Anticorpi anti receptor TSH TRab

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Hiperfunctia tiroidiana din boala Graves se datoreaza autoanticopilor indreptati impotriva receptorului pentru TSH (TRAb). TRAb se leaga de receptorul pentru TSH de pe suprafata tirocitelor si actioneaza ca agonisti de tirotropina activand mecanismele care duc la cresterea productiei si eliberarii de hormoni tiroidieni. Anticorpii indreptati impotriva acestui receptor sunt heterogeni ca natura, astfel ca pot avea atat efecte stimulante cat si inhibitorii, dar per global predomina efectul stimulator.

TRAb sunt detectati la 80% din pacientii cu boala Graves netratata. Mai rar, pot fi depistati si la pacentii cu tiroidita Hashimoto si la cei cu mixedem primar.

Persistenta TRAb la pacientii aflati sub medicatie antitiroidiana constituie un factor de risc pentru recaderea bolii la intreruperea tratamentului.

Deoarece TRAb apartin clasei IgG, este posibil transferul placentar de la mama la fat. Daca pacientele cu boala Graves prezinta o concentratie crescuta de TRAb in trimestrul 3 de sarcina, fatul are risc crescut de a dezvolta hipertiroidie neonatala asociata cu o incidenta mare de malformatii congenitale si mortalitate2;3.

Recomandari pentru determinarea TRAb – diagnosticul diferential al hipertiroidismului; evaluarea oftalmopatiei endocrine; urmarirea femeilor gravide cu istoric de boala Graves; monitorizarea tratamentului bolii Graves; evaluarea hipotiroidismului in situatiile in care este suspectata prezenta de anticorpi blocanti; evaluarea pacientilor cu afectiuni tiroidiene la care tabloul clinic este variat sau nespecific1;3.

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese)1.

Specimen recoltat – sange venos1.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare in aceeasi zi1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere – specimen intens hemolizat, lipemic sau contaminat bacterian1.

Stabilitate proba – daca testul se efectueaza in 48 ore, serul se pastreaza la 2-8 grade °C; daca nu, serul se va pastra la -20 °C max. 6 luni1

Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA); se detecteaza atat anticorpii cu efect stimulator cat si cei cu efect blocant1.

Limita de detectie – 0.3 UI/L1.

Valori de referinta

Limita de decizie clinica: 1.75UI/L (sensibilitate 96%, specificitate 99% pentru detectarea bolii Graves)1.

Limite si interferente

  • Interferente analitice

Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:

– tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se  faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;

– titrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu2.  

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog
  2. Laboratory Corporation of America.Directory of Services and Interpretive Guide. Thyrotropin Receptor Antibody, Serum. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication
  3. Lothar Thomas. Thyroid Function. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 1021-1022.