Dat fiind faptul că genunchiul este cea mai complexă și mai utilizată articulație a corpului, durerile la nivelul acestuia sunt frecvente. Ele pot fi cauzate de obezitate, suprasolicitarea articulației în timpul antrenamentelor, efort fizic sau o postură incorectă pe scaun.
Atunci când resimți durere de genunchi, este recomandat să aplici comprese cu gheață, pentru ameliorarea ei și evitarea umflării sau a învinețirii. Dacă disconfortul dispare în cel mult 3 zile, nu este necesar să mergi la medic.
Când să ceri ajutorul medicului?
În cazul în care durerea de genunchi persistă pentru mai mult de trei zile, ai nevoie de un consult. Medicul va identifica cauza și va recomanda tratamentul eficient, pentru diminuarea disconfortului și prevenirea complicațiilor.
Îți poate fi recomandată o investigație cu raze X sau RMN, prin care se va analiza nivelul de deteriorare a articulației. Există numeroase cauze care determină apariția durerii de genunchi, printre cele mai comune aflându-se osteoartrita, guta, tendinita, ruptura de menisc, bursita sau leziuni ale ligamentelor.
Tratamente pentru dureri de genunchi
Tratamentul pentru durerile de genunchi este stabilit de medicul specialist, în urma consultului și a investigațiilor necesare. Atunci când nu există o altă soluție, se apelează la intervenție chirurgicală.
Pacienților cu osteoartrită avansată sau artroză, dar și celor cu accidentări, li se recomandă intervenția chirurgicală. Aceasta este urmată de o perioadă de recuperare, în care poate fi necesară purtarea unei orteze picior.
Atunci când durerea este insuportabilă, poate fi necesară administrarea unor analgezice, unele dintre acestea putând fi cumpărate fără prescripție medicală.
Un alt tip de tratament este cel injectabil, care poate include injecțiile cu corticosteroizi sau cele cu acid hialuronic. Acestea din urmă îmbunătățesc capacitatea de mișcare a genunchiului.
O orteză pentru genunchi și procedurile de fizioterapie, ameliorează durerea de genunchi. Medicul îți poate recomanda masaj și balneoterapie cu nămol sau apă minerală, ce îmbunătățesc sănătatea articulară a genunchilor.
Pentru a întări musculatura, sunt recomandate exerciții fizice, ce întăresc musculatura de la nivelul genunchilor și a îmbunătăți flexibilitatea. Medicul va stabili un program de exerciții, adaptat fiecărui pacient în parte.
În cazul în care se resimte durerea, exercițiile fizice sunt întrerupte, continuarea acestora realizându-se sub îndrumare medicală.
Pentru a preveni durerea, menține o greutate corporală adecvată, adoptă un stil de viață sănătos și protejează articulația genunchiului pe durata antrenamentelor cu orteze pentru genunchi. Consultul medicului, atunci când durerea apare, este important pentru a preveni complicațiile pe care o afecțiune a genunchiului, netratată la timp, le poate produce.
Articol sponsorizat de EMOTION
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .