NMP 22 (marker tumoral vezica urinara)-test cantitativ

Analize medicale

Laboratorul Synevo

 

Informatii generale

Cancerul vezicii urinare ocupa locul 4 la barbati si locul 8 la femei intre toate tipurile de cancer. Cu exceptia hematuriei nu exista alte simptome precoce la pacientii cu tumori vezicale. Pentru a exclude sau pentru a diagnostica cancerul vezicii urinare examinarea cistoscopica este obligatorie. Pana nu demult citologia urinii a fost singura metoda neinvaziva folosita in mod frecvent. Sensibilitatea si specificitatea citologiei urinare depind insa de stadiul in care se afla tumora si de morfologia celulelor proliferante.

Pentru detectarea si monitorizarea cancerului vezicii urinare in stadiu avansat citologia urinara este un instrument sigur; totusi cancerul vezicii urinare in stadiu incipient poate fi detectat numai in aproximativ 30% din cazuri2. Au fost efectuate mai multe incercari pentru a valida diverse teste neinvazive specifice cancerului vezicii urinare, unul dintre acestea fiind NMP221;7.

Proteinele matricei nucleare (nuclear matrix proteins NMP) alcatuiesc cadrul structural intern al nucleului celulelor. Aceasta matrice serveste drept “ancora” pentru aparatul enzimatic implicat in procesele de replicare a ADN-ului, sinteza a ARN-ului si legare a hormonilor. De asemenea proteinele NMP au rol in reglarea si coordonarea expresiei genelor. Lucrarile lui Fey si Penman au demonstrat ca expresia NMP variaza in functie de tipul celulei de origine. Pornind de la aceasta observatie s-a aratat ca in serul pacientilor neoplazici exista proteine NMP solubile in concentratii mult mai mari decat la persoanele sanatoase. Partin si colaboratorii sai au demonstrat ca modelul de expresie NMP este diferit in tesutul prostatic normal in comparatie cu hiperplazia prostatica benigna si cancerul de prostata. Lucrari anterioare au identificat proteine NMP specifice pentru osteosarcom, cancerul de colon si cancerul mamar. Aceste observatii au indicat faptul ca determinarile NMP ar putea fi utile in monitorizarea pacientilor cu diverse tumori.

Diversele proteine NMP prezinta specificitate de organ. NMP22 sau proteina aparatului mitotic nuclear (NuMA) se gaseste in celulele epiteliale umane unde asigura separarea corecta a materialului genetic in cursul mitozei. Concentratia NMP22 in celulele uroteliului malign este de pana la 80 ori mai mare decat in tesuturile normale10. Proteina NMP22 este eliberata in urina ca urmare a apoptozei celulare9. Spre deosebire de citologia urinara, detectia de antigen NMP22 nu depinde de recuperarea celulelor intacte3.

Exista doua tipuri de teste pentru NMP22 dezvoltate de firma Matritech: cantitativ si calitativ9.

Determinarea cantitativa de NMP22 se efectueaza printr-un test imunoenzimatic care utilizeaza anticorpi ce recunosc secventele majore ale proteinei aparatului mitotic nuclear (NuMA). Este necesara o proba de urina spontana stabilizata.

Utilitatea determinarii NMP22

 in scop diagnostic la pacientii cu simptome sau factori de risc pentru carcinom cu celule tranzitionale al vezicii urinare (valoarea cut-off este de 7.5 U/mL) in asociere cu (si nu in locul) procedurile standard de diagnostic;

– in scop de monitorizare a pacientilor cu tumori vezicale dupa tratamentul chirurgical in vederea depistarii tumorilor oculte sau rapid recidivante (valoarea cut-off este de 10 U/mL)10.

Testul a fost aprobat de FDA in 1996 pentru a fi utilizat in stabilirea prognosticului si monitorizarea tumorilor vezicale recurente (dupa interventia chirurgicala). In 2000 testul a primit aprobarea FDA si pentru diagnosticul tumorilor vezicale.

Scopul studiilor efectuate a fost de a stabili sensibilitatea si specificitatea testului in comparatie cu citologia urinara. Desi citologia prezinta o specificitate inalta pentru cancerul de vezica urinara, principalul sau dezavantaj consta in sensbilitatea sa scazuta pentru identificarea tumorilor neinvazive9.

 

 

In 3 studii separate care au inrolat aproximativ 400 de pacienti, Soloway, Miyanaga si Landman au demonstrat ca testul NMP22 cantitativ prezinta o sensibilitate globala de 70-81% pentru detectarea tumorilor uroteliale recurente. Pentru citologie a fost raportata o sensibilitate de 10-40%. O descoperire importanta a fost aceea ca NMP22 are o sensibilitate inalta pentru tumorile neinvazive. Astfel, Miyanaga si colaboratorii sai au demonstrat ca sensibilitatea testului pentru tumorile superficiale este de 70%.

In comparatie cu citologia NMP22 prezinta o specificitate mai mica. Carpinito, Soloway si Landman au raportat o specificitate de 70-79% pentru NMP22, in timp ce citologia urinara atinge o specificitate de 90-94%. In practica acest lucru sugereaza ca NMP22 genereaza mult mai multe rezultate fals pozitive decat citologia9;12;13.

Referitor la rezultatele fals-pozitive pentru NMP22 Ponsky si Sharma au aratat ca folosirea unor criterii clinice de excludere creste specificitatea testului pana la 95% si reduce implicit numarul cazurilor fals-pozitive. Trebuie mentionat de asemenea faptul ca cistoscopia are o sensibilitate general acceptata de 80-85% si este posibil ca o parte din rezultatele pozitive pentru NMP22 clasificate drept fals pozitive sa reprezinte de fapt cazuri pozitive care nu au fost depistate la cistoscopie.

Criteriile clinice de excludere sunt urmatoarele:

-conditii inflamatorii benigne (infectii ale tractului urinar);

-calculi renali sau vezicali;

-prezenta actuala sau in antecedente a unui corp strain;

-interpunerea unui segment de intestin;

-prezenta unei alte tumori urogenitale;

-proba de urina obtinuta prin spalaturi vezicale9;14.

Soloway si Miyanaga au aratat de asemenea ca testul NMP22 are o valoare predictiva negativa foarte buna (86-94.9%); aceasta inseamna ca obtinerea unui rezultat negativ indica cu o probabilitate foarte mare absenta unei tumori uroteliale9.

Eficacitatea testului pentru diagnosticul diferential al hematuriei a fost demonstrata de 3 studii la care au participat peste 700 pacienti. Akaza, Miyanaga si Carpinito au aratat ca testul NMP22 are o sensibilitate de 85.7-90.9% pentru diagnosticul tumorilor uroteliale la pacientii cu hematurie, in timp ce citologia urinara prezinta o sensibilitate de 50-54.5%.

In ceea ce priveste monitorizarea tumorilor vezicale, Stampfer si colaboratorii au aratat ca NMP22 prezinta o sensibilitate de 67%, superioara citologiei urinare (40%). In plus, sensibilitate testului a fost stratificata in raport cu stadiul tumorii: 59% pentru tumorile neinvazive si 90% pentru cele agresive9.

Pregatire pacient – nu se recomanda folosirea testului dupa cistectomie totala, precum si in primele 5 zile dupa o procedura invaziva (cistoscopie, cateterizare); recoltarea trebuie efectuata intre orele 0 si 12 in cazul monitorizarii pacientilor dupa tratamentul chirurgical10.

Specimen recoltat  o proba de urina spontana10.

Recipient de recoltare  kit de recoltare NMP22 (recipient cu stabilizator)10.

Cantitate recoltata  10 mL urina; specimenul stabilizat are culoare albastru/verde10.

Cauze de respingere a probei – nestabilizarea probei; utilizarea unui stabilizator inadecvat10.

Prelucrare necesara dupa recoltare  urina trebuie stabilizata imediat dupa recoltare10.

Stabilitate proba – 3 zile  la temperatura camerei sau la 2-8°C; 1 luna  la – 20°C10.

Metoda – EIA (imunoenzimatica)10.

Valori de referinta  < 7.5 U/mL (diagnostic)

                                   < 10 U/mL (monitorizare) 10.

Limita de detectie: 2.1 U/mL10.

Limite si interferente

Un rezultat pozitiv nu trebuie utilizat ca evidenta a afectarii maligne a tractului urinar, fara a fi coroborat cu procedurile standard de diagnostic11.

Valori crescute de NMP22 au fost raportate si la persoane sanatoase, mai ales dupa un efort fizic extrem.

Au fost descrise cresteri ale marker-ului la pacienti cu cistita interstitiala, infectii de tract urinar, tumori renale pentru care se efectueaza chimioterapie sistemica, dupa cistectomie totala.

Probele de urina provenite de la pacienti care efectueaza terapie intravezicala pot sa nu fie relevante pentru prezenta sau absenta unui proces malign vezical10.

 

Bibliografie

1. A. Zippe, C. Pandrangi, L, Agarwa L – NMP22 is a Sensitive, Cost-Effective Test in Patients at Risk for Bladder Cancer. In Journal of Urology 161: 62-65, January 1999.

2. Del Nero A, Esposito N, Curro A, Biasoni D, Montanari E, Mangiarotti B, Trinchieri A, Zanetti G, Serrago M, Pisani E. – Evaluation of Urinary Level of NMP22 as a Diagnostic Marker for Stage pTa-pTl Bladder Cancer: Comparison with Urinary Cytology and BTA Test. In Eur Urol 1999; 35:93-97.

3. Grossman et al. In JAMA 293:810-816, 2005.

4. Grossman HB, Messing E, Soloway M, et al. Detection of bladder cancer using a point-of-care proteomic assay. In JAMA, 2005; 293:810-816.

5. Grossman HB, Soloway M, Messing E, et al. Surveillance for recurrent bladder cancer using a point-of-care proteomic assay. In JAMA 2006; 295:299-305.

6. Grossman HB and the NMP22 Clinical Investigation Group Surveillance of patients with a history of bladder cancer using a point-of-care proteomic assay. Program and abstracts of the American Urological Association 2006 Annual Meeting; May 20-25, 2006; Atlanta, Georgia.

7. H. Akaza, N. Miyanaga, et al. – Evaluation of Urinary NMP22 (Nuclear Matrix Protein 22) as a Diagnostic Marker for Urothelial Cancer – Screening for Urothelial Cancer in Patients with Microscopic Hematuria. In Jpn J Cancer chemotherapy 24(7): 837-842, 1997.

8. Katz G, Messing EM. Diagnosis of bladder cancer using a point of care proteomic assay: a multicenter study. In J Urol. 2005;173(4 suppl):230.

9. Kevin M Tomera. NMP22 BladderCheck Test: point-of-care technology with life- and money-saving potential. In Expert Rev.Mol. Diagn. 4(6), 783-794 (2004).

10. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate. 2010. Ref Type: Catalog.

11. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Nuclear Matrix Protein (NMP) 22. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.

12. Landmann J, Chang Y, Kavalier E, Droller MJ, Liu BC-S – Sensitivity and Specificity of NMP22, Telomerase, and BTA in the Detection of Human Bladder Cancer. In Urology 52(3): 398-402, September, 1998.

13. N. Miyanaga, H. Akaza et al. – Clinical Evaluation of Nuclear Matrix Protein 22 (NMP22) in Urine as a Novel Marker for Urothelial Cancer. In Eur Urology 31: 163-168,1997.

14. Sharma S, Zippe C, Pandrangi L, Nelson D, Agarwal – A Exclusion Criteria Enhance the Specificity and Positive Predictive Value of NMP22 and BTA STAT. Journal of Urology 162:53-57, July 1999.