Anticorpi anti-suprarenala

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Anticorpii antisuprarenala sunt autoanticorpi indreptati impotriva celulelor din zona corticala a suprarenalei. 60-75% dintre pacientii cu boala Addison idiopatica prezinta in ser acest tip de anticorpi, afectiunea fiind diagnosticata la persoane cu varsta intre 20 si 50 ani, predominant la femeile peste 30 ani.

45% din pacientii asimptomatici cu anticorpi antisuprarenala prezenti in ser vor dezvolta in urmatorii 2-3 ani insuficienta suprarenaliana. Boala Adddison asociata cu autoanticorpi este de cele mai multe ori acompaniata de alte afectiuni autoimune, cum ar fi tiroidita, anemia pernicioasa sau diabetul zaharat dependent de insulina.

Autoanticorpii antisuprarenala mai pot fi intalniti la 5-17% dintre pacientii cu tuberculoza suprarenaliana, infectii fungice sau metastaze de glande suprarenale, precum si in 38% din cazurile neclasificate de insuficienta suprarenaliana. Anticorpii antisuprarenala pot fi observati de asemenea in hipoparatiroidismul idiopatic (28% din cazuri) si in boala Hashimoto (7%)1;3.

Recomandari pentru determinarea anticorpilor antisuprarenala – evaluarea pacientilor cu insuficienta suprarenaliena si boala Addison3.

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate)2.

Specimen recoltat – sange venos2.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare2.

Cantitate recoltata – 1 mL2.

Cauze  de respingere a probei – specimen intens hemolizat/lipemic/contaminat bacterian2.

Stabilitate probă – serul separat este stabil 7 zile la 2-4°C şi 1 lună la -20°C2.

Metoda – imunofluorescenta indirecta2.

Valori de referinta – <1/102.  

Rezultatele se exprima sub forma de titru2.

Interpretarea rezultatelor

Anticorpii antisuprarenala sunt markeri pentru boala Addison idiopatica si servesc la identificarea persoanelor cu risc de a dezvolta aceasta boala,  in special pacientii care prezinta si alte afectiuni autoimune cum ar fi: hipoparatiroidism, boli tiroidiene, diabet insulino-dependent, anemie pernicioasa si insuficienta gonadala1

Bibliografie

  1. David J. Bylund, Robert M. Nakamura. Organ-Specific Autoimmune Diseases. In Henry’s Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods, Saunders-Elsevier, 21st Edition, 956.
  2. Laborator Synevo. Referinte specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  3. Laboratory Corporation of America. Directory of Services and Interpretive Guide. Antiadrenal Antibodies, Quantitative. www.labcorp.com 2010. Ref Type: Internet Communication.