6 solutii care te scapa de durerea de spate, RAPID!

Articole

Studiile nu “intepenesc” din derulare asa cum poate o face acum coloana ta din cauza durerii. Ele spun ca pana la 80% din populatia globului va suferi cel putin o data in viata de o durere de spate, iar cifrele se pot schimba in functie de stilul de viata.

Vrei sa stii ce solutiile ai pentru o stare mai buna a coloanei si la ce efecte sa te astepti?

Uite 6 solutii pe care sa le iei in calcul, conform kinetofizioterapeutilor de la Fiziolife Medica:

  1. Repaus “cu cap”
  •  Ia o pozitie antalgica – ii spune asa pentru ca reduce durerea. Chiar corpul te ghideaza sau te poate invata un specialist fizioterapeut cum sa te asezi. De exemplu, intins, cu un rulou sub ceafa sau o perna nu foarte inalta si, neaparat, un sul din material textil – patura, prosop de baie – sub genunchi. Asa se pot detensiona muschii contractati ai coloanei si cei ce o leaga de bazin;
  •  Alterneaza cu pozitia pe o parte, “fetala”, dar cu o perna pusa intre genunchii indoiti.
  1. Stretching

Intins pe spate, indoaie genunchii si aseaza talpile pe sol. Incet apoi, duci unul dintre genunchi spre barbie. Il mentii asa cu mainile timp de 2-5-10 secunde, apoi il lasi la loc. Procedezi la fel si pentru celalalt picior. Este un stretching eficient al muschilor regiunii coloanei toraco-lombare si fesierilor, sa se elibereze de tensiune si contractura.

  1. Fizioterapie, solutie excelenta inca din primele ore sau zile

Cand te chinuie o durere de spate (cervical, lombar, uneori si doar la nivel de coloana toracica), nimic nu iti doresti mai mult decat sa scapi de ea si sa te misti din nou ca inainte, iar fizioterapia te poate ajuta! Sedintele nu dureaza mult, iar durerea dispare repede!

Gandeste-te la sportivi: indata dupa o accidentare sunt preluati de fizioterapeut. Cu procedee de fizioterapie completate de alte tehnici ajung uimitor de repede sa fie recuperati si gata pentru competitie.

Ce se intampla, deci, cand ajungi la un cabinet de recuperare medicala?

  •         Odata ajuns cu durerea si recomandarea la cabinetul de fizioterapie, Fiziolife Medica, de exemplu, trecem la evaluarea contracturii, a cauzelor si a starii musculaturii tale. Apoi, specialistul fizioterapeut alege schema de tratament potrivita tie;
  •         De exemplu, poate intra in actiune TENS, curenti de joasa frecventa, cu efect atat de reducere a durerii dar si contributie importanta in vindecare;
  •         Laserul este eficient in tratarea durerii si inflamatiei in situatii acute dar si cronice si poate completa minunat un program de fizioterapie;
  •         Ultimii ani au adus in prim plan noi inovatii, intreaba de terapia TECAR! Vine cu un input rapid si eficient in multe situatii acute, reducerea durerii de multe ori apare chiar de la prima sedinta! Iar undele soc (Shock Wave) contracareaza cu mare eficienta durerea “pe nerv” si conduc eficient tratamentul catre reducerea contracturilor, ameliorarea starii muschilor si fibrelor tendinoase.
  •         La cabinetul de recuperare, alaturi de fizioterapie sunt incluse cu mult succes in schema de tratament si alte procedee (ca la sportivi): kinetoterapie, masaj – cel putin o data pe saptamana, termoterapie, aplicarea de benzi kinesio.
  1. Miscare usoara, sporturi lente
  • Coloanei, abdomenului (corsetul ei natural), ca si intregului corp, le este util mersul pe jos 2-3 kilometri (incaltat foarte comod) sau inot de 1-2 ori pe saptamana (bazine cu apa incalzita), fara sa fortezi.
  • Important, exercitiile de kinetoterapie pe care le inveti la cabinet cu specialistul fizioterapeut le poti face si acasa! Musculatura spatelui nu va mai “uita” cum trebuie sa pastreze pozitia corecta a coloanei – ai nevoie doar de 20 de minute, de trei ori pe saptamana!
  • Cauta un centru de Tai Chi (T’ai chi ch’üan) sau Qigong, un sport lent ce presupune mult autocontrol. 1-2 sedinte pe saptamana te pot ajuta pe viitor pentru obtinerea unei posturi corecte, echilibru si concentrare.
  1. Adoptarea de obiceiuri sanatoase
  •         Geanta se duce alternativ pe cate un umar, nu doar pe unul mereu, iar rucsacul cu laptop la fel daca nu il porti pe spate, cu ambele barete pe umeri.
  •         Iesi din masina ducand deodata ambele picioare afara, cu genunchii lipiti, rotindu-te practic pe sezut astfel incat sa nu torsionezi coloana vertebrala. O sa ti se para putin ciudat la inceput, dar te obisnuiesti. La fel si cand te urci in masina – pui mai intai sezutul, apoi duci deodata inauntru genunchii lipiti.
  •         Repartizeaza greutatile in mod egal pentru ambele maini. Si ridica ceva greu lasandu-te in jos prin flexia genunchilor, cu spatele drept. Odata apucata greutatea te ridici cu ea tinand-o cat mai aproape de corp.
  •         La 1-2 ore de stat la birou, pauza! Roteste umerii in fata de 10 ori, apoi in spate. Treci in revista cateva flexii ale capului in fata, in spate si lateral, lent, fara sa te grabesti. Apleaca-te incet apoi pana ajungi cu mainile intre talpi, cat mai spre sol. Stai cateva secunde apoi revino usor cu spatele sprijinit de spatar… acel spatar caruia ii adaugi suportul special sau o perna, astfel incat sa te ajute la sprijinul zonei lombare.
  1. Atentie, multa atentie la ce transmite corpul

Dupa ce trece episodul dureros, experienta specialistilor spune ca “patitul” uita si mentine totusi din obiceiurile gresite care au dus la recenta neplacere. Asadar, doar putina atentie: daca reapare durerea in mai putin de 3 luni, daca e nu localizata la fel, la un segment sau zona de coloana ci se extinde, de exemplu pe un picior, insotita de senzatie de intepaturi, arsura si e greu sa mergi, nu este de asteptat. De asemenea, o senzatie de slabire a fortei si preciziei miscarilor pe acel picior este tot asa, repede de dus la medic!

Daca esti din Bucuresti, gasesti clinicile Fiziolife Medica la urmatoarele adrese:

Daca ai nevoie de un cabinet de fizioterapie in sectorul 3, ii gasesti la adresa: 

Bulevardul Unirii nr. 70, Cladirea Zepter, parter, sector 3.

Daca ai nevoie de fizioterapie in sectorul 2, ii gasesti la adresa: Statia de metrou Pipera, Bulevardul Dimitrie Pompeiu 5-7 – corpul B, etajul 2, camera 226.

Telefon: 0755 019 878

Email: info@fiziolife.ro

Autor articol: Doctor Mirela Gruia, fiziokinetoterapeut.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații legate de sănătate, urmărește-ne pe Facebook.