Retinopatia diabetică

Boli

Societatea Romana de Glaucom

Retinopatia diabetică

Dacă aveţi diabet, probabil ştiţi că organismul dumneavoastră nu poate folosi sau stoca zahărul corect. Când cantitatea de zahăr din sânge (glicemia) este prea mare, poate afecta vasele de sânge din întreg corpul, inclusiv cele din ochi. Aceasta poate conduce la retinopatia diabetică.

În stadii mai avansate, boala poate produce creşterea de noi vase de sânge în spatele retinei. Noile vase sanguine pot determina dezvoltarea unui ţesut care împinge retina, provocând dezlipirea acesteia şi prin aceasta ducând la orbire. În plus, vasele de sânge anormale se pot dezvolta şi în iris, ceea ce conduce la apariţia glaucomului.

Semnele retinopatiei diabetice

Toate persoanele care au diabet prezintă riscul de a face retinopatie diabetică, dar nu toate o fac. În fazele incipiente, s-ar putea să nu sesizaţi nici o schimbare în vederea dumneavoastră, dar mai târziu da.

Un semn al retinopatiei diabetice poate fi apariţia unor puncte negre care plutesc în campul vizual. Uneori, dificultatea de a citi sau de a face un lucru de aproape, poate indica faptul că se colectează un lichid în maculă, cea mai sensibilă porţiune a retinei. Acest lichid se numeşte edem macular. Un alt semn este vederea dublă, care apare atunci când sunt afectaţi nervii care controlează muşchii ochiului. Dacă aveţi oricare din aceste semne, mergeţi de urgenţă la un oftalmolog.

Oftalmologul dumneavoastră poate diagnostica retinopatia diabetică efectuând un examen al fundului de ochi sau folosind un test special numit angiografie cu fluoresceină. 

Care sunt cauzele retinopatiei diabetice?

Nivelul ridicat al glicemiei creşte riscul apariţiei retinopatiei diabetice, la fel şi vechimea diabetului. În general, diabeticii nu dezvoltă retinopatie decât după cel puţin 10 ani de la debutul bolii.

Glicemia crescută poate altera vasele sanguine din retină, ducând la sângerări sau eliminare de lichid. Aceasta cauzează umflarea retinei şi formarea de depozite. Este forma incipientă de retinopatie diabetică, denumită neproliferativă.

Într-un stadiu mai avansat, numit retinopatie proliferativă, vase noi de sânge cresc pe suprafaţa retinei. Aceste vase sanguine noi pot produce probleme vizuale serioase deoarece se pot sparge şi pot sângera în vitros, o substanţă gelatinoasă care există în centrul ochiului. Retinopatia proliferativă poate duce la orbire.

Din fericire, puteţi reduce riscul de apariţie a retinopatiei diabetice urmând următoarele sfaturi:

– Menţineţi nivelul glicemiei sub control
– Urmăriţi-vă tensiunea arterială şi păstraţi-o sub control, sau cereţi sfatul specialistului
– Urmaţi o dietă sănătoasă
– Faceţi regulat mişcare
– Efectuaţi un control oftalmologic cel puţin o dată pe an
– Dacă remarcaţi vedere neclară sau aveţi dificultăţi în efectuarea lucrului de aproape, cum este cititul, sau dacă vederea vă devine înceţoşată ori cu pete, mergeţi de urgenţă la un oftalmolog

Tratamentul retinopatiei diabetice

Retinopatia diabetică poate fi prevenită cu medicamente pe bază de antocianozide şi antioxidanţi care au rolul de a întări pereţii vasculari şi de a limita scurgerile de lichide vasculare prin aceştia.
În stadii mai avansate retinopatia diabetică poate fi tratată cu fotocoagulare laser pentru a etanşa vasele sanguine sparte şi pentru a le distruge pe cele nou-formate. Fotocoagularea laser nu produce durere pentru că retina nu conţine terminaţii nervoase.

La anumiţi pacienţi, sângele pătrunde în vitros şi întunecă vederea. Oftalmologul poate să hotărască să aştepte ca să vadă dacă întunecarea nu dispare de la sine, o perioadă numită „de urmărire atentă”. O procedură numită vitrectomie, înlătură sângele scurs în vitros.Organismul înlocuieşte treptat vitrosul pierdut şi vederea de obicei se îmbunătăţeşte.