O noua terapie pentru migrena acuta

Stiri

Un nou medicament are rezultate promitatoare. Acesta ar putea trata migrena acuta, eliminand durerea si reducand simptomele deranjante. Noul medicament, numit rimegepant, asteapta sa fie aprobat in momentul actual de catre ”US Food and Drug Administration”, fiind utilizat doar in studiile conduse de oamenii de stiinta pana acum.

”Pentru prima data in aproape trei decenii, persoanele care sufera de migrene si in cazul carora medicamentele actuale nu functioneaza, ar putea avea o noua optiune”, declara Richard B. Lipton, autorul principal al studiului.

Tulburare debilitanta

Migrena afecteaza aproximativ 12-14% din populatia globala, adica mai mult de un miliard de indivizi. Aceasta tulburare neurologica cronica implica dureri de cap periodice, alaturi de simptome cum ar fi greata, sensibilitatea la lumina sau la sunete. Mai mult de trei sferturi dintre persoanele care sufera de migrene au cel putin una pe luna, iar mai mult de jumatate sunt foarte severe.

In prezent, majoritatea oamenilor iau medicamente tripan ( sumitriptan, eletriptan si rizatriptan), care au fost introduse in anii 1990. Aceste medicamente opresc migrenele acute prin stimularea receptorilor de serotonina, care, la randul lor, reduc inflamatia si contracta vasele de sange. Totusi, acestea nu functioneaza pentru toata lumea si pot avea efecte secundare intolerabile. De asemenea, nu sunt recomandate persoanelor diagnosticate cu boli cardiovasculare.

Un mecanism nou

Persoanele care nu reactioneaza la medicamentele disponibile in momentul actual pentru migrene pot beneficia in viitorul apropiat de o noua clasa de medicamente, numita gepanti. Gepantii vizeaza receptorii pentru o proteina mica, numita CGRP, care joaca un rol crucial in migrene. In timpul migrenelor, CGRP este eliberata si provoaca durere. Gepantii stopeaza durerea si celelalte simptome ale migrenei prin blocarea cailor CGRP.

Specialistii au evaluat noua clasa de medicamente printr-un studiu la care au participat 1000 de barbati si femei care sufereau de migrene. Participantii au fost instruiti sa ia fie o pastila din clasa gepantilor, fie o pastila care nu avea niciun efect, dar participantii nu stiau asta, fiind urmarit efectul placebo. Inaine de a lua comprimatul si timp de 48 de ore dupa aceea, participantii au raspuns la intrebarile dintr-un jurnal electronic cu privire la durere si la cele mai deranjante simptome. Acestia au selectat cele mai severe simptome dintr-o lista, printre care intoleranta la lumina, la sunetele puternice si greata.

La doua ore dupa administrarea comprimatelor, 19,6% dintre pacientii care au primit noile medicamente au scapat de durere si 37,6% nu au mai avut cele mai deranjante simptome, comparativ cu 12%  pentru durerile de cap si 25,2% pentru simptome in grupul placebo.

Efectele secundare au fost minime, mai putin de 1% dintre pacientii din fiecare grup suferind de greata sau de infectii ale tractului urinar.

”Aceste rezultate confirma faptul ca noul medicament amelioreaza durerea si simptomele asociate in mod eficient”, concluzioneaza Lipton.