Site icon laMedic.ro

Cariile dentare

Universul Colgate

Cariile dentare reprezintă distrugerea ţesutului dur al dintelui. Apariţia cariilor este influenţată de stilul nostru de viaţă – ce mâncăm, cum ne îngrijim dantura, dacă apa potabilă este fluorurată suficient şi ce pastă de dinţi folosim. Şi ereditatea joacă un rol în susceptibilitatea de formare a cariilor dentare.

Deşi cariile sunt mai frecvente la copii, şi adulţii sunt expuşi riscului. Cariile sunt de mai multe tipuri:

Adulţii sunt expuşi în special la pericolul cariilor dacă suferă de gură uscată, o afecţiune datorată scăderii fluxului salivar. Gura uscată poate fi cauzată de anumite boli, medicamente, radioterapie şi chimioterapie, şi poate fi temporară (zile, luni) sau permanentă, în funcţie de cauză.

Cariile sunt o afecţiune gravă. Netratate, cariile pot distruge dinţii şi ţesutul moale din interiorul acestora, provocând abcese dentare, zone de infecţie la vârful rădăcinii. Dacă se formează un abces, acesta se tratează prin tratamentul de canal radicular, intervenţie chirurgicală sau extracţie dentară.

Cum aflu dacă am carii?

Numai medicul dentist vă poate spune sigur dacă aveţi carii. Aceasta pentru că, de multe ori o carie se dezvoltă sub suprafaţa dintelui, unde nu poate fi observată. Când consumaţi alimente bogate în carbohidraţi (zaharuri, amidon), aceştia hrănesc bacteriile din placa bacteriană, producând acizi ce atacă dintele. În timp, smalţul dentar este distrus în adâncime, dar suprafaţa rămâne intactă. După deteriorarea unei mari părţi din smalţ, suprafaţa acestuia se prăbuşeşte, formând caria.

Cariile se dezvoltă cel mai probabil în şanţurile suprafeţelor ocluzale ale dinţilor posteriori, în spaţiul interdentar sau sub joncţiunea mucogingivală. Indiferent de locul unde apar, cel mai bun mod de a le depista şi trata înainte de a se agrava este să mergeţi la dentist pentru controale de rutină.

 Cum putem preveni apariţia cariilor dentare?

Exit mobile version