Capacitatea totala de legare a fierului (CTLF)

Analize medicale

Laborator Synevo

 

Informatii generale 

Continutul total de fier al organismului este de aproximativ 3-3.5 g. Din acesta, ~ 2.5 g este continut in eritrocite si in precursorii acestora din maduva osoasa. Gruparea prostetica a hemoglobinei este alcatuita din complexul fier-protoporfirina (hem) in care atomul de fier localizat central actioneaza ca un stabilizator al oxihemoglobinei. Numeroase enzime si coenzime necesita fier: peroxidaze, catalaze, citocromi, multe din enzimele ciclului Krebs, monoaminoxidaza2.

Fierul ingerat este absorbit in principal la nivelul tractului intestinal si este stocat temporar la nivelul enterocitelor sub forma de Fe3+-feritina, un complex de hidroxid feric-fosfat feric atasat de  proteina apoferitina. In functie de necesitatile organismului fierul este eliberat in circulatia sangvina unde este transportat sub forma de Fe3+ legat de proteina plasmatica transferina care la pH-ul fiziologic prezinta o afinitate crescuta pentru fier. Fiecare molecula de transferina prezinta doua situsuri de legare a fierului. In mod normal, numai o treime din situsurile de legare ale transferinei sunt ocupate. Cantitatea suplimentara de fier care poate fi legata de transferina este denumita capacitatea nesaturata sau latenta de legare a fierului (UIBC = unsaturated iron-binding capacity), iar suma dintre valoarea sideremiei si UIBC constituie capacitatea totala de legare a fierului (TIBC = total iron-binding capacity). Astfel, TIBC reprezinta o determinare indirecta a concentratiei transferinei3.

Recomandari pentru determinarea CTLF (in combinatie cu sideremia si feritina):

  • Diagnosticul diferential al anemiilor, in special microcitare si/sau hipocrome
  • Evaluarea anemiei feriprive, talasemiei, anemiei sideroblastice
  • Diagnosticul supraincarcarii cu fier si hemocromatozei1;3.

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)2.

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare2.

Volum proba – minim 0.5 mL ser2.

Cauze de respingere a probei – specimen hemolizat2.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 4 zile la 15-25°C; 7 zile la 2-8°C; 6 luni la -206.

Metoda – colorimetrica; se determina UIBC si sideremia si se calculeaza apoi TIBC2.

Valori de referinta

CTLF (TIBC): 228-428 µg/dL.

Factori de conversie: µg/dL x 0.179 = µmol/L

                                  µg/dL x 0.010 = mg/L

                                  µmol/L x 5.59 = µg/dL

                                  µmol/L x 0.0559 = mg/L2.

Limita de detectie (pentru UIBC) –  16.8 µg/dL (0.17 mg/L; 3 µmol/L)2.

Interpretarea rezultatelor1 

Cresteri

• deficit de fier, • sarcina, • contraceptive orale, • sangerari acute sau cronice, • hepatita acuta.  

Scaderi

• boli inflamatorii cronice, • procese maligne,  • hemocromatoza, • ciroza hepatica, • afectiuni renale, • talasemie, • hipoproteinemie (malnutritie, arsuri), • hipertiroidism.

Limite si interferente

Determinarea izolata a CTLF nu prezinta utilitate in screening-ul deficitului de fier3.

  • Interferente analitice

Contaminarea cu eritrocite a serului poate conduce la rezultate fals crescute.

In cazul pacientilor tratati cu preparate de fier sau cu chelatori de metale, fierul legat de medicament poate sa nu participe adecvat la reactia testului, obtinandu-se astfel valori fals scazute.

In cazuri foarte rare prezenta gamapatiei, in special IgM (macroglobulinemia Waldenström) poate determina rezultate eronate2.

Bibliografie

  1. Frances Fischbach. Blood Studies: Hematology and Coagulation. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Lippincott, Williams & Wilkins, USA, 8 Ed., 2009, 121-123.
  2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2011. Ref Type: Catalog.
  3. Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog: Iron and Total Iron-Binding Capacity, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *