Site icon laMedic.ro

Anul scolar nu incepe la cabinetul medicului de familie

LIMITAREA INFECTIEI CU SARS COV-2
o uriașă provocare a sezonului școlar 2020-2021 pentru Medicina de Familie

 În contextul pandemiei cu SARS Cov-2, debutul anului școlar 2020-2021  este  o mare provocare mare nu doar pentru populație, cadre didactice și autorități ci si  pentru medicii de familie.

Societatea Națională de Medicina Familiei, la solicitarea membrilor săi, a făcut o analiză a principalelor probleme care pot să apară în această perioadă și a stabilit o serie de propuneri pentru preîntâmpinarea lor și pentru diminuarea riscurilor atât pentru profesioniști cât și pentru pacienți.

Toamna reprezintă sezonul cu o incidență crescută a virozelor respiratorii și de debut a infecțiilor gripale. În acest an ne confruntăm, suplimentar, cu o transmitere comunitară crescută a infecției cu SARS COV2. În plus, începerea anului școlar implică o intensă activitate birocratică medicală. Se cer avize, scutiri, adeverințe, dosare medicale etc. și se aglomerează activitatea la cabinete pentru obținerea acestor acte medicale.

În consecință, SNMF prezintă o serie de măsuri specifice pentru a încerca limitarea răspândirii infecției cu SARS Cov-2 în contextul începerii anului școlar.

PROPUNERI

 MĂSURI PROPUSE DE COMUNITATEA MEDICILOR DE FAMILIE

  1. RESPONSABILIZAREA ȘI IMPLICAREA FAMILIEI

SCOP

MOTIVARE

MODALITATE DE IMPLEMENTARE

  1. RENUNȚAREA LA BIROCRAȚIA SPECIFICĂ ÎNCEPUTULUI DE AN ȘCOLAR:

SCOP

 MOTIVARE

MODALITATE DE IMPLEMENTARE

Se renunță la eliberarea:

Utilizarea mijloacelor de comunicare la distanță în situația în care școala solicită anumite documente pe care medicul de familie le eliberează, comunicare între medic de familie, școală și părinte.

  1. ALTE PROPUNERI

Propunem transformarea programului CORNUL ȘI LAPTELE într-un program de tip MASCA ȘI DEZINFECTANTUL, astfel încât fondurile deja prevăzute în buget să fie cheltuite mai eficient și mai riguros, pe lângă fondurile necesare pentru investiții specifice perioadei epidemice.

Statul trebuie să introducă gratuitate pentru vaccinarea antigripală a copiilor din colectivitățile școlare.

Elaborarea unei proceduri dedicate și clare privind testarea și managementul copiilor din colectivități suspecți de infecția cu SARS COV-2 (conform definiției de caz).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version