Site icon laMedic.ro

Anticorpi anti-celule parietale gastrice

Laborator Synevo

Informatii generale

Boala Addison-Biermer (anemia pernicioasa) este o afectiune cronica caracterizata prin anemie megaloblastica insotita de leziuni degenerative ale mucoasei tractului digestiv precum si la nivelul sistemului nervos.  Mecanismul de producere al acestei afectiuni este reprezentat de  absorbtia intestinala deficitara a vitaminei B12 prin lipsa factorului intrinsec, instalata probabil printr-un mecanism autoimun pe un fond constitutional particular.

Absorbtia vitaminei B12 este conditonata la om de prezenta factorului intrinsec (FI), o glicoproteina secretata de celulele parietale din regiunea fundica a stomacului, care leaga cu mare afinitate vitamina B12 eliberata prin digestie. Complexul vitamina B12-factor intrinsec este endocitat la nivelul celulelor ileale5.

Pe langa gastrita, care apare ca o cauza primara posibila a anemiei megaloblastice, rolul factorilor imunologici este sugerat in primul rand de prezenta in serul bolnavilor a anticorpilor anti-celule parietale gastrice. Acesti autoanticorpi sunt depistati la aproximativ 90% dintre pacientii cu anemie pernicioasa, afectiune care reprezinta ultimul stadiu al atrofiei autoimune de mucoasa gastrica4;5. Anticorpii interactioneaza cu subunitatile alfa si beta ale H /K-ATP-azei, o enzima prezenta la nivelul membranei, iar inflamatia mediata autoimun duce la distructia celulelor parietale gastrice, cu reducerea productiei de factor intrinsec si in consecinta scaderea absorbtiei intestinale de vitamina B121.

Recomandari pentru determinarea anticorpilor anti – celule parietale gastrice  evaluarea pacientilor suspectati de anemie pernicioasa sau deficit imun de vitamina B12, cu sau fara anemie megaloblastica4.

Pregatire pacient – nu este necesara2.

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare2.

Volum proba – minim 0.5 mL ser2.

Cauze de respingere a probei  ser hemolizat, intens lipemic sau contaminat bacterian2.

Stabilitate proba  serul separat este stabil 4 zile la temperatura camerei,  14 zile 2-8°C; doua luni la -20°C; nu decongelati/recongelati2.

Metoda – imunofluorescenta indirecta2.

Valori de referinta – Anticorpi anti-celule parietale gastrice: negativ2.

Interpretarea rezultatelor

Un rezultat pozitiv indica prezenta anticorpilor anti – celule parietale gastrice de tip IgG si sugereaza posibilitatea existentei anemiei pernicioase sau a altor boli autoimune asociate4. Autoanticorpii sunt depistati la aproximativ 90% dintre pacientii cu anemie pernicioasa si la 30% dintre rudele de gradul I ale acestor pacienti3.

Anticorpii anti-celule parietale gastrice sunt intalniti si in alte boli autoimune cum ar fi: tiroidita autoimuna Hashimoto, miastenie gravis, diabet zaharat de tip 1, boala Addison, alopecia areata, vitiligo etc3;5.

Nivelul de anticorpi anti-celule parietale gastrice nu este corelat cu severitatea bolii la pacientii cu gastrita cronica autoimuna sau cu alte afectiuni autoimune.

Prevalenta acestor anticorpi creste cu varsta la populatia sanatoasa, de la aproximativ 2,5% la grupa de varsta 30 – 39 de ani, la 9,6% in decada a 8-a de viata5.

Un rezultat negativ nu exclude posibilitatea existentei anemiei pernicioase4.

Limite si interferente

Prezenta complexelor imune circulante in serul pacientilor poate determina rezultate fals-pozitive prin interactiuni nespecifice. Nu au fost stabilite performantele acestei determinari  in pediatrie2;3;4

Bibliografie

  1. Callaghan JM, Khan MA, Alderuccio F, et al: Alpha and beta subunits of gastric H /K-ATPase are concordantly targeted by parietal cell autoantibodies associated with autoimmune gastritis. Autoimmun 1993;16(4):289-295.
  2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Antiparietal Cell Antibodies, www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.
  4. Mayo Clinic/Mayo Medical LaboratoriesTest Catalogs and Guides. Test Catalog: Parietal Cells Antibodies, IgG, Serum. www.mayomedicallaboratories.com.Ref Type: Internet Communication.
  5. Radu Paun. Tratat de medicina interna. Hematologie, vol 1, Ed.1997, 630-647.
Exit mobile version