Site icon laMedic.ro

Hallux Valgus / Monturile

Spitalul Euroclinic / Dr.Adrian POJOGA medic specialist Ortopedie-Traumatologie

 

Unele dintre cele mai des întâlnite probleme ale piciorului sunt monturile. Hallux valgus-ul reprezintă proeminența capului metatarsianului I (osul de la baza degetului mare) prin deplasarea sa către interiorul piciorului și este consecința unor tulburări de statică a antepiciorului. Printre factorii favorizanți se numără diversele morfotipuri constituționale, bolile inflamatorii de tipul poliartritei reumatoide, traumatismele în antecedente cu destabilizarea ligamentară a piciorului sau lipsa degetului II prin amputație.

Contrar celor afirmate până în prezent, încălțămintea cu toc nu conduce la apariția monturilor, ci doar agravează evoluția celor existente. Ca simptome pot fi amintite deformarea progresivă a ante-piciorului și a încălțămintei, durerea resimțită lanivelul antepiciorului și în special la nivelul haluce-lui la mers și în repaus, apariția hiperkeratozelor plantare (bătăturile) ca urmare a modificărilor de presiune plantară, inflamația pielii din vecinătatea montului, cu apariția uneori a ulcerațiilor și infecțiilor datorită conflictului mecanic dintre mont și încălțăminte.

Diagnosticul este în primul rând clinic prin efectuarea unei anamneze amănunțite care cuprinde: momentul apariției simptomatologiei, factorii de agravare/calmare, tipul de încălțăminte utilizat, tipul de activitate fizică și alte tratamente efectuate. Examinarea clinică evaluează întreg aparatul locomotor. În afara examinării clinice de cele mai multe ori este necesară și examinarea radiologică a piciorului în încărcare pentru evaluarea exactă a axelor piciorului, mai ales în cazurile care necesită corecție chirurgicală.

Tratamentul conservator constă în modificarea tipului de încălțăminte, orteze specializate care se poartă la mers în încălțăminte și care modifică zonele de încărcare ale piciorului cu efect de ameliorare a simptomatologiei. Tratamentul chirurgical se aplică cazurilor în care tratamentul conservator a fost ineficient, și constă în corecția axelor piciorului prin proceduri care se adresează oaselor (osteotomii), ligamentelor și tendoanelor (reechilibrări capsulo-ligamentare). Tehnicile chirurgicale actuale care includ proceduri moderne de corecție a diformităților osoase cu fixare fermă a oaselor permit un mers cu sprijin precoce pe piciorul operat la 2-3 zile, lipsa imobilizării gipsate în perioada post-operatorie și durata scurtă de spitalizare 1-2 zile cu recuperare integrală in majoritatea cazurilor a funcției piciorului.

Exit mobile version