Anticorpi anti-aquaporin 4

Analize medicale

Laborator Synevo

Informatii generale si  recomandari pentru determinarea anticorpilor anti-aquaporina 4 

Neuromielita optica (NMO, sindromul Devie) este o afectiune inflamatorie de cauza autoimuna caracterizata prin producerea unei nevrite optice bilaterale, urmata intr-un interval de zile sau saptamani de o mielita transversa. Ocazional nevrita optica poate fi unilaterala sau poate urma unui acces initial de mielita. Leziunile din SNC pot fi necrozante si severe. Modificarile LCR pot fi variabile, dar in unele cazuri constau in pleiocitoza polimorfonucleara si intr-o crestere a continutului de proteine.

A existat o controversa indelungata asupra faptului daca NMO reprezinta un subtip de scleroza multipla sau o afectiune distincta. Recent, a fost identificat un autoanticorp NMO IgG cu specificitate foarte mare pentru neuromielita optica (a fost depistat in exclusivitate in serul pacientilor cu aceasta boala) iar antigenul tinta este reprezentat de proteina canalului de apa aquaporina 4 (AQP 4) exprimata la nivelul astrocitelor.

Studiile histopatologice au sugerat ca leziunile astrocitare mediate autoimun (impotriva AQP 4) sunt implicate in patogenia NMO, care se distinge astfel de scleroza multipla  – o afectiune demielinizanta primara. Dovezile din ce in ce mai numeroase ale efectelor citotoxice sau functionale exercitate in vitroasupra astrocitelor de catre anti-AQP 4 sustin implicarea acestora in patogenia bolii.

In ceea ce priveste tratamentul NMO, s-a constatat ca agentii imunosupresori cum ar fi prednisolonul si/sau azatioprina reduc rata recaderilor de boala, in timp ce eficacitatea terapeutica a interferonului beta ramane incerta. Astfel, NMO difera de scleroza multipla si prin abordarea terapeutica. Din acest motiv, determinarea anticorpilor anti-AQP 4 este indispensabila pentru diagnosticul si tratamentul NMO2.

Pregatire pacient  nu este necesara o pregatire speciala1.

Specimen recoltat – sange venos1.

Recipient de recoltare – vacutainer fara anticoagulant, cu/fara gel separator1,2.

Prelucrare necesara dupa recoltare – se separa serul prin centrifugare; se lucreaza serul proaspat; daca acest lucru nu este posibil, serul se pastreaza la 2-8°C, la -20°C sau la -70°C1.

Volum proba – minim 1 mL ser1.

Cauze de respingere a probei

  • specimen hemolizat;
  • specimen expus la temperatura ridicata;
  • specimen contaminat bacterian1.

Stabilitate proba  serul separat este stabil 7 zile 2-8°C; timp indelungat la -20°C; nu decongelati/recongelati1.

Metoda – radioimunoprecipitare1.

Valori de referinta

Rezultatele se exprima sub forma unui titru.

      <1/10: Negativ1.

Interpretarea rezultatelor

Anti-AQP 4 prezinta o sensibilitate si o specificitate pentru NMO de 91% si respectiv 100%. Titrurile crescute de autoanticorpi se asociaza cu cecitate si leziuni cerebrale extinse evidentiate prin RMN. Exista de asemenea o corelatie pozitiva intre titrurile de anticorpi si extinderea leziunilor medulare.

Titrurile scad dupa admistrarea de metilprednisolon in doze mari si se mentin scazute in perioada de remisiune clinica sub imunosupresie3

Bibliografie

  1. Laborator Synevo. Referintele specifice tehnologiei de lucru utilizate 2010. Ref Type: Catalog.
  2. Misu T, Takahashi T, Nakashima I, Fujihara K, Itoyama I. Neuromyelitis optica and anti-aquaporin 4 antibody–distinct from multiple sclerosis. In Rynsho Byori (The Japanese Journal of Clinical Pathology), 2009 Mar; 57(3), 262-70.
  3. Takahashi T, Fujihara K, Nakashima I et al. Anti-aquaporin-4 antibody is involved in the pathogenesis of NMO: a study on antibody titre. In Brain, 2007, May 130 (Pt 5):1178-80.