Silviu Manole (Clusterul Agrofood): ”Apa minerală bogată în siliciu ar putea ameliora bolile neurologice”

Stiri

Apa minerală bogată în siliciu ar putea avea efecte benefice asupra persoanelor care suferă de diverse boli neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson, susţine preşedintele Clusterului Regional al Produselor şi Industriei Agroalimentare Agrofood, Silviu Manole. Acesta a declarat pentru AGERPRES că apa minerală îmbuteliată în localitatea covăsneană Vâlcele are nu doar un conţinut mare de magneziu, ci şi de siliciu, care, potrivit unor cercetări aprofundate, poate ajuta la eliminarea aluminiului din organism.

“Un profesor din Marea Britanie, profesorul Exley demonstrează că în faţa agresiunii aluminiului, la ora actuală, cel mai bun remediu este apa cu un conţinut mare de siliciu şi asta pe noi ne avantajează pentru că apa de Vâlcele are peste 50 de mg de siliciu la litru, ceea ce o face cea mai bogată apă în siliciu din România şi o apă aproape unică la nivelul Europei (…) Una dintre cauzele cele mai importante pentru Alzheimer, pentru boli degenerative la nivelul neuronal este prezenţa aluminiului în creier. Este demonstrat de acest profesor Exley, iar până acum nu s-a găsit o metodă de a elimina aluminiul din creier. Datorită studiilor, care sunt se întind pe mai mulţi ani, profesorul Exley a ajuns la concluzia că siliciul este elementul care se combină cu aluminiul şi poate, pe cale urinară, să-l elimine din organism (…) Este o adevărată revoluţie în medicină, se pun la cale scheme de tratament care au la bază apa cu siliciu şi, din studiile pe care le fac deja din ce în ce mai mulţi oameni din lumea ştiinţifică, efectele sunt vizibile”, a declarat Silviu Manole, care deţine o fabrică de îmbuteliere a apei minerale.

Acesta a mai menţionat că există diferenţe foarte mari între efectele pe care le au mineralele dintr-un produs natural, cum este apa minerală, şi mineralele adăugate în diverse produse, cum ar fi suplimentele alimentare.

“Există, într-adevăr, o dramă a aluminiului în creier, ca să zic aşa, pentru că sunt extrem de multe surse, începând de la medicamente şi până la cosmetice care conţin aluminiu. Organismul este agresat de o avalanşă de aluminiu. Gândiţi-vă câte ambalaje conţin aluminiu, care într-un fel sau altul migrează, e drept în cantităţi mici, dar când aduni ani de zile cantităţi mici ele se transformă în cantităţi mari şi se plasează în cele mai nefericite locuri în organism”, a mai spus Silviu Manole. Apa minerală de Vâlcele, cunoscută încă de pe vremea romanilor, conţine peste 335 miligrame de magneziu la litru, prin urmare este un remediu natural şi în combaterea stresului. Specialiştii spun că magneziul este responsabil de producerea a circa 325 de reacţii biochimice în organismul uman, iar lipsa acestuia este asociată clinic cu boli precum Alzheimer, angină pectorală, anorexie, accidente vasculare, boli cardiovasculare, calculi renali, crampe musculare, constipaţie,depresie, diabet, dereglări tiroidiene, scleroză etc.

Foarte bogată şi în fier, această apă este recomandată în tratamentul anemiilor şi în perioada de convalescenţă, pentru indigestii, astenii, stări de somnolenţă sau apatie, colite şi enterocolite, precum şi pentru tratarea afecţiunilor biliare. De asemenea, are efecte benefice în prevenirea osteoporozei, astmului şi bronşitelor cronice, reglarea activităţii sistemului cardiovascular şi nervos, spasmofiliei, afecţiunilor psihice la copii, fiind recomandată şi persoanelor care se tratează prin regimuri dietetice de boli cum ar fi cancerul, psoriazisul, scleroza în plăci, tumorile benigne sau leucemia.

“Sunt trei categorii de recomandări – unul este tractul digestiv, al doilea este gama de boli, afecţiuni şi probleme de metabolism legate de magneziu, foarte important raportul dintre calciu, magneziu, dintre elementele apei, de exemplu siliciul, care are un rol extraordinar şi în construcţia oaselor şi osteoporoză. Şi a treia categorie de recomandări este energetica şi informaţia pe care o poartă apa. Dipolul de apă este suportul ideal pentru stocarea informaţiei. Deja sunt în lume, în laboratoare foarte avansate, calculatoare care au informaţia stocată pe apă, la fel cum e şi în creier. Creierul nostru, care are peste 90% apă, este de fapt o structură proteică plină cu apă şi pe molecula de apă se derulează gândirea noastră, se stochează amintirile noastre, deci cu atât mai mult eu cred că e
importantă apa cu care ne hidratăm în fiecare zi”, a mai spus Silviu Manole.

Băile de la Vâlcele sunt pomenite în primul compendiu de ape minerale ale Europei, scris în 1773 de Lucas Wagner, profesor la Universitatea din Viena. În 1861, revista pariziană “L’Ilustration” recomanda Vâlcele drept una dintre cele mai bune staţiuni balneare din Europa, care rivaliza la acea vreme cu celebra Karlovy Vary. Printre cei care au descoperit beneficiile apelor minerale şi “băilor clocotitoare” de la Vâlcele s-au numărat nu doar oameni simpli, ci şi celebrităţi şi capete încoronate, cum ar fi ţarul Serbiei, Milos Obrenovici. Se spune că acesta ar fi fost adus pe targă la Vâlcele, de unde a plecat pe picioarele lui, iar drept mulţumire a donat bani pentru construirea bisericii ortodoxe din localitate, care mai există şi în ziua de azi.

Silviu Manole spune că în parcul aflat în apropierea fabricii de îmbuteliere, unde pe vremuri se plimbau domnişoare cochete şi domni simandicoşi, era legată o capră, întrucât cura de apă minerală de Vâlcele se făcea în combinaţie cu laptele acestui animal pentru a avea eficienţă sporită. Fiecare apă minerală e unică în felul ei, spune Silviu Manole, iar ca să poţi recunoaşte o apă minerală de calitate trebuie să fii atent la compoziţie. Specialiştii recomandă să citeşti eticheta şi să alegi o apă minerală care să îţi ajute organismul, deci să conţină mineralele care îţi lipsesc, pentru că în caz contrar îţi pot face mai mult rău decât bine.