Site icon laMedic.ro

1.500 de bucureşteni vor beneficia de teste de depistare a cancerului colorectal printr-un program de screening

Un număr de 1.500 de bucureşteni cu vârste de peste 50 de ani vor beneficia, cu titlu gratuit, de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal, printr-un program de screening ce va fi derulat din luna august de Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia “Sănătate pentru Comunitate” şi Centrul Medical Neolife.

Potrivit PMB, în funcţie de evoluţia şi rezultatele programului, se va lua în calcul posibilitatea extinderii acestuia până la 5.000 de beneficiari.

Programul “Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viaţă” va avea la bază o metodă de screening non-invazivă – testul imunochimic FIT.

Beneficiarii vor efectua testele FIT în baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse către laboratoarele specializate din cadrul Centrului Medical Neolife. În eventualitatea apariţiei unei suspiciuni, persoanele vor fi direcţionate către medicii specialişti în vederea efectuării unei endoscopii sau colonoscopii şi a analizelor anatomopatologice. Tot acest parcurs este oferit cu titlu gratuit, costurile necesare derulării programului fiind suportate integral de către instituţiile partenere, precizează PMB.

Proiectul urmează a fi implementat în baza unui regulament care urmează a fi publicat în perioada următoare pe site-ul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, www.cs-mb.ro.

PMB menţionează că în anul 2018 cancerul colorectal a însemnat 13,3% din totalul cancerelor noi diagnosticate în ţara noastră, fiind depăşit doar de cancerul pulmonar, cu 13,6%. Numărul deceselor cauzate de această maladie a depăşit 6.000 de persoane în 2018. Cu toate acestea, România rămâne una din puţinele ţări din Uniunea Europeană fără un program de screening pentru cancerul colorectal.

Conform specialiştilor, supravieţuirea în cazul pacienţilor care au descoperit boala în stadiu incipient, localizat, este de 90%, în timp ce procentul coboară la 70% dacă boala este identificată când s-a întins pe o regiune mai mare. În cazul în care diagnosticul se pune într-un stadiu avansat al bolii, rata de supravieţuire este de cel mult 20%, precizează PMB.

“Învinge cancerul colorectal. Un test pentru viaţă” este un program care propune creşterea gradului de conştientizare în rândul populaţiei cu privire la importanţa existenţei unui stil de viaţă sănătos şi cunoaşterea factorilor de risc.

Implementarea acestui program urmăreşte Planul Global al OMS pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile 2013 – 2020, se mai arată în comunicat. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.

Exit mobile version