COVID-19 este de 10 ori mai letală decât gripa porcină, declară şeful OMS

Stiri

Noul coronavirus este de zece ori mai mortal decât virusul responsabil de gripa de tip A(H1N1) apărută la sfârşitul lunii martie 2009 în Mexic, a declarat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), lansând un apel la o ieşire “lentă” din izolare.
“Datele colectate în mai multe ţări ne oferă o imagine mai clară a acestui virus, a comportamentului său, a modului de a-l opri”, a declarat şeful OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferinţe de presă virtuale de la Geneva.
“Ştim că COVID-19 se răspândeşte rapid şi ştim că este mortal: de 10 ori mai mult decât virusul responsabil de pandemia de gripă din 2009”, a adăugat el.
Dacă pandemia declanşată de noul coronavirus a făcut aproape 115.000 de morţi în lume de la apariţia sa în decembrie în China, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor surse oficiale, gripa A(H1N1) ucisese 18.500 de persoane, conform OMS, dar revista medicală The Lancet a estimat numărul morţilor între 151.700 şi 575.400.

Pandemia provocată de virusul A(H1N1) a dus la campanii masive de vaccinare. După aceasta, ţările occidentale, în special cele europene, şi OMS au fost criticate pentru o mobilizare considerată supradimensionată, în condiţiile în care în fiecare an gripa aşa-zisă sezonieră face între 250.000 şi 500.000 de morţi, potrivit autorităţilor sanitare mondiale.
În aşteptarea unui vaccin împotriva noului coronavirus SARS-Cov-2, OMS ţările invită ţările să aplice o depistare generalizată a cazurilor suspecte, izolarea lor şi urmărirea contactelor.
Dar, a recunoscut luni Tedros Adhanom Ghebreyesus, “era globalizării înseamnă că riscul de reintroducere şi de recrudescenţă a COVID-19 va continua”. “În cele din urmă, dezvoltarea şi distribuirea unui vaccin sigur şi eficient vor fi necesare pentru a opri complet transmiterea coronavirusului”, a subliniat el.
În faţa penuriei de teste şi în timp ce spitalele şi alte centre medicale sunt în unele ţări supraglomerate de cazuri, guvernele au dispus măsuri de izolare care au dus la oprirea unor sectoare întregi din economie. Dar în ultimele zile, presiunile s-au multiplicat pentru a relansa maşinăria economică.
Şeful OMS a subliniat, la rândul său, că “ţările trebuie să găsească un echilibru între măsurile pentru lupta împotriva mortalităţii provocate de COVID-19 şi de alte maladii din cauza depăşirii sistemelor de sănătate şi impactul socio-economic” al pandemiei.
El şi-a reiterat totuşi apelul la o ridicare progresivă a măsurilor de izolare, OMS avertizând deja vineri că o ridicare prematură a măsurilor de izolare ar putea antrena o “recrudescenţă mortală” a pandemiei.
“Ştim că în unele ţări, numărul cazurilor se dublează la fiecare 3 sau 4 zile. În timp ce răspândirea pandemiei de COVID-19 accelerează foarte repede, decelerarea ei va fi mult mai lentă”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Aceasta înseamnă că măsurile trebuie ridicate lent şi sub control”, a insistat el. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.