Un pas înainte spre un viitor fără HIV

Stiri

Diagnosticul de infecție cu HIV face ca sarcina sau posibilitatea de a avea copii să aibă o importanță cu totul specială. Toate femeile care trăiesc cu HIV îşi pun întrebări despre posibilitatea de a avea copii sănătoși; atât cele care au această boală din copilărie cât și cele care au fost diagnosticate recent.

Chiar dacă femeile care trăiesc cu HIV în România reprezintă o categorie importantă de pacienți cu nevoi medicale speciale, au fost dezvoltate foarte puţine servicii care să răspundă unor nevoi educative sau medicale specifice acestui grup şi nu există o abordare unitară care să promoveze și să urmărească desfășurarea de programe care să li se adreseze.
În acest moment aproximativ 40% dintre persoanele diagnosticate cu HIV/SIDA în viață din România sunt femei. În județul Constanța aproximativ 45% dintre pacienții activi cu HIV sunt femei. Ca orice afecțiune cronică, infecția cu HIV afectează femeile într-un mod diferit față de bărbați, iar nivelul lor de informații precum și starea lor de sănătate joacă un rol determinant în prevenirea transmiterii infecției HIV de la mamă la copil.
Centrul de Excelență Clinică Baylor este singurul din România care oferă într-o manieră comprehensivă servicii medicale specializate pentru femeile care trăiesc cu HIV.
“Prin servicii medicale şi psihosociale cum sunt cele de obstetrică/ginecologie, planificare familială, screening PAP, intervenții privind aderența  la tratament sau monitorizare medicală la domiciliu a noilor născuți până la 2 ani, s-a încercat prevenirea apariției problemelor de sănătate care sunt asociate cu infecția cu HIV și nu numai, diagnosticarea cât mai rapidă a acestora și, cel mai important, prevenirea transmiterii infecției HIV de la mamă la copil prin asigurarea celei mai bune stări de sănătate posibile pentru viitoarea mamă. Programul Baylor oferă date cu privire la evoluţia transmiterii HIV de la mamă la copil în judeţul Constanţa din 2007 iar proiectul Un pas pentru un viitor fără HIV va contribui la scăderea numărului de copii născuţi din mame infectate cu HIV care să fie declaraţi infectaţi cu HIV”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv la Fundaţia Baylor Marea Neagră.
United Way investeşte în programe pentru comunităţile din România. În această arie se înscrie şi susţinerea financiară în sumă de 20.390 lei acordată proiectului Baylor de educaţie medicală pentru femeile cu vârstă fertilă care trăiesc cu HIV. Acestea au avut posibilitatea de a înțelege mai bine importanţa stării de sănătate în prevenirea transmiterii HIV de la mamă la copil în cadrul programului “Un pas înainte spre un viitor fără HIV”. Finanţarea oferită de United Way a asigurat resursele necesare desfășurării proiectului pe o perioadă de 12 luni, începând din luna noiembrie 2018.
Aflați mai multe despre proiect aici : https://www.baylor.ro/noutati/un-pas-inainte-spre-un-viitor-fara-hiv-proiect-al-fundatiei-baylor-marea-neagra-sustinut-de-fundatia-united-way-romania
 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.