Examenul coproparazitologic

Analize medicale

Centrul de Diagnostic si Tratament „Dr. Victor Babes” / Dr. Voinea Cristina medic primar, coordonator departament „Laborator”

Examenul coproparazitologic – consta in examinarea directa a materiilor fecale in vederea detectarii de chisti de protozoare, oua de hemlinti, trofozoiti sau larve mobile (examen microscopic direct – cu Lugol sau ser fiziologic), in acest fel stabilindu-se cauza parazitara a gastro-enterocolitelor.

Examenul coproparazitologic macroscopic furnizeaza date asupra aspectului si consistentei materiilor fecale si a prezentei unor eventuale elemente parazitare – proglote de tenie sau elemente adulte de nematode (Ascaris lumbricoides, Enterobius vermicularis).

Coloratiile permanente sunt utilizate in identificarea trofozoitilor si a chistilor de protozoare; una dintre coloratiile speciale se efectueaza in cazul suspiciunii clinice de diaree produsa de cryptosporidium – in special la persoanele imunocompromise.

Pentru un examen coproparazitologic de rutina se recomanda furnizarea a cel putin 3 probe intr-un interval de 10 zile; probele nu trebuie sa fie uscate, contaminate cu ulei, bariu sau urina.

Controlul dupa tratament se recomanda a se efectua la 3 – 4 saptamani dupa terminarea tratamentului – in cazul infectiilor cu protozoare si la 1 – 2 saptamani – in cazul infectiilor cu helminti.