Antitrombina III

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Antitrombina III este un inhibitor potent al reactiilor din cascada coagularii. Desi numele „antitrombina” ar implica o actiune numai la nivelul trombinei, de fapt acest anticoagulant natural inhiba intr-o oarecare masura toate enzimele coagularii. Principalele enzime inhibate sunt: factor Xa, IXa si trombina (factor IIa); de asemenea antitrombina exercita actiuni inhibitorii asupra factorilor XIIa, XIa si a complexului factor VIIa si factor tisular5.

Antitrombina a fost descoperita in 1939 ca  o substanta prezenta in plasma ce actioneaza impreuna cu heparina pentru a preveni aparitia trombozelor. De fapt, actiunea de sine statatoare a antitrombinei III este relativ ineficienta, dar atunci cand se combina cu heparina viteza reactiei de inhibare a factorilor de coagulare este puternic accelerata, ceea ce face din complexul antitrombina-heparina un component vital al mecanismului anticoagulant si sta la baza indicatiilor terapeutice ale preparatelor de heparina.

Deficitul de antitrombina III a carui incidenta in populatie este raportata ca fiind cuprinsa intre 0.02% si 1% poate fi congenital sau dobandit si se asociaza cu un risc crescut de tromboembolism recurent2;5.

Din punct de vedere al defectului implicat exista 2 tipuri principale de deficit de antitrombina III:

– tipul I (cantitativ) caracterizat printr-o cantitate inadecvata de antitrombina ce este normala din punct de vedere functional (sunt scazute atat activitatea cat si antigenul antitrombinei III);

-tipul II (calitativ) asociat cu o cantitate normala de antitrombina III, care insa nu este capabila sa-si exercite functia de inhibitor al coagularii (antigenul antitrombinei III este normal cantitativ dar activitatea este scazuta)1;2;5.

Recomandari pentru determinarea antitrombinei III

  • investigarea unor complicatii tromboembolice neexplicabile, in special la pacienti <50 ani si cu istoric familial pozitiv de evenimente trombotice3;
  • investigarea unor episoade de tromboza venoasa cu localizari neobisnuite (ex. tromboza venelor mezenterice)1.

Pregatire pacient – à jeun; daca pacientul se afla sub terapie cu anticoagulante orale, acestea vor fi intrerupte cu 2 saptamani inaintea recoltarii; de asemenea, tratamentul cu heparina va fi intrerupt cu 2 zile inaintea recoltarii3;4.

Specimen recoltat  sange venos3. 

Recipient de recoltare – vacutainer cu citrat de Na 0.105 M (1/9) (capac bleu/verde)3.

Cantitatea recoltata – cat permite vacuumul3.

Cauze de respingere a probei

-specimen hemolizat;

-specimen coagulat;

-vacutainer care nu este plin;

-specimen contaminat cu heparina3.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa plasma prin centrifugare si se lucreaza imediat;  daca acest lucru nu este posibil, plasma se poate stoca la -20°C; probele de plasma recoltate in alte centre decat laboratorul Grozovici vor fi transportate in recipientul destinat probelor congelate3.

Stabilitate proba – plasma separata este stabila 8 ore la 18-25° C; 1 luna la -20C4; se va evita decongelarea/recongelarea3.

Metoda – cromogena ( test de activitate)3. 

Valori de referinta 3

Varsta

Activitate antitrombina III (%)

Prematuri: zilele 1-3

20-51

Prematuri: zilele 4-6

21-51

Prematuri: ziua 7

40-54

Nou nascut: zilele 1-6

44-84

Nou-nascut: dupa ziua 7

34-70

2-10 ani

67-120

11-18 ani

81-120

Adulti

80-120

Interpretarea rezultatelor

Testul detecteaza ambele tipuri (I si II) de deficit, dar nu permite diferentierea lor. De aceea, in cazul obtinerii unei activitati scazute a antitrombinei III se recomanda testarea fractiunii antigenice3.

Scaderea activitatii antitrombinei III se asociaza cu:

  • deficit congenital (ereditar);
  • transplant hepatic, ciroza, insuficienta hepatica;
  • boala trombotica activa (tromboza venelor profunde);
  • CID, afectiuni insotite de fibrinoliza;
  • infarct miocardic acut;
  • embolism pulmonar;
  • carcinoame, traumatisme, inflamatii severe
  • boli asociate cu pierderi de proteine;
  • esec al tratamentului cu heparina.

Cresterea activitatii antitrombinei III se asociaza cu:

  • hepatita acuta;
  • transplant renal;
  • inflamatii (VSH crescut);
  • hiperglobulinemie;
  • folosirea anticoagulantelor orale1.

Limite si interferente 

Nou-nascutii prezinta o activitate scazuta a antitrombinei III4.

Folosirea contraceptivelor orale, statusul postoperator, imobilizarea prelungita la pat si tratamentul cu L-asparaginaza se pot asocia de asemenea cu o reducere a activitatii antitrombinei III.Rezultatele nu sunt concludente in ultimul trimestru de sarcina si imediat post-partum1.

Prezenta inhibitorilor de trombina (hirudin sau argatroban) in plasma testata poate interfera cu testul4

Bibliografie

  1. Frances Fischbach. Blood Studies; Hematology and Coagulation. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott Williams & Wilkins, USA, 8 ed. 2009, 181-182.
  2. Ian Jennings, Peter Cooper. Screening for Thrombophilia: A Laboratory Perspective. In British Journal of Biomedical Science, 2003.
  3. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
  4. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Antithrombin Activity www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication
  5. Antithrombin Deficiency. www.med.uiuc.edu/hematology