Site icon laMedic.ro

Indemnizația lunară de hrană pentru pacienții cu tuberculoză, deblocată după 600 de zile de la promulgarea Legii Tuberculozei

Indemnizația lunară de hrană pentru pacienții cu tuberculoză a fost deblocată de Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii după 600 de zile de la promulgarea Legii Tuberculozei.

Legea Tuberculozei prevede dreptul la concediu și indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiții de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare pentru toți pacienții. De asemenea, prevede indemnizație lunară de hrană, pe toată perioada de tratament în ambulatoriu, această indemnizație fiind acordată pacientului tratat în ambulatoriu în condițiile respectării tratamentului prescris, fără întrerupere, pentru luna respectivă. În același timp, legea Tuberculozei are în vedere și informarea și educarea în mod continuu a populației generale şi educarea și consilierea pacienților cu tuberculoză cu privire la măsurile de igienă, în scopul de a preveni răspândirea infectării.

”Dacă asigurarea asistenței psihologice a pacienților poate fi făcută de spitale în baza legii nr. 302/2018 – Legea Tuberculozei, extinderea dreptului la concediu și indemnizație pentru în incapacitate de muncă pe toată durata de tratament a fost aprobată de Guvern printr-o ordonanță de urgență la finalul lunii august 2020.  Inițial ordonanța a fost emisă în februarie 2020 dar  a fost declarată neconstituțională în luna iulie de către Curtea Constituțională a României. Această Decizie CCR a dus la blocarea acordării indemnizației între 9 iulie și 25 august. Înaintea apariției ordonanței din februarie, pacienții cu tuberculoză aveau dreptul la un maximum de concediu pentru incapacitate de muncă de 12 luni, cu posibilitatea extinderii cu încă 6 luni, chiar dacă sufereau de formele complexe ale bolii pentru care tratamentul poate dura până la 2 ani. Din fericire în plină pandemie, Ministerul Sănătății a revenit asupra documentelor respinse de CCR, iar în momentul de față toți pacienții primesc concediul pentru incapacitate de muncă pe toată perioada tratamentului”, se arată într-un comunicat de presă.

Pe de altă parte, se atrage atenția asupra situației celor care nu au niciun venit sau lucrează pe contracte determinate și au neșansa de a se infecta cu tuberculoză. În sprijinul acestor pacienți legea din 2018 vine cu un ajutor financiar de până la 16 lei pe zi pentru adulți și 15 lei pe zi pentru copii, bani destinați hranei, pe toată durata tratamentului în ambulatoriu, care în majoritatea cazurilor nu depășește 6 luni, dar în cazurile extrem de grave poate ajunge Ia 18 sau 24 de luni.

În România sunt despistați anual aproximativ 12 mii de pacienți cu tuberculoză. Însă, în contextul în care tratamentul este de lungă durată, se poate ajunge și la 25 de mii de pacienți tratați anual de infecția cu bacilul Koch și complicațiile lui, potrivit sursei citate.

Proiectele legislative privitoare la acordarea acestui drept acordat prin Legea Tuberculozei au fost finalizate la sfârșitul anului trecut de către o echipă mixtă formată din specialiști din Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Institutul Național de Sănătate Publică, Fundația Romanian Angel Appeal, Institutul Marius Nasta și reprezentanții pacienților, însă ritmul de adoptare a acestora a fost încetinit cu aproape un an de zile.

Luni, 5 octombrie 2020, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și Ministrul Muncii, Violeta Alexandu au semnat hotărârea de Guvern care prevede cuantumul acestei indemnizații lunare de hrană pentru pacienții cu tuberculoză. Deblocarea vine după o lungă perioadă de discuții intre ministerele Sănătății, Muncii și Finanțelor, însă nu e pasul final.

”România are cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană și așa cum românii noștri au revenit acasă infectați cu COVID-19 în această pandemie, la fel merg la muncă în UE infectați cu tuberculoză, după cum au confirmat ministerele sănătății din Germania, Spania sau Danemarca. Acesta este motivul pentru care deblocarea actelor privind acordarea indemnizației lunare de hrană pentru pacienții cu tuberculoză este esențială. Cu puțin noroc, în ședința de Guvern de săptămâna viitoare s-ar putea să vedem adoptată această Hotărâre de Guvern. Mai e nevoie de aprobarea ordinului comun de stabilire a metodologiei de plată”, se mai arată în comunicat.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook

Exit mobile version