Ce trebuie sa știi despre dermatita? Cauze, simptome, tratament

Articole

Dermatita este o problema des intalnita, care se manifesta prin inflamarea pielii. De cele mai multe ori este descoperita in urma inrosirii si umflarii pielii si produce un disconfort destul de mare.

Exista 3 forme de dermatita intalnite adesea, atat la adulti cat si la copii:

  1. Dermatita atopica (eczema). Este intalnita, de regula, in copilarie si se evidentiaza printr-o eruptie cutanata rosie. Cel mai adesea apare la nivelul coatelor, a genunchilor sau in partea din fata a gatului, acolo unde se flexeaza pielea.
  2. Dermatita de contact. Este forma care poate aparea pe orice parte a corpului, fiind generata de o reactie alergica la diverse substante. Dermatita de contact poate fi provocata atat de substante aparent inofensive, cum ar fi uleiurile sau sapunurile, cat si de substante periculoase, cum ar fi iedera otravita. In general, aparitia dermatitei de contact trebuie sa te trimita intr-o clinica dermatologie Bucuresti pentru a descoperi exact care este problema. Cel mai adesea, aceasta provoaca senzatia de arsura sau de mancarime.
  3. Dermatita seboreica. Este foarte des intalnita si apare in zonele cu multe glande sebacee : scalp, pielea din zona genitala, axila, etc) . In general, dermatita seboreica afecteaza persoanele pe termen lung, cu perioade de eruptie si perioade de remisie.

Cum stii ca ai dermatita?

Dermatita se manifesta prin aparitia unor placi rosii aspre, acoperite cu vezicule si cu cruste. Cel mai adesea apare pe fata si pe zonele de flexie, asadar, poate fi observata imediat.

Desi la inceput nu este foarte deranjanta, in timp dermatita poate dezvolta complicatii: mancarime cronica, infectii serioase ale pielii, astm sau probleme de somn cauzate de mancarime.

Care sunt factorii de risc care duc la aparitia dermatitei?

Exista mai multi factori de risc ce faciliteaza aparitia acestei probleme:

  • Varsta. Cel mai adesea, dermatita apare inca din copilarie, mai ales atunci cand este vorba despre dermatita atopica;
  • Alergiile. Persoanele care sufera de alergii sau au un istoric familial de eczeme si alergii, prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta dermatita;
  • Contactul cu diverse substante. Contactul cu metale, solventi sau alte materiale periculoase poate duce la dezvoltarea eczemelor. Foarte multe locuri de munca dezvolta riscul de aparitie a dermatitei. Spre exemplu, persoanele care lucreaza in domeniul sanatatii risca sa dezvolte aceasta problema la nivelu mainilor;
  • Diverse probleme medicale. Bolnavii de Parkinson, HIV sau insuficienta cardiaca prezinta risc mai mare de dezvoltare a dermatitei, mai ales a dermatitei seboreice.

Cum se trateaza dermatita?

Nu exista un tratament universal pentru combaterea dermatitei. De regula, medicii recomanda rehidratarea pielii prin bai calde și folosirea unor creme hidratante, fără parfumuri sau conservanti. Igiena atenta este esentiala pentru tratarea dermatitei, iar tratamentele naturiste pot fi o optiune foarte buna.

Pe lista cu tratamente naturiste se numara crema de galbenele, uleiul de cocos sau aloe vera.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.