Site icon laMedic.ro

Cancer neoplasm gastric

Invingem cancerul

Cancerul care apare la nivelul stomacului se numeste cancer sau neoplasm gastric. Acesta este o afectiune maligna, in care celulele neoplazice apar initial la nivelul mucoasei gastrice si apoi se extind dincolo de peretele stomacului in tesuturile invecinate. Tipul histologic cel mai frecvent de neoplasm gastric este adenocarcinomul, reprezentand aproximativ 95% din totalul cancerelor gastrice.

Incidenta

Factorii de risc implicati in aparitia  cancerul gastric sunt numerosi: dieta, infectia cu Helicobacter pylori, fumatul,  gastrita atrofica, ulcerul, anemia pernicioasa, interventiile chirurgicala la nivelul stomacului, expunerea la radiatii si terenul genetic. Aparitia cancerului gastric este de multe ori multifactoriala combinand predispozitia, care este mostenita si factorii de mediu.

Prin notiunea de risc se intelege o probabilitate mai mare decat media de a dezvolta acest tip de cancer. In prezent  factorii de risc sunt considerati a fi adevarate cauze datorita corelatiei semnificative care s-a dovedit a fi intre ei si declansarea bolii. Majoritatea factorilor favorizanti actioneaza asupra stomacului prin intermediul a doua mecanisme: afectarea pH-ului gastric si inflamatia mucoasei.

Diagnosticul cancerului gastric este greu de realizat intr-un stadiu precoce, deoarece 80% dintre pacienti nu prezinta niciun fel de simptome la debutul bolii.

Cand simptomele apar, ele sunt atat de vagi, incat sunt fie ignorate, fie confundate cu simptomele altor afectiuni.

Semnele predictive ale cancerului gastric pot fi:

Investigatiile care se fac in astfel de situatii sunt:

Tratamentul este adaptat in functie de pacient, stadiul, tipul, locatia si extinderea malignitatii. Cancerul gastric este dificil de tratat daca nu este identificat timpuriu (inainte sa se extinda). Din  pacate deoarece cancerul timpuriu nu prezinta foarte multe simptome boala este deja avansata cand se pune diagnosticul. Principalele tipuri de interventii pot include:

o    radioterapia externa: foloseste un aparat care trimite radiatii catre zona afectata

o    radioterapia interna: care foloseste substante radioactive injectate direct la nivelul tumorii prin ace, tuburi sau catetere.

Modalitatea prin care este realizata radioterapia depinde de tipul si stadiul procesului tumoral. In general folosita in combinatie cu chirurgia si chemioterapia  sau folosita impreuna cu chemioterapia cand pacientul nu poate  fi operat chirurgical. Radioterapia poate avea si un scop paliativ pentru a reduce  durerea  in cazurile de boala incurabila.

Exit mobile version