Timp de trombina

Analize medicale

Laboratorul Synevo

 

Informatii generale

Setul initial de teste efectuate pentru investigarea unei anomalii hemostatice include PT, aPTT si numarul de trombocite, pentru evaluarea larga a componentelor majore ale sistemului hemostatic. PT si aPTT pot fi prelungite in multe situatii si efectuarea unei baterii de teste de coagulare este adesea necesara pentru determinarea cauzei anomaliei hemostatice, unul dintre aceste teste fiind TT5.

In vivo: trombina se leaga la nivelul domeniului central al fibrinogenului si elibereaza proteolitic fibrinopeptidele A si B, rezultand monomerii de fibrina; urmeaza polimerizarea acestora, cu formarea cheagului de fibrina, a carui rezistenta la degradarea de catre plasmina este influentata in principal de legaturile incrucisate mediate de FXIIIa impreuna cu calciu.

In vitro: TT reprezinta timpul necesar coagularii unei plasme citratate, saraca in trombocite, dupa adaugarea trombinei si a ionilor de Ca2.

Cascada enzimatica procoagulanta (respectiv calea “intrinseca”, “extrinseca” si “comuna” a coagularii) este surpasata prin adaugarea de trombina exogena. Astfel TT reflecta in principal functiile si interactiunea dintre trombina exogena si fibrinogenul endogen5.

Recomandari pentru efectuarea testului

– investigarea cauzei unui PT sau aPTT prelungit;

– diagnosticarea CID;

– disfibrinogenemii, hipo-/afibrinogenemii;

– monitorizarea tratamentului cu activatori ai plasminogenului (streptokinaza si urokinaza)1;5.

  

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate)3.

Specimen recoltat – sange venos3.

Recipient de recoltare – vacutainer cu citrat de Na 0.105M (raport citrat de sodiu – sange=1/9 capac bleu/verde).

Presiunea realizata de garou trebuie sa fie intre valoarea presiunii sistolice si cea a presiunii diastolice si nu trebuie sa depaseasca 1 minut. Daca punctia venoasa a esuat, o noua tentativa pe aceeasi vena nu se poate face decat dupa 10 minute3.

Cantitate recoltata – cat permite vacuumul; pentru a preveni coagularea partiala a probei se va asigura amestecul corect al sangelui cu anticoagulantul, prin miscari de inversiune a tubului3.

Cauze de respingere a probei – vacutainer care nu este plin; proba intens hemolizata sau coagulata3.

Prelucrare necesara dupa recoltare – proba va fi centrifugata 15 minute la 2500g3.

Stabilitate proba – proba este stabila 4 ore la temperatura camerei (stabilitatea se reduce la 2 ore in cazul pacientilor aflati sub heparinoterapie); plasma separata este stabila 3 saptamani la -20ºC; >1 an la –70ºC3.

Metoda – coagulometrica3.

Exprimarea rezultatelor – in secunde; domeniul masurabil: 13-240s3.

Valori de referinta – ≤21s3.

Valori critice>60s2.

Interpretarea rezultatelor

Prelungirea TT: hipo-/dis-/afibrinogenemii, terapie cu heparina, argatroban, hirudina, CID, mielom multiplu (prin prezenta paraproteinei), prezenta in plasma a anticorpilor anti-trombina (ca de ex. in amiloidoza), prezenta produsilor de degradare ai fibrinogenului/fibrinei (PDF), uremie, afectiuni hepatice severe, boli maligne, tratamentul cu activatori ai plasminogenului (streptokinaza, urokinaza, activatorul tisular al plasminogenului)3,4.

TT va fi prelungit cand nivelul de fibrinogen functional va fi <100 mg/dL.4

Un TT prelungit nemasurabil este in general rezultatul prezentei heparinei sau, mai rar, al prezentei anticorpilor antitrombina sau al afibrinogenemiei.5

  

Limite si interferente

– TT singur are valoare diagnostica mica si trebuie interpretat in contextul altor teste de coagulare, respectiv PT, aPTT, fibrinogen, precum si timpul de reptilaza (permite excluderea prezentei heparinei sau inhibitorilor trombinei), determinarea PDF sau D-dimerilor.5

La pacientii heparinizati, centrifugarea si separarea plasmei trebuie facute cat mai repede pentru a evita pe cat posibil inactivarea heparinei de catre trombocite3.

– In prezenta unei concentratii scazute de fibrinogen sau a PDF, TT poate fi fals crescut, mimand o concentratie mare de heparina. In mod contrar, concentratiile mari de fibrinogen pot determina scurtarea TT1.

  • Medicamente

Cresteri: anistreplaza, asparaginaza, streptokinaza, urokinaza.

Scaderi: dextran2.

Bibliografie

  1. Fickenscher K, “Hemostasis”, Lothar Thomas` Clinical Laboratory Diagnostics, 1st ed, Frankfurt, Germany, 1998, 604-605
  2. Fischbach F, “Blood Studies. Hematology and Coagulation”, A Manual of Laboratory and Diagnostic Test, 8th ed, Philadelphia, 2009, 158-161.
  3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate, 2010. Ref Type: Catalog.
  4. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Thrombin Time. www.labcorp.com. 2010. Ref Type: Internet Communication.
  5. Mayo Clinic, Mayo Medical Laboratories. Reference Laboratory Services for Health Care Organizations. Thrombin Time (Bovine), Plasma. www.mayomedicallaboratories.com. 2010. Ref Type: Internet Communication.