Site icon laMedic.ro

Cancerul oral

Universul Colgate

Cancerul oral apare la nivelul buzelor (în general al buzei inferioare), în interiorul gurii, pe partea posterioară a faringelui, la nivelul amigdalelor sau al glandelor salivare. Este mai frecvent la bărbaţi decât la femei şi mai probabil după vârsta de 40 de ani. Fumatul combinat cu un consum excesiv de alcool este un factor de risc deloc de neglijat.

În lipsa detectării precoce, cancerul oral necesită intervenţii chirurgicale, radioterapie şi/sau chimioterapie. Poate fi fatal, cu o rată de supravieţuire generală la 5 ani de aproximativ 50%.* În parte, cauza acestui prognostic redus stă în nerecunoaşterea simptomelor timpurii, astfel că reuşita tratamentului va fi determinată de o detectare precoce.

Care sunt simptomele cancerului oral?

Semnele timpurii ale cancerului oral nu sunt tocmai uşor de depistat, de aceea sunt atât de importante vizitele la dentist şi la medicul de familie pentru controlul de rutină. Medicul dentist poate depista semnele timpurii ale cancerului oral. Pe lângă aceste controale, este bine să mergeţi la dentist dacă observaţi următoarele:

Cum putem preveni cancerul oral?

Dacă nu fumaţi şi nu mestecaţi tutun – nu vă apucaţi de acest obicei. Tutunul constituie cauza a 80-90% dintre cazurile de cancer oral.

Fumatul – corelaţia directă dintre fumat, cancerul pulmonar şi bolile cardiace este un fapt confirmat1. Fumatul afectează şi starea de sănătate generală, ducând la scăderea imunităţii şi la încetinirea recuperării după ce aţi suferit o leziune sau o intervenţie chirurgicală. La adulţii tineri, fumatul are efecte ca oprirea creşterii şi alte dificultăţi de dezvoltare. Mulţi fumători constată o alterare a mirosului şi gustului şi o creştere a apariţiei respiraţiei cu miros neplăcut şi a pătării dinţilor.

Cu fiecare ţigaretă aprinsă, sănătatea dvs. orală este expusă unui risc în plus. Fumatul ţigaretelor, pipei sau trabucurilor duce la o creştere semnificativă a riscului de cancer la nivelul laringelui, cavităţii bucale, gâtului şi esofagului. Deoarece mulţi oameni nu conştientizează sau ignoră de-a dreptul simptomele timpurii, cancerul oral se răspândeşte în organism înainte de a fi detectat.

Mestecarea tutunului – Consumul cronic al tutunului de uz oral (de mestecat sau supt) creşte cu 50% riscul de cancer oral.

Cel mai bine este să evitaţi fumatul ţigaretelor, trabucurilor şi pipei, mestecarea şi sugerea tutunului. Dacă renunţaţi la tutun, chiar şi după mulţi ani, riscul de cancer oral se reduce semnificativ. Şi consumul cronic şi/sau abuzul de alcool creşte riscul de cancer, iar combinaţia alcoolului cu tutunul este şi mai periculoasă.   

Cum se tratează cancerul oral?

După diagnosticare, o echipă de medici specialişti (ce include un specialist în chirurgie orală şi un dentist) elaborează un plan de tratament individual. În cele mai multe cazuri se impune intervenţia chirurgicală, urmată de radioterapie şi chimioterapie. Este important să mergeţi la un medic dentist care cunoaşte modificările pe care le produc aceste terapii la nivelul cavităţii bucale.

De fiecare dată când consumaţi alimente şi băuturi care conţin zaharuri sau amidon, bacteriile din placa bacteriană produc acizi care atacă dinţii timp de cel puţin 20 de minute. Pentru a împiedica deteriorarea completă a smalţului, încercaţi să limitaţi consumul de snackuri şi băuturi dulci, sau măcar renunţaţi la consumul acestora între mese. Când totuşi aveţi nevoie de o gustare, alegeţi alimente hrănitoare ca brânza, legumele crude, iaurtul simplu sau fructele.

Ce efecte secundare are radioterapia asupra cavităţii bucale?

În urma radioterapiei în zona capului şi gâtului, multe persoane resimt iritaţii ale mucoasei bucale, Gura uscată, dificultăţi la înghiţire şi alterarea gustului. Radioterapia creşte şi riscul de apariţie a cariilor, de aceea în timpul tratamentului trebuie să menţineţi o bună igienă a dinţilor, gingiilor, gurii şi gâtului.

Nu ezitaţi să discutaţi cu medicul oncolog şi cu dentistul despre orice probleme apar la nivelul cavităţii bucale în timpul şi după radioterapie. De asemenea, întrebaţi medicul dentist, înainte de începerea terapiei anticanceroase, despre măsurile de prevenire a posibilelor efecte secundare ale tratamentului la nivelul cavităţii bucale.

Cum se menţine sănătatea orală în timpul terapiei anticanceroase?

Nu neglijaţi periajul dinţilor cu o periuţă moale după mese şi folosirea zilnică a aţei dentare. Evitaţi condimentele şi alimentele dure ca legumele crude, biscuiţii uscaţi şi nucile. Evitaţi consumul de tutun şi alcool. Mestecaţi gumă sau luaţi dropsuri fără zahăr pentru a stimula fluxul salivar.

Înainte de începerea terapiei, programaţi o vizită la medicul dentist pentru un control dentar complet. Rugaţi medicul dentist să comunice cu medicul oncolog înainte de iniţierea radioterapiei.

* Ghidul complet al igienei dentare, Jeffrey F. Taintor, medic specialist în chirurgie dentară, doctor în ştiinţe, şi Mary Jane Taintor, 1997.
** Institutul Naţional de Oncologie, „Ce trebuie să ştim despre cancerul oral”. Ultima ediţie, 28 sept. 1998.
1Compendiu de educaţie continuă în medicina dentară, Vol. 19, #1 (supl.), trim. III, 2000.

Exit mobile version