CA 125

Analize medicale

Informatii generale

Antigenul CA 125, o glicoproteina cu greutate moleculara de 220kD, este prezent in epiteliul urmatoarelor organe: ovar, pancreas, vezica biliara, stomac, bronhii, rinichi, colon. De asemenea se gaseste in cantitati crescute in lichidul amniotic , laptele matern si in serul femeilor gravide1;2.

CA 125 prezinta relevanta diagnostica majora in cancerul ovarian seros; de asemenea poate fi folosit ca marker secundar in cancerul pancreatic, dupa CA 19-9. Desi nivelul sau poate fi crescut si in alte afectiuni maligne ginecologice sau gastrointestinale, nu poate fi recomandat in aceste situatii datorita sensibilitatii si specificitatii clinice reduse2;3;5.

Recomandari pentru determinarea CA 125 

Indicatii absolute: diagnosticul, tratamentul si aprecierea prognosticului in cancerul ovarian. In prezenta unei mase tumorale pelvine poate face distinctia intre un proces benign si o afectiune maligna. La pacientele cu antecedente heredo-colaterale de cancer ovarian sau mamar se recomanda determinarea CA 125 la fiecare 6 luni, impreuna cu efectuarea anuala a ecografiei transvaginale, pentru detectarea precoce a cancerului ovarian5.

Indicatii relative: suspiciune de adencarcinom pancreatic (al 2-lea marker dupa CA 19-9)1;4;5;6.

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate)3.

Specimen recoltat  sange venos3.

Recipient de recoltare  vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator3.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat in maxim 2 ore; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C3.

Volum proba – minim 0.5 mL ser3.

Cauze de respingere a probei

• specimen hemolizat;

• specimen expus la temperatura ridicata;

• specimen contaminat bacterian3.

Stabilitate proba  serul este stabil 5 zile la 2-8°C; 3 luni la -20°C. Nu decongelati/recongelati3.

Metoda  imunochimica cu detectie prin electrochemilumiscenta (ECLIA)3.

Valori de referinta  <35 U/mL1,3,4,5.

Limita de detectie – 0.6 U/mL3.

Limite si interferente

CA 125 nu poate fi utilizat pentru screening-ul cancerului ovarian in populatia generala, datorita lipsei sale de sensibilitate pentru stadiul precoce al bolii4;5.

Cresteri usoare ale marker-ului se pot intalni in timpul menstruatiei, primul trimestru de sarcina, diferite afectiuni benigne ale sferei genitale (endometrioza, fibromatoza, boli inflamatorii pelvine), dar si in alte afectiuni benigne  non-ginecologice (pancreatita acuta sau cronica, hepatita, ciroza, insuficienta renala, boli autoimune etc.)2;4;5;6.

• Interferente analitice

Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:

– tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu;

– anticorpii monoclonali proveniti de la soarece administrati la unii pacienti in scop diagnostic sau terapeutic3.

 Bibliografie

1. Dobreanu, Minodora. Aspecte metabolice in proliferari maligne-markeri tumorali. In Biochimie clinica-Implicatii practice 2006, 257-276.

2. Henry, John Bernard. Immunoassay and Related Techniques; Tumor markers. In Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods, 1998, 283-297.

3. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.

4. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

5. The National Academy of Clinical Biochemistry. Practice Guidelines and Recommendations for Use of Tumor Markers in the Clinic (Laboratory Medicine Practice Guidelines), vol. 15, 2002: 17-18.

6. Wallach Jaques. Markeri tumorali. in Interpreta rea testelor de diagnostic, 2001, 88-1203.