Mesajul CNAS pentru boala: Hemofiliei

Stiri

Dacă ai remarcat că zgârieturile și tăieturile sângerează mult timp, că ai hemoragii nazale care se opresc doar cu mari eforturi și dacă lovirile de corpuri dure duc la apariția de hematoame de mari dimensiuni, s-ar putea să ai hemofilie. Aceasta este o afecțiune care constă în incapacitatea corpului uman de a coagula sângele în mod normal. Deşi observată încă din antichitate, boala nu poate fi vindecată nici acum, însă poate fi ţinută sub control, cu tratament adecvat.

La ora actuală, la nivel mondial se estimează că una din 10.000 de persoane are o formă de hemofilie, dar 75% din cei afectați fie nu au acces la tratament, fie primesc tratamente neadecvate. În acest context, Ziua Mondială a Hemofiliei are ca tematică pentru anul 2019 depistarea cazurilor „ascunse” de tulburări ale coagulării sanguine.

În România, tratamentul pentru persoanele diagnosticate cu hemofilie este susținut de CNAS prin programul naţional curativ de profil. Principala activitate a acestui program este asigurarea, în spital şi în ambulatoriu, prin farmaciile cu circuit închis, a medicamentelor specifice pentru prevenţia şi tratamentul accidentelor hemoragice ale bolnavilor cu hemofilie congenitală (hemofilia A şi B, boala von Willebrand) şi hemofilie dobândită.

Anul trecut, de acest program au beneficiat 900 pacienţi cu hemofilie. În cei 12 ani în care CNAS a derulat programul, numărul beneficiarilor a crescut cu peste 50%, însă finanțarea  tratamentelor specifice a crescut de peste 15 ori, ajungând la aproape 155 milioane lei (inclusiv pentru talasemie). Astfel, doar în intervalul ultimilor doi ani suma utilizată pentru tratamentele specifice hemofiliei s-au dublat, principalul motiv fiind modernizarea protocoalelor terapeutice în anul 2017.

Creşterea susținută a finanţării programului este un bun indicator al faptului că CNAS se străduiește să asigure pacienţilor cu hemofilie o medicaţie cât mai performantă, astfel încât ei să ducă o viaţă cât mai normală.

Trebuie însă să știi că doar dacă îți cunoști boala și doar dacă beneficiezi de tratament preventiv, pe care să-l urmezi cu strictețe, poți evita consecințele severe ale afecțiunii, cu risc vital, în cazul unui accident hemoragic.

Biroul de presă