Varicele in teritoriul Venei Safene Externe (VSE) cel mai frecvent apar datorita insuficientei valvulare safeno-popliteale, locul unde vena safena se varsa in vena poplitee. Statistic se considera ca frecventa bolii varicoase prin VSE reprezinta un procentaj de 15% din totalul varicelor. Netratata aceasta boala poate duce la o afectiune destul de greu controlata care se numeste ulcerul varicos. Tratamentul varicelor cauzate de VSE, indiferent de tehnica poate produce dificultati in ceea ce priveste disectia jonctiunii safeno-popliteale in cazul chirurgiei clasice cu riscul de a leza unele elemente anatomice importatnte, leziuni nervoase in cazul ablatiei termice cu radiofrecventa sau laserul, sau aparitia recidivei dupa scleroterapie.
Tratamentul chirurgical al VSE, este cea mai veche tehnica de tratament, reprezentand si „standardul de aur” in multe tari. Operatia se efectueaza sub anestezie generala, se incizeaza pielea in regiunea poplitee, se diseca crosa VSE pana la jonctiunea safeno-popliteala si se deconecteaza VSE de vena poplitee, apoi se extrage trunchiul venei prin stripping (smulgere). Uneori se intampina dificultati la disectia crosei cu evidentierea joctiunii safeno-poplitee datorita multiplelor variatii anatomice, de aceea ar fi bine ca preoperator sa se marcheze ecografic tegumentar zona de proectie a crosei. Dupa unele studii rata de complicatii dupa chirurgie clasica a VSE este destul de mica , adica 5%, dar in acelasi timp este o provocare pentru chirurg sa gaseasca si sa disece crosa venei safene externe fara leziuni. Pentru bolnav uneori este greu sa accepte internarea, anestezia generala si recuperare postoperatorie, de aceea multi pacienti incearca sa evite operatia clasica pentru aceste inconveniente.
Termoablatia cu laser sau radiofrecventa, este metoda endolumenala care distruge termic VSE. Tehnica nu este foarte complexa dar necesita cunostinte de ecografie vasculara, ceea ce este o problema mai ales pentru chirurgii generalisti. Se puctioneaza trunchiul VSE undeva in treimea inferioara a gambei sub control ecografic, locul pe unde se va introduce si fibra optica laser, apoi se va avansa pana in apropiere de jonctiunea safeno-poplitee la aproximativ 2 cm distanta. Va urma anestezia locala prin intumescenta unde se injecteaza cu ajutorul pompei solutia anestezica in jurul venei sub control ecografic, astfel se va indeparta pielea de vena si se vor lipi peretii venei de fibra laser. Ar fi bine sa se evidentieze si sa se marcheze tegumantar nervul safen preoperator cu ajutorul ecografului, astfel putem preveni lezarea lui in timpul ablatiei termice. In timp ce retragem fibra optica sau electrodul de radiofrecventa se produce termoablatia cu inchiderea lumenului venos. Dupa inchiderea trunchiului venos, colateralele ramase sau pachetele varicoase se vor extrage chirurgical prin incizii mici sau se pot fibroza prin scleroterapie sub ghidaj ecografic. Procedura dureaza aproximativ o ora, iar dupa interventie se va aplica un pansament compresiv si ciorap elastic, pacientul parasind clinica cu recomandarile explicate de medicul curant.
Scleroterapia cu spuma sub ghidaj ecografic (UGFS).
Metoda de tratament folosita foarte frecvent de medicii flebologi francezi, dar nu numai, fiind o tehnica care nu dureaza mult timp, destul de eficienta si cu riscuri mici de complicatii, si cel mai important nu lezeaza nervul safen. Procedura dureaza mai putin de o jumatate de ora, nu necesita anestezie, iar imediat dupa interventie pacientul se intoarce acasa sau la serviciu. Substanta sclerozanta introdusa in vena sub ghidaj ecografic va produce o inflamatie a venei asociat cu tromboza si fibroza in timp de cateva luni, astfel vena este exclusa din circulatie. In cazul in care predomina mai mult tromboza decat fibroza se va produce in timp o recanalizare a venei si reaparitia varicelor. Astfel studiile efectuate pe o perioada mai lunga de 5-10 ani au aratat ca recidiva dupa scleroterapie variaza intre 40% si 60% dupa 5 ani, de aceea este indicat ca pacientul sa vina la control periodic macar odata pe an, iar in cazul reaparitiei varicelor se poate repeta interventia. In caz ca vena se fibrozeaza complet recidiva este foarte mica, motiv pentru care trebuie respectat cu strictete indicatiile tratamentului , recomadarile si monitorizarea.
In concluzii, tratamentul varicelor aparute pe vena Safena externa pot fi tratate prin mai multe metode, dar trebuie respectate indicatiile de baza, tot timpul trebuie sa punem in balanta beneficiile tratamentului si riscurile de complicatii, uneori ne putem adapta la tratament in functie si de preferintele pacientului si patologia asociata, monitorizarea bolii si controalele periodice sunt importante pentru a urmari eficienta tratamentului.
Sanatatea ta este prioritatea noastra.
CLINICA PROVIVAMED – tratament laser varice Cluj
Dr. Mironescu Vitalii
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .