANCA)2;3.

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese)1. 

Specimen recoltat – sange venos1. 

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei – ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian1.

Stabilitate proba  serul separat este stabil 7 zile  la 4°C; timp mai indelungat la -20°C1.

Metoda – imunoenzimatica cu detectie prin fluorescenta (FEIA). Antigenul folosit este reprezentat de enzima PR3 purificata obtinuta din neutrofile umane1.

Valori de referinta

<7   U/mL : negativ

7-10 U/mL : echivoc

>10  U/mL: pozitiv1.

Interpretarea rezultatelor

Anti-PR3 sunt detectati in aproape toate cazurile de boala Wegener activa, prezenta lor fiind un indicator specific pentru aceasta afectiune (specificitate >98%)2;3.

In cazul unei boli active cu vasculita sistemica, glomerulonefrita necrotizanta si inflamatie de tip granulomatos a tractului respirator, sensibilitatea clinica a anti-PR3 este de 85-90%. In lipsa afectarii renale sensibilitatea clinica este de numai 75%4.

Dupa terapia imunosupresoare nivelul anticorpilor scade foarte mult sau se obtine un rezultat negativ2;3;4.

Limite si interferente

Un rezultat negativ nu exclude boala, deoarece aproximativ 20% dintre pacientii cu boala Wegener limitata nu prezinta anti-PR33.

Anti-PR3 mai pot aparea in poliangeita microscopica si in sindromul Churg-Strauss, insa cu o prevalenta redusa (45% si, respectiv, 10%)4

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
  2. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Antiproteinase 3 (PR3) Antibodies. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  3. Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog: Proteinase 3 Antibodies, IgG, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
  4. Werner J.Mayet.Autoantibodies in Systemic Vasculitis. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. Lothar Thomas. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 842-845.