Infertilitate masculina

Boli

Definiţie şi generalităţi

Infertilitatea este imposibilitatea de a concepe copii după cel puţin un an de contact sexual neprotejat. În România, dacă un cuplu nu poate concepe copii, investigaţia medicală începe cu femeia, aceasta fiind considerată cel mai adesea cauza infertilităţii. După investigaţii multiple şi complexe, care ţin uneori ani, se constată că femeia este normală. Abia după aceea bărbatul face o spermogramă care arată cauza infertilităţii (ex. lipsa spermatozoizilor din spermă). Pe de altă parte, investigaţiile pentru un bărbat infertil sunt mult mai simple şi durează mai puţin, ceea ce conduce la un diagnostic şi un tratament mai rapid al infertilităţii masculine. De aceea noi susţinem că, în cazul infertilităţii de cuplu, bărbatul trebuie să fie primul investigat medical cu o spermogramă şi, în cazul în care aceasta este normală, să se treacă la investigarea femeii.

Incidenţă

În România, nu există studii recente care să arate cât este de frecventă infertilitatea în general şi cea masculină în special. Studiile din lume arată că, în 6 din 10 cupluri care nu pot avea copii, cauza (parţială sau totală) este bărbatul.

Cauze

La bărbaţi, varicocelul, obstrucţia căilor de eliminare a spermei, infecţiile urogenitale, bolile genetice şi hormonale pot afecta permanent calitatea spermei, ducând, astfel, la infertilitate.

Diagnostic

La început, are loc o discuţie cu pacientul urmată de examenul clinic pentru diagnosticul varicocelului, epididimitei, criptorhidiei sau obstrucţiei testiculare. Primul test care se efectuează în evaluarea bărbatului infertil este o spermogramă. O spermograma anormală este dată de anumite modificări ale spermatozoizilor: număr mic (oligospermia), absenţa lor completă (azoospermia), mişcarea mai lentă (astenospermie) sau structură anormală (teratospermia). Pentru a găsi cauza, trebuie efectuate investigaţii suplimentare: ecografie scrotală, ecografie prostatică transrectală, dozări hormonale, cultura spermei, dozarea anticorpilor antispermatici, dozarea fructozei spermatice, vasodeferentografia, teste genetice.

Tratament

Pacienţii se pot prezenta cu scăderea calităţii spermei sau cu azoospermie.

  1. La pacienţii care se prezintă cu o scădere a calităţii spermei, pot fi prezente oligospermia, astenospemia, teratospermia sau toate acestea, oligoasthenoteratospermia. Pentru aceşti pacienţi, o cauză frecventă a anomaliei spermatice este varicocelul pentru care tratamentul este chirurgical. Procedura „gold standard” pentru rezolvarea chirurgicală a varicocelului este varicocelectomia microscopică subinghinală.  Alte cauze sunt reprezentate de cele endocrine şi infecţioase care vor fi tratate medical (nechirurgical). La un număr mare de pacienţi nu se găseşte o cauză a infertilităţii şi, pentru aceştia, nu există un tratament medicamentos cu o eficienţă ridicată. Aceşti pacienţi vor fi sfătuiţi să renunţe la fumat, să îşi modifice dieta, să evite supraîncălzirea organelor genitale şi să aibă un contact sexual la două zile în apropierea ovulaţiei.
  2. Azoospermia reprezintă absenţa spermatozoizilor din spermă. Pacienţii cu azoospermie pot să producă spermatozoizi în testicule, dar aceştia să nu se elimine din cauza unei obstrucţii a căii de eliminare a spermei (azoospermie obstructivă) sau poate să existe o insuficienţă/absenţă a producţiei de spermatozoizi în testicule (azoospermie neobstructivă). În condiţiile unei infecţii, congenital sau chiar fără a se găsii o cauză, poate să apară o obstrucţie în epididim care se poate rezolva chirurgical utilizând un microscop operator – vasoepididimostomia. Procedura „gold standard” este vasoepididimostomia prin invaginare (intususuception vasoepidydimostomy), care duce la reapariţia spermatozoizilor în spermă în peste 90% din cazuri. Azoospermia neobstructivă apare prin scăderea funcţiei testiculare. În cazul azoospermiei neobstructive testiculele sunt mici şi apar modificări ale hormonilor în sânge. Tratamentul constă în recoltarea spermatozoizilor (aceasta fiind posibil la un număr foarte redus de pacienţi cu această patologie), urmată de fertilizarea in vitro.