Endoscopia digestiva superioara eso-gastro-duodenoscopia – EDS

Analize medicale

Medicover

Endoscopia digestiva superioara (eso-gastro-duodenoscopia) este tehnica ce permite examinarea directa, la vedere, a esofagului, stomacului si duodenului (primele segmente ale tubului digestiv) pentru a depista anomalii sau leziuni ale acestora. Examinarea se face cu ajutorul unui endoscop, aparat care este alcatuit dintr-un tub flexibil care se introduce prin gura in stomac si duoden. La capatul sau, endoscopul contine o camera video prin care se trimit imagini la un monitor situat la capatul exterior al aparatului.

Endoscopul se introduce in cavitatea bucala si apoi pe calea digestiva, fara a jena respiratia. Introducerea endoscopului poate provoca senzatia de greata. Aceasta senzatie se poate diminua, insa, prin anestezia cu spray de Xilina pulverizat in fundul gatului. Sunteti rugat(a) sa semnalati medicului daca sunteti alergic(a) la unele substante, mai ales la Xilina, utilizata si in anesteziile stomatologice (la dentist).

Complicatiile endoscopiei sunt foarte rare la persoane fara afectiuni cardiace sau respiratorii semnificative, in lipsa sedarii (la Medicover nu se utilizeaza administrarea de substante sedative inaintea examinarii endoscopice) si in lipsa tratamentelor endoscopice. Sunteti rugat(a) sa mentionati eventualele afectiuni cardiace sau respiratorii prezente sau anterioare.

Examinarea dureaza 1-3 minute si se incheie, uneori, cu prelevarea unui mic fragment de mucoasa pentru examenul de depistare a infectiei cu Helicobacter pylori, germen care participa la aparitia leziunilor gastrice sau duodenale. Daca se depisteaza leziuni, acestea pot fi examinate la microscop dupa prelevarea unui mic fragment de tesut (biopsie). Rezultatul testului rapid pentru Helicobacter pylori se poate constata la 30 min dupa investigatie. Atunci veti primi rezultatul final.

Pregatirea pentru endoscopie digestiva superioara

Pentru ca examinarea sa se poata efectua in conditii normale, este necesar ca stomacul sa fie gol (fara continut). Pentru aceasta este suficient sa nu mancati cu 8 ore inaintea examinarii si sa nu beti cu 4 ore inainte de examinare.

Daca examinarea are loc dimineata, mancati seara dinainte, dar nu mancati dimineata. Daca examinarea se efectueaza dupa-amiaza, mancati in dimineata respectiva pana la ora 9 cel tarziu si nu mancati la pranz. Nu beti cu 4 ore inainte de examinare decat, eventual, putina apa. Evitati administrarea de medicamente in aceste 4 ore. Daca stomacul contine alimente, explorarea nu se va putea efectua!

Veti putea manca dupa 30 de minute de la terminarea examinarii.

Inainte de a efectua investigatia, veti fi rugat sa semnati consimtamantul informat (sa certificati ca ati citit cele prezentate aici si ca doriti sa fiti examinat(a) in conditiile prezentate). Desigur ca veti putea adresa orice intrebare in legatura cu investigatia, inainte de a semna consimtamantul.