Anticorpi anti-canale de calciu tip N si PQ

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale si recomandari pentru determinarea anticorpilor anti-VGCC 

Sindromul miastenic Lambert-Eaton are la baza o tulburare de transmitere a impulsului nervos la nivelul jonctiunii neuromusculare si se caracterizeaza clinic prin slabiciune musculara. Cunoasterea particularitatilor clinice si de laborator ale acestei afectiuni permite diagnosticul sau precoce, acest lucru fiind important deoarece la 60% dintre pacientii cu sindrom Lambert-Eaton se detecteaza o tumora asociata, in special cancer pulmonar cu celule mici sau un limfom. Desi sindromul miastenic poate sa apara in orice moment al evolutiei tumorii, reprezinta adesea un element de diagnostic precoce1;3. Daca tumora nu este depistata in primii 2 ani de la diagnosticul sindromului miastenic, probabilitatea aparitiei in viitor a unui cancer este foarte redusa.

Se estimeaza ca aproximativ 3% dintre pacientii avand cancer pulmonar cu celule mici dezvolta sindrom miastenic4. Sindromul Lambert-Eaton este mai frecvent la barbati decat la femei si se manifesta clinic prin deficit motor proximal la nivelul centurilor (initial pelvina si ulterior scapulara), cu o ameliorare temporara a deficitului dupa primele contractii motorii, cu diminuare a reflexelor osteotendinoase (abolirea acestora in cazul asocierii cu polineuropatie paraneoplazica) si cu tulburari vegetative asociate (xerostomie, constipatie, tulburari de mictiune). Spre deosebire de miastenia gravis nervii cranieni sunt rareori afectati. Aspectul EMG este caracteristic, cu increment la stimularea repetitiva3. Identificarea unui continut presinaptic normal de acetilcolina sustine ipoteza ca tulburarea de baza in sindromul Lambert-Eaton este eliberarea redusa de acetilcolina de la nivelul terminatiilor nervoase presinaptice, in prezenta unui numar normal de vezicule de acetilcolina si a unei sensibilitati postsinaptice normale la acetilcolina.

Anticorpii indreptati impotriva canalelor de calciu dependente de voltaj (proteine transmembranare mari cu subunitati multiple) detin un rol central in patogenia acestui sindrom. Acesti anticorpi anti-VGCC („voltage-gated calcium channel”) interfera cu fluxul normal de calciu necesar eliberarii de acetilcolina prin reducerea numarului de canale de calciu functionale de la nivelul jonctiunii neuromusculare. Studiile efectuate pe culturi de celule au aratat ca anticorpii reduc numarul de VGCC de tip α1A (P/Q) dar nu exercita nici un efect asupra subtipurilor α1B   (subtipuri N)1.

Se presupune ca la pacientii cu sindrom Lambert-Eaton care asociaza tumori, celulele canceroase contin antigene care mimeaza VGCC si induc producerea de anticorpi specifici. In cazul pacientilor cu aceasta afectiune care nu dezvolta un proces tumoral, anti-VGCC sunt probabil produsi intr-un context mai general de autoimunitate.

Determinarea anticorpilor anti-VGCC in serul pacientilor prezinta utilitate in confirmarea diagnosticului de miastenie Lambert-Eaton4.

Pregatire pacient nu este necesara o pregatire speciala2.

Specimen recoltat  sange venos2.

Recipient de recoltare  vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C2.

Volum proba – minim 1 mL ser2.

Cauze de respingere a probei

  • specimen hemolizat;
  • specimen expus la temperatura ridicata;
  • specimen contaminat bacterian2.

Stabilitate proba serul separat este stabil 7 zile 2-8°C; timp indelungat  la -20°C; nu decongelati/recongelati2.

Metoda – radioimunologica (RIA)4.

Interval de referinta

Anti-VGCC de tip P/Q: <40 pmol/L

Anti-VGCC de tip N: <10 (index)4.

Interpretarea rezultatelor

Anti-VGCC sunt depistati la 75-100% dintre pacientii cu sindrom miastenic Lambert-Eaton care asociaza cancer pulmonar cu celule mici si la 50-95% dintre pacientii fara tumori subiacente.

Nivelul anticorpilor nu se coreleaza cu severitatea sindromului miastenic. Totusi se poate inregistra o scadere a acestora dupa terapia cu succes a tumorii de baza sau imunosupresie4.

Limite si interferente

Anti-VGCC mai pot fi intalniti in urmatoarele situatii:

-miastenia gravis (<5% din cazuri);

-cancer pulmonar fara sindrom miastenic (pana la 25% din cazuri);

-unii pacienti cu nivel crescut de imunoglobuline (poliartrita reumatoida, lupus eritematos sistemic) care nu prezinta sindrom miastenic4

Bibliografie

  1. Jack Antel.; Gary Birnbaum, Hans-Peter Hartung, Angela Vincent. Clinical Neuroimmunology, Second Edition, 2005, Oxford University pPess, 248-250.
  2. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  3. Adina Roceanu, Ovidiu Bajenaru. Sindroamele paraneoplazice in practica neurologica. In Revista Romana de Neurologie, iulie 2008.
  4. David E. Stickler, Donald B. Sanders. Lambert-Eaton Myastenic Syndrome. emedicine.medscape.com. Reference type: Internet Communication