Anticorpi anti-CCP

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale

Poliartrita reumatoida este o afectiune autoimuna sistemica ce afecteaza aproximativ 0.5-1% din populatia adulta, caracterizata prin inflamatia sinovialei articulare ce conduce la destructie articulara progresiva asociata cu impotenta functionala. Este unanim acceptat faptul ca interventia terapeutica precoce este vitala in prevenirea distructiei articulare ireversibile si de aceea este foarte important ca aceasta boala sa fie diagnosticata in stadii initiale.

Clasificarea ACR (American College of Rheumatology) din 1987 este larg utilizata in diagnosticul poliartritei reumatoide; totusi aceasta are multe limite bazandu-se in principal pe simptome clinice care nu se regasesc de multe ori in stadiile precoce de boala. Din acest motiv, ar fi esential sa poata fi utilizat un marker serologic specific care sa identifice acei pacienti care ar putea beneficia de un regim terapeutic agresiv.

In prezent, cel mai utilizat marker este factorul reumatoid (RF), desi se accepta faptul ca acest test are specificitate redusa si este uneori negativ in aceasta afectiune (poliartrita reumatoida seronegativa).

In 1998 s-a descris pentru prima oara un nou tip de anticorpi care s-a dovedit a avea o inalta specificitate (>95%) si sensibilitate (80%) pentru poliartrita reumatoida. Este vorba de anticorpii indreptati impotriva peptidelor citrulinate ciclic (anti-CCP) cu rol cheie in patogenia acestei afectiuni3.

Numeroasele studii au aratat ca:

  • exista o corelatie stransa intre HLA-DR4 si pozitivitatea anti-CCP;
  • antigenele citrulinate sunt prezente in sinoviala inflamata;
  • anticorpii anti-CCP sunt produsi local la nivelul sinovialei iar plasmocitele ce secreta acesti anticorpi au fost izolate de la pacienti cu poliartrita reumatoida1.

Recomandari pentru deterninarea anticorpilor anti-CCP

  • diagnosticul poliartritei reumatoide in stadii precoce;
  • diagnosticul diferential al artritelor inflamatorii (foarte util in diferentierea PR seropozitive de artrita asociata cu hepatita C in care este prezent RF; util de asemenea in diferentierea altor entitati care pot mima clinic PR si care se pot asocia cu RF: polimialgia reumatica si artropatia indusa de parvovirusuri) ;
  • diagnosticul diferential intre PR si alte boli de colagen cum ar fi LES eroziv;
  • confirmarea diagnosticului in PR seronegativa;
  • scop prognostic (titrurile mari se asociaza cu boala eroziva) ;
  • stabilirea strategiei terapeutice1;3

Pregatire pacient – à jeun (pe nemancate) sau postprandial (dupa mese)2 

Specimen recoltat  sange venos2

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator1.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare1.

Volum proba – minim 0.5 mL ser1.

Cauze de respingere a probei – ser intens hemolizat, lipemic sau puternic contaminat bacterian1.

Stabilitate proba – serul separat este stabil 7 zile la 4°C; timp mai indelungat la -20°C3.

Metoda – imunoenzimatica cu detectie prin fluorescenta (FEIA)2

Valori de referinta:

<7 U/mL : negativ

7-10 U/mL : echivoc

>10 U/mL: pozitiv2 

Bibliografie

  1. Ger J.M.Pruijn, Erik R.Vossenaar, Jan W.Drijfhout, et.al. Anti-CCP Antibody Detection Facilates Early Diagnosis and Prognosis of Rheumatoid Arthritis. In Current Rheumatology Reviews. 1:1-7. 2005. Ref Type: Journal (Full)
  2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog

      3. Pooja Khosla, S.Shankar, Lalit Duggal. Anti-CCP Antibodies in                          Rheumatoid Arthritis. In J.Indian Rheumatolog.Assoc 12:143-146.                  2004. Ref Type: Journal (Full)