Anticorpi anti-MOG glicoproteina oligodendrocitara a mielinei

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Scleroza multipla este o boala inflamatorie cronica a sistemului nervos central caracterizata prin inflamatie, demielinizare si neurodegenerescenta. Desi cauzele sclerozei multiple sunt neclare, exista multe indicii asupra etiologiei autoimune (datorita unor anticorpi indreptati impotriva unor antigene mielinice, inclusiv glicoproteina oligodendrocitara a mielinei – MOG). In leziunile din scleroza multipla se intalnesc infiltrate inflamatorii formate din macrofage, celule microgliale, limfocite T si limfocite B. La o mare parte a pacientilor, demielinizarea pare sa fie mediata de anticorpi si dependenta de complement,cu afectarea atat a oligodendrocitelor cat si a axonului.

Deoarece anticorpii anti-MOG sunt prezenti doar la un subgrup de pacienti cu sleroza multipla, viitoarele studii trebuie sa elucideze rolul acestor anticorpi in determinismul patogenic si clinic al sclerozei multiple1 .

S-a subliniat faptul ca anticorpii anti-MOG nu sunt specifici pentru scleroza multipla, totusi la pacientii cu scleroza multipla la care acestia sunt prezenti pot fi folositi pentru aprecierea stadiului bolii si a evolutiei afectiunii sub tratament.

S-a constatat ca anticorpii anti-MOG pot sa apara si la 6,2% din indivizii sanatosi, dar unii cercetatori considera ca prezenta lor ar fi un factor predictiv pentru riscul de aparitie al slerozei multiple3.

Recomandari pentru determinarea Anticorpilor anti-MOG

-diagnosticul sclerozei multiple (pentru subgrupul care prezinta anticorpi anti-MOG);

-monitorizarea tratamentului sclerozei multiple2;3.

Pregatire pacient – nu necesita o pregatire speciala2.

Specimen recoltat – sange venos1,2,3.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1,2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare in maxim 45 minute de la recoltare folosindu-se pentru separare o eprubeta de plastic2; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C2.

Volum proba – minim 1 mL ser2.

Cauze de respingere a probei

  • specimen hemolizat;
  • specimen expus la temperatura ridicata;
  • specimen contaminat bacterian2;

Stabilitate proba  serul separat este stabil 7 zile la temperatura camerei,  14 zile 2-8°C; doua luni la -20°C 1,2. Nu decongelati/recongelati2.

Metoda – Western blot2.

Valori de referinta

Anticorpi anti-MOG – negativ2.

Interpretarea rezultatelor

Anticorpii anti-MOG apar la un subgrup de pacienti cu scleroza multipla. Lipsa acestora nu infirma diagnosticul acestei afectiuni. Sunt utili pentru diagnosticul formelor de scleroza multipla in care MBP (proteina bazica a mielinei) in ser sau LCR  este negativa. De asemenea determinarea lor este utila in aprecierea eficientei tratamentului1.

Anticorpii anti-MOG au fost depistati si la unii pacienti cu neurosarcoidoza si nevrita optica3

Bibliografie

  1. Dun Zahou, Srivastava R., Nessle S., Grummel V.,Sommer N.- .Identification of pathogenic antibody response of native myelin oligodendrocyte glycoprotein in multiple scerosis- 2006 – Weizmann Institute of Science.
  2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  3. S Rauer, B Euler, M Reindl and T Berger “Antimyelin antibodies and the risk of relapse in patients with a primary demyelinating event “- Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry 2006; 77:739-742.