Vitamina B1

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Vitamina B1, numita si tiamina,  este o vitamina hidrosolubila care sub forma de pirofosfat are rol de coenzima in reactiile de decarboxilare, esentiale pentru metabolismul protidic si glucidic4. Este indispensabila pentru activitatea cerebrala si mielinizarea nervilor periferici1. In ser circula in parte legata de albumina; pana la 85% din cantitatea de tiamina este preluata de eritrocite; excesul se elimina prin urina4.

Tiamina se gaseste in cantitati apreciabile in drojdia de bere, legume, seminte si nuci, cereale germinate, carne de porc (in special organe). Vitamina B1 se distruge prin fierbere deoarece este instabila la temperaturi inalte. Ceaiul si unele alimente contin factori antitiaminici. In tarile dezvoltate cerealele sunt imbogatite cu tiamina1;3.

Rezerva organismului la adultul sanatos este de 30 mg de tiamina, fiind necesar un aport de 0,5mg/1000kcal/zi pentru a asigura aceasta rezerva. Daca se intrerupe aportul alimentar deficitul de vitamina B1 se instaleaza in 10 pana la 21 de zile1.

Semnele precoce ale deficitului de tiamina includ anorexie, scadere in greutate, hipotonie musculara, apatie, confuzie si iritabilitate. Manifestarile tardive ale deficitului sunt insuficienta cardiaca congestiva (“beri-beri umed”), polineuropatie cu reflexe diminuate, parestezii, atrofie musculara (“beri-beri uscat”) si sindromul Wernicke-Korsakoff, caracterizat prin  dementa, ataxie si oftalmoplegie3.

Exista si un deficit infantil la copiii alaptati timp indelungat fara diversificarea alimentatiei. La gravide se poate instala un deficit usor datorita nevoilor crescute de tiamina4. Majoritatea alcoolicilor cronici prezinta deficit de tiamina, datorat atat interferentelor alcoolului cu metabolismul tiaminei, cat si nutritiei precare3;4.

Nu s-au raportat cazuri de intoxicatii cu doze orale de tiamina. In cadrul administrarii parenterale a unor doze mari, poate surveni decesul prin inhibarea centrului respirator1;3.

Recomandari pentru determinarea vitaminei B1 – persoane cu tulburari comportamentale, modificari oftalmologice, tulburari de mers, delir, encefalopatie, nutritie necorespunzatoare, alcoolici (pentru diagnosticarea unui deficit) 1;3

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) minimum 8 ore; se va evita consumul de alimente ce contin vitamina B1 cu 48 ore inaintea recoltarii pentru pacientii peste 6 luni si cu 24 ore inaintea recoltarii pentru cei <6 luni2.

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer ce contine EDTA ca anticoagulant2.

Cantitate recoltata – cat permite vacuumul2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – proba nu se centrifugheaza si se congeleaza imediat2.

Volum minim proba – 2 mL2

Cauze  de respingere a probei – specimen intens hemolizat, lipemic sau decongelat2.

Stabilitate proba – sangele este stabil 1 luna la -20°C2.

Metoda – cromatografie de lichide sub inalta presiune (HPLC)2.

Valori de referinta  – <49 μg/L2.

Interpretarea rezultatelor

Scaderi: boala beri-beri; sindromul Wernicke-Korsakoff; nutritie deficitara; alcoolism; insuficienta cardiaca1;4.

Cresteri: intoxicatia cu tiamina (numai in cazul administrarii parenterale)1.

Limite si interferente

Substante care scad nivelul de tiamina: diuretice, antiacide, fenitoin, nicotina, antibiotice, contraceptive orale, 5-fluorouracil, indometacin1.

Bibliografie

  1. Ball GFM: Vitamins: their role in the human body. Oxford, Blackwel Publishing, 2004, 133-187
  2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  3. Martin J. Salwen.Vitamins and Trace Elements. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory

Methods.Sauders Elsevier 21-Ed 2007, 381-382.

  1. Naidoo DP, Bramdev A, Cooper K: Wernicke’s encephalopathy and alcohol-related disease. Postgrad Med J 1991;67;978-981