Site icon laMedic.ro

Estradiol

Laborator Synevo

 

Informatii generale

Estrogenii sunt responsabili de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare feminine. Impreuna cu progesteronul controleaza cele mai importante procese reproductive feminine. Cel mai activ biologic dintre estrogeni este 17b-estradiolul1;2;4.

Principalele actiuni ale estradiolului sunt: proliferarea endometrului, efecte asupra vaginului si glandei mamare; de asemenea are rol in prevenirea osteoporozei si reducerea riscului cardiovascular.

Estradiolul este produs in primul rand in ovar (folicul, corp galben), dar cantitati mici se formeaza si in testicule si cortexul suprarenalelor. In sarcina estrogenii sunt produsi in principal de placenta. Aproximativ 98% din estradiol este legat de globulina de legare a hormonilor sexuali (SHBG=sex hormone binding globulin). Nivelul de estradiol creste de-a lungul fazei foliculare a ciclului menstrual in stransa dependenta cu  cresterea si dezvoltarea foliculului ovarian. In aceasta etapa estradiolul exercita un feedback negativ asupra hipofizei determinand scaderea progresiva a FSH. Spre sfarsitul fazei foliculare se produce o crestere dramatica a concentratiei de estradiol, moment in care feedback-ul devine pozitiv si produce o secretie marcata de FSH si in special de LH care vor declansa ovulatia. Dupa ovulatie nivelul estradiolului prezinta initial o scadere marcata, dar apoi creste, pe masura formarii corpului galben. La sfarsitul ciclului menstrual se constata o scadere importanta a nivelului de estrogen, in asteptarea initierii urmatoarei faze foliculare. Nivelul de estrogen la menopauza este in general scazut datorita diminuarii productiei ovariene1;2;4;6.

La barbati estradiolul este produs de testicule si suprarenale. In conditiile cresterii masei adipoase  se poate inregistra un nivel crescut de estradiol, datorita intensificarii aromatizarii periferice a androgenilor. La barbati nivelul de estradiol mai poate creste in cazul consumului excesiv de marijuana, alcool sau a unor tratamente medicale (fenotiazine si spironolactona)2;4;6.

Cresteri dramatice ale nivelului de estradiol se pot intalni atat la barbati cat si la femei in tumori cu celule germinale  sau diferite tumori gonadale3;6.

Recomandari pentru determinarea estradiolului 

La barbati : tulburari de fertilitate, afectiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, ginecomastie, tumori testiculare si hiperplazia de corticosuprarenala5.

La femei: tulburari de fertilitate, afectiuni ale axului hipotalamo-hipofizo-gonadal, ginecomastie, tumori ovariene si hiperplazia de corticosuprarenala5.

Nivelul de estradiol se utilizeaza de rutina pentru monitorizarea ovulatiei in cursul stimularii foliculare la pacientele aflate in tratament pentru tehnicile de reproducere asistata6.

Pregatire pacient  à jeun (pe nemancate); pacientele vor mentiona : • data ultimei menstruatii; • trimestrul de sarcina5.

Specimen recoltat – sange venos5.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator5.

Prelucrare necesara dupa recoltare  se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C sau la -20°C5.

Volum proba – minim 0.5 mL ser5.

Cauze de respingere a probei – specimen intens hemolizat5.

Stabilitate proba  2 zile la 2-8°C; 6 luni la -20°C; nu decongelati/recongelati5.

Metoda – imunochimica cu detectie prin electrochemiluminiscenta (ECLIA)5.

Valori de referinta – sunt dependente de varsta si sex, iar la femei si de perioada ciclului menstrual, respectiv de sarcina5: 

Varsta si sex

Valori de referinta

(pmol/L)

Adulti – Femei  •  faza foliculara

                          • faza ovulatorie

                          • faza luteala

               • postmenopauza

           – Barbati

46.0-607

315-1828

161-774

<18.4-201

28.0-156

Sarcina (primul trimestru) 

789 – >15781

Copii (1-10 ani) • fetite

                          • baieti

22.0-99.1

<18.4-99.1

Factori de conversie: pmol/L x 0.273 = pg/mL (ng/L);  pg/mL x 3.67 = pmol/L;  pg/mL = ng/L.

Limita de detectie – 18.4pmol/L (5 pg/mL)5

Limite si interferente

Nivelul de estradiol prezinta fluctuatii foarte mari in perioada de premenopauza, perioada in care se vor face mai multe determinari, utilizand aceeasi metoda. Se va evita compararea rezultatelor obtinute prin mai multe metode datorita diferentelor mari care exista intre acestea6.

Cresteri: clomifen, diazepam7.

Scaderi: contraceptive orale (inhiba cresterea fiziologica), megestrol7.

Pot produce interferente cu unele componente ale kit-ului si conduce la rezultate neconcludente urmatoarele:

-tratamentul cu biotina in doze mari (>5 mg/zi); de aceea se recomanda ca recoltarea de sange sa se faca dupa minimum 8 ore de la ultima administrare;

– itrurile foarte crescute de anticorpi anti-streptavidina si anti-ruteniu5.

Bibliografie

  1. Henry John Bernard. Evaluation of endocrine function. In Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. ASM Press, USA, 20 Ed., 1998, 336-338.
  2. Ion Teodorescu Exarcu. Fiziologia ovarului. In Fiziologia si fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicala, Romania, Ed. 1989, 1003-1034 .
  3. Ion Teodorescu Exarcu. Fiziopatologia ovarului. In Fiziologia si fiziopatologia sistemului endocrin. Editura Medicala, Romania, Ed. 1989, 1046-1060.
  4. Jacques Wallach. Afectiuni endocrine. In Interpretarea testelor de diagnostic. Editura Stiintelor Medicale, Romania, 7 Ed., 2001, 753-926.
  5. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.
  6. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Estradiol. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  7. Norbert Tietz. General Clinical Tests. In Clinical Guide to Laboratory Tests. W.B.SAUNDERS, USA, 3 Ed., 1995, 214-226.
Exit mobile version