Sindromul ovarelor polichistice – SOPC

Boli

Creative Ideas

Sindromul ovarelor polichistice denumit si SOPC este cea mai frecventa forma de endocrinopatie, fiind prezenta in special la femeile cu varste de peste 30 de ani.

Majoritatea femeilor afectate de sindrom prezinta numeroase chisturi mici la nivelul ovarelor. Afectiunea se caracterizeaza prin amenoree, hiperandrogenism clinic sau biologic si/sau aspect polichistic sugestiv al ovarelor. De obicei, simptomele apar la pubertate sau dupa cresterea in greutate dar nu este exclus debutul mai tardiv. In diagnosticare se foloseste criteriul Rotterdam.

“Sindromul ovarelor polichistice este un dezechilibru hormonal, ce interfereaza cu ovulatia normala. Femeile cu acest sindrom nu au un ciclu menstrual normal, regulat. Astfel, sunt afectate si alte sisteme ale corpului, cum ar fi cel metabolic si cel cardiovascular”, a declarat Dr.Camelia Valentina Cimpoesu – medic specialist Endocrinologie la Centrului Medical Focus.

Cauzele chisturilor ovariene

Lipsa ovulatiei, infertilitatea, pierderile premature de sarcina si nivelul mare de hormoni androgeni sunt determinate de cresterea cantitatii de insulina din corp. In cazul ovarelor polichistice, anumiti foliculi sub-dezvoltati se aduna in ovare. Ovulele din acesti foliculi nu se maturizeaza si astfel nu pot fi eliberate, deci nu are loc menstruatia.

O caracteristica esentiala a sindromului este rezistenta la insulina. Atunci cand o persoana este rezistenta la insulina inseamna ca celulele din organism nu mai raspund la acest hormon care circula in sange.

Simptome si complicatii

Tulburarile menstruale (oligomenoree/amenoree) se datoreaza anovulatiei cronice, 75% dintre femeile afectate suferind de infertilitate. Hiperandrogenismul se poate manifesta prin aparitia hirsutismului, acneei si alopeciei de tip masculin. Simptomele se manisfesta prin cresterea in greutate si a concentratiei de testosteron ca urmare a hiperinsulinemiei.

Pacientele cu SOPC au risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2, mai ales daca sunt obeze, dislipidemie si risc cardiovascular, hiperplazie edometriala si cancer endometrial.

“Managementul SOPC implica scaderea in greutate, cu ameliorarea hirsutismului, menstrelor si a fertilitatii. Ca si medicatie se foloseste metforminul, care imbunatateste sensibilitatea la insulina avand efecte spectaculoase asupra greutatii, menstrelor si functiei ovulatorii, si anticonceptionalele orale.

Blocantii receptorilor androgenici se folosesc pentru tratamentul hiperandrogenismului si amenoreei. Tratamentul infertilitatii se face cu metformin (controversat), inductori de ovulatie, FIV sau cu metode chirurgicale (diatermia ovariana sau drilling ovarian laparoscopic).”, a adaugat Dr.Camelian Valentina Cimpoesu.