Site icon laMedic.ro

Tusea convulsivă

Agerpres

 

Tusea convulsivă este o boală foarte contagioasă care se transmite prin aer de la o persoana infectată la una sănătoasă.

„Se estimează că la nivel mondial, anual sunt înregistrate aproape 50 de milioane de cazuri de tuse convulsivă cu 400.000 de decese”, a declarat prof. dr. Alberto E Tozzi, epidemiolog la Spitalul Bambino Gesu din Roma şi expert în cadrul Laboratorului de epidemiologie şi biostatistică a Instiutului Naţional de Sănătate din Italia, în cadrul unei mese rotunde.

Marea majoritate a îmbolnăvirilor sunt înregistrate la copiii mici. Iar peste 50% dintre copiii bolnavi de tuse convulsivă au luat boala de la părinţi, de la cei din familie, a mai spus dr. Tozzi.

Perioada de incubaţie este de 7-14 zile. Simptomele iniţiale sunt identice cu o răceală banală, rinoree, strănut, stare de slăbiciune, lipsa poftei de mancare şi , uneori, o febră uşoară.

Pe măsură ce boala progresează, pacientul dezvoltă o tuse severă în timpul nopţii. Ulterior, tusea apare şi ziua. La şapte-zece zile după apariţia primelor simptome, tusea devine gravă. Copilul tuşeşte de mai multe ori în timpul fiecărei respiraţii, atât de violent încât faţa devine vineţie sau cu tentă roşiatică. Fiecare acces de tuse se termină cu inspiraţie zgomotoasă, în România fiind denumită popular „tuse măgărească”. De multe ori, copilul tuseşte până varsă.

Tusea convulsivă poate apărea în orice grupă de vârstă, dar mai mult de jumătate dintre cei afectaţi sunt copiii sub doi ani. Boala poate ameninţa viaţa, mai ales dacă apare la sugari (copii mai mici de un an). Persoanele infectate pot transmite boala altora timp de până la o lună după apariţia simptomelor iniţiale, de aceea este important ca aceste persoane să fie izolate, pentru a nu veni în contact mai ales cu copii.

„Nu există tratament specific pentru tusea convulsivă. Medicii recomandă internarea în spital. Pericolele pentru bebeluşii care fac tuse convulsivă sunt extenuarea prin tuse şi pneumonie. Vaccinarea împotriva tusei convulsive se face prin triplul vaccin DTP (Diftero-Tetano-Pertussis), care cuprinde şi componentele anti-difterică şi anti-tetanică. Dar imunizarea nu durează o viaţă, de aceea ar trebui gândită o strategie pentru a acoperi şi adolescenţii şi adulţii în programul de imunizare”, a subliniat expertul italian, adăugând că şi mediciii trebuie să trateze mai serios această afecţiune la adulţi şi adolescenţi.

Vaccinarea împotriva tusei convulsive ar trebui să îi vizeze şi pe adulţi, întrucât peste 50 % dintre copiii bolnavi au fost contaminaţi de rudele acestora, iar imunizarea nu durează o viaţă, au evidenţiat medicii europeni, prezenţi la congresul Societăţii de Boli Infecţiose Pediatrice din Belgia, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

Exit mobile version