Anti-HD

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

In coinfectiile VHB – VHD, autolimitante, anticorpii anti-HD sunt in multe cazuri nedetectabili, deoarece titrul lor este foarte scazut si au o remanenta scurta4.

In cazul suprainfectiei cu VHD, detectarea anticorpilor poate fi negativa la scurt timp dupa instalarea bolii; cu toate acestea se produce o seroconversie pana in saptamana 4 de la debut. In cazurile in care se produce tranzitia catre infectia cronica, se depisteaza in mod obisnuit titruri persistent crescute de anticorpi dupa 4-6 luni de la debutul bolii.

Determinarea anticorpilor anti-HD reprezinta cel mai important test de screening al hepatitei cronice D, iar anticorpii sunt aproape intotdeauna prezenti in titru mare3.

Recomandari pentru determinarea anti-HD

  • diagnosticul infectiei acute/cronice cu VHD;
  • diagnosticul postinfectiilor cu VHD2.

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)1.

Specimen recoltat – sange venos1.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza imediat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1

Cauze de respingere a probei  specimen hemolizat; specimen expus la temperaturi ridicate; specimen contaminat bacterian; specimen care contine azida de sodiu1. 

Stabilitate proba – serul este stabil 24 ore la 2-8°C; timp indelungat la -20°C; evitati decongelarea/recongelarea1.

Metoda – ELISA1.

Valori de referinta – anti-HD negativ1.

Limite si interferente

O infectie cu VHD este foarte rara in absenta AgHBs (la personele cu abuz de droguri administrate i.v.). Pentru diagnosticul acestei conditii este nevoie sa se determine ARN-VHD. Se pare ca aceasta anomalie se datoreaza in principal unei replicari a VHB sub limita de detectie sau poate fi indusa si de infectia cu un VHB mutant care produce un rezultat fals negativ la testarea AgHBs (mutanti virali care scapa diagnosticului).

La pacientii cu imunodeficienta sinteza anticorpilor anti-HD poate scadea sub limita de detectie3.

  • Interferente analitice

Contaminarea bacteriana sau inactivarea prin caldura a probelor poate afecta valorile absorbantelor si prin urmare poate conduce la rezultate eronate; trebuie evitata adaugarea de conservanti la probe deoarece acestia pot afecta activitatea enzimatica a kitului1

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referinþele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  2. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  3. Lothar Thomas. Hepatitis D. In Clinical Laboratory Diagnostics – Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany, 1 Ed., 1998, 1279-1280.
  4. Wallach J. Afectiuni hepatobiliare si pancreatice. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, Ed.7, 2001, 324-326.