Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC)se alătură Organizației Mondială a Alergiilor (WAO) în campania STOP Anafilaxiei!

Articole

Săptămâna Mondială a Alergiei este o inițiativă anuală a Organizația Mondială a Alergiilor (WAO). Împreună cu societățile naționale membre, WAO își propune să aducă în atenție bolile alergice și astmul, afecțiuni cu prevalență în creștere în întreaga lume, pentru a furniza ultimele informații în vederea abordării corecte a acestora de către specialiștii în domeniu, dar și pentru educarea publicului.

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) vine în sprijinul acestei campanii pentru a trage un semnal de alarmă asupra conștientizării pericolului anafilaxiei, subiect care reprezintă tema campaniei din acest an.

Anafilaxia reprezintă o reacție alergică severă care poate pune în pericol viața dacă nu este recunoscută și tratată imediat. Factorii declanșatori frecvenți sunt anumite alimente (arahide, pește, fructe de mare, ou și lapte), anumite medicamente (unele antibiotice și antiinflamatoare), veninul de insecte și latexul.

Simptomele anafilaxiei se produc de obicei în decurs de câteva minute de la expunerea la un alergen și se manifestă atât la copii, cât și la adulți sub formă de:

• Constricție a căilor respiratorii, limbă umflată, gât inflamat, respirație dificilă, șuierătoare• Reacții cutanate, precum urticarie și prurit (mâncărime) sau piele înroșită

• Tensiune arterială scăzută (hipotensiune)

• Puls slab și rapid

• Amețeală sau leșin

În cazul în care dumneavoastră sau cineva care vă este alături are o reacție alergică severă, solicitați ajutor medical. Nu așteptați ca simptomele să treacă de la sine.

Dacă persoana care are un șoc anafilactic poartă la ea o injecție cu epinefrină, administrați-i-o imediat, îi puteți salva viața.

Programați acum un consult la medicul specialist alergolog dacă ați avut în trecut un atac alergic sever sau ați prezentat semnele și simptomele anafilaxiei și urmați sfatul acestuia! 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *