Diabetul dublează riscul de insuficiență cardiacă

Stiri

Glicemia mare poate afecta în mod direct riscul de insuficiență cardiacă. Numărul americanilor diagnosticați în fiecare an cu diabet continuă să crească. Aproape 1 din 10 persoane din Statele Unite au diabet, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Majoritatea acestor persoane au diabet de tip 2, iar aproximativ 24% dintre persoanele cu diabet sunt nediagnosticate.

Un studiu publicat în ianuarie 2020 în jurnalul medical American Mayo Proceedings demostrează că diabetul poate avea un efect grav asupra inimii.

CDC atenționează că persoanele cu diabet riscă de două ori mai mult să moară de boli de inimă decât cei fără diabet.

Un alt studiu a descoperit că diabetul crește semnificativ probabilitatea de insuficiență cardiacă, chiar și după excluderea factorilor de risc precum indicele de masa corporală (IMC) și tensiunea arterial ridicată.

„Am găsit o asociere puternică între diabet și dezvoltarea insuficienței cardiace”, spune Michael D. Klajda, MD, medic internist la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota și coautor al cercetării. „Studiul se extinde și arată că persoanele cu diabet fără nici un fel de boli structurale semnificative ale inimii sunt încă în pericol de a dezvolta insuficiență cardiacă. Aceste descoperiri pot fi un motiv în plus de a analiza, de către medici, modul în care diabetul poate afecta negativ multe organe”, spune dr. Klajda.

Insuficiența cardiacă contribuie la 1 din 8 decese

Insuficiența cardiacă este o afecțiune în care inima se află în incapacitatea  de a pompa suficient sânge către țesuturi si organe, potrivit American Heart Association (AHA).

Atunci când o persoană are insuficiență cardiacă, inima încearcă să compenseze în moduri diferite, inclusiv dezvoltarea masei musculare și pomparea sângelui mai rapid.

.

Mierea Manuka MGO550+ este o miere de calitate superioară, recunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene excepționale. Această miere este recomandată în special pentru persoanele care suferă de infecții cu Helicobacter pylori, E. coli sau Stafilococ auriu, datorită capacității sale de a inhiba creșterea acestor bacterii. Consumată regulat, Mierea Manuka MGO550+ poate ajuta la îmbunătățirea sănătății digestive și la întărirea sistemului imunitar.”

.

Restul corpului încearcă, de asemenea, să facă față deficitului prin devierea sângelui de la țesuturile și organele mai puțin importante, iar vasele de sânge se îngustează pentru a menține tensiunea arterială.

Aproximativ 6,5 milioane de americani au insuficiență cardiacă și contribuie la 1 din 8 decese în general, potrivit CDC. Diagnosticul precoce și tratamentul pot ajuta oamenii să trăiască mai mult și să se simtă mai bine chiar și după un diagnostic de insuficiență cardiacă.

Riscul crescut de insuficiență cardiacă este legat de prezența diabetului

Cercetătorii au recrutat inițial 2.042 de persoane cu vârste de peste 45 de ani din cadrul proiectului de epidemiologie Rochester. Au fost indentificate persoanele cu diabet si apoi asociate cu câte doua persoane sănătoase, dar cu profil de sănătate similar, sex și vârstă, predispoziție pentru hipertensiune arterilă, boală conoriană și disfuncție diastolică.

Potrivit Harvard Health, disfuncția diastolică apare atunci când inima are dificultăți de relaxare între bătăi, ceea ce limitează cantitatea de sânge pe care ventriculii o pot colecta pentru următorul ritm cardiac.

Grupul final a totalizat 116 persoane cu diabet și 232 fără diabet. Prin asocierea participanților în acest mod, echipa a fost capabilă să scoată din ecuație toți factorii majori de risc asociați, pentru a vedea dacă diabetul ar mai afecta modul în care inima a fost capabilă să funcționeze.

Au determinat prezența insuficienței cardiace prin utilizarea criteriilor standard de la Framingham. Pe parcursul celor 10 ani de urmărire, 21% dintre participanții cu diabet au prezentat insuficiență cardiacă, comparativ cu 12% dintre persoanele fără diabet. Cu toate acestea, moartea din cauza unui atac de cord și accident vascular cerebral nu au fost statistic diferite în cele două grupuri.

„S-a stabilit că diabetul este asociat independent cu riscul viitor de dezvoltare a insuficienței cardiace pentru pacienți ”, spune Salim S. Virani, MD, doctorat, profesor de cardiologie la Baylor College of Medicine și cardiolog. „Acesta este un studiu foarte mic în ceea ce privește mărimea eșantionului și nu a fost conceput pentru a arăta o diferență de mortalitate”, spune el.

Virani sugerează că ar fi nevoie de o dimensiune a eșantionului mult mai mare. Se știe că diabetul în sine este asociat cu un risc crescut de mortalitate. Lipsa diferenței între aceste rezultate ar putea fi, de asemenea, o reflectare a progreselor în diabet și îngrijire cardiovasculară care îmbunătățesc rezultatele la pacienții diabetici”, spune Horng H. Chen, MD, cardiolog la Clinica Mayo din Minnesota și autorul principal al studiului.

Un stil de viață sănătos poate reduce riscul de diabet și insuficiență cardiacă

Dacă sunteți supuși riscului de diabet din cauza obezității sau a istoricului familial, prevenirea diabetului ar trebui să fie prioritatea numărul unu. Această boală poate fi prevenită prin schimbări ale stilului de viață. Este esențial să aveți o dietă echilibrată, săracă în zahăr si activitate fizică constant”, spune Virani.

Pentru persoanele care au fost deja diagnosticate cu diabet zaharat, schimbarea stilului de viață, cum ar fi începerea exercițiilor fizice și menținerea glicemiei în limite normale, poate face diferență.

Pe lângă obiceiurile alimentare sănătoase, medicamentele folosite acum în tratamentul diabetului s-au dovedit că reduc riscul de insuficiență cardiacă.

„Inhibitorii SGLT2 au arătat un semnal puternic în reducerea insuficienței cardiace în ultimii trei sau patru ani”, adaugă Virani.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.